Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πολεοδομικές μελέτες με θολή χρηματοδότηση και διαχείριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολεοδομικές μελέτες με θολή χρηματοδότηση και διαχείριση

Με θολές και αβέβαιες πηγές χρηματοδότησης και εξίσου θολό σύστημα διαχείρισης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου εξήγγειλε χθες δεκαετές πρόγραμμα (2010-2020) εκπόνησης και θεσμοθέτησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για να αποκτήσει (;) σταδιακά το 80% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας σχέδιο και να αναθεωρηθεί για το 10% που θεωρείται παρωχημένο (συνολικά 1.140 Δ.Ε).

Είχε ήδη φροντίσει όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ., διά του ΥΠΕΝ, με τον κατ' ευφημισμόν αναπτυξιακό νόμο, από τον Οκτώβριο του 2019, να κατεδαφίσει τον νόμο του 2016 για τον χωρικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την εκπόνηση των σχεδίων αυτών στη γεωγραφική έκταση ενός καλλικρατικού δήμου και να την περιορίσει στις Δημοτικές Ενότητες (έκταση καποδιστριακού δήμου), ενισχύοντας την αποσπασματικότητα και τον κατακερματισμό του σχεδιασμού.

Ως γνωστόν, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως μετονομάστηκαν από Χωρικά, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, τα οποία αντικαθιστούν τα προγενέστερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ, καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης τις οικιστικές περιοχές, τις περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τις περιοχές προστασίας φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τις περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών).

Αναίτια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γ. Σταθάκης), τον Μάιο του 2019, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, παρουσία του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρ. Κοντογιώργου, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τη διασφάλιση δανείου 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το χρόνιο έλλειμμα σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο για τους 332 καλλικρατικούς δήμους της επικράτειας ύστερα από προεργασία δύο ετών και πλέον με τη συνεργασία του Πράσινου Ταμείου.

Χθες, λοιπόν, ο υφυπουργός αμφισβήτησε τη δανειακή σύμβαση με αστείους ισχυρισμούς του τύπου "δεν είχε συμφωνηθεί κάτι», «ήταν πολύ ωραίο αλλά δεν υπήρχε», «το ΥΠΕΝ κατέγραφε την επιθυμία του και μόνον, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες" και εν πάση περιπτώσει «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα και όχι μελέτες".

Όμως η ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση πρώτη φορά άυλου έργου, διότι ακριβώς τα Τοπικά Χωρικά σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου εμπεριείχαν και τη διάσταση του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΕΤΕπ, με κόστος 200 εκατ. ευρώ, και... ταυτόχρονα αναζητούνται κι άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ερωτηθείς απάντησε με μισόλογα του τύπου ότι ενδέχεται κάποιο ποσό, το οποίο δεν προσδιόρισε, να προέλθει από το υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί το επιτόκιο της ΕΤΕπ ή από το ταμείο ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός, χωρίς λόγο, εξέφρασε τη λατρεία του προς τους θεσμούς και, εν ολίγοις, εκτιθέμενος κατηγόρησε την εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για... απείθεια κατά της τρόικας λέγοντας ότι στη Βουλή, πραξικοπηματικά, εντός εισαγωγικών, όπως είπε, το ΥΠΕΝ άλλαξε τη γεωγραφική έκταση των Τοπικών Χωρικών από το επίπεδο της Δημοτικής Ενότητας στο επίπεδο του καλλικρατικού δήμου (νόμος 4447/2016 για τον Χωρικό Σχεδιασμό).

Πρόσκληση στους δήμους

Ανακοίνωσε ότι χθες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση προς όλους τους δήμους προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Ιουλίου για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και να προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων. Επιλογή που θα βασιστεί στις προτάσεις των δήμων και σε συνδυασμό κριτηρίων του ΥΠΕΝ (αναπτυξιακές πιέσεις, περιβαλλοντικά προβλήματα, κοινωνικά γεωγραφικά εντοπισμένα, ωριμότητα πολεοδομικού σχεδιασμού).

Ο Δ. Οικονόμου ανέφερε πως το πρόγραμμα θα προωθηθεί κατά φάσεις (ανά 200 Δημοτικές Ενότητες), αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, με εκτιμώμενο χρόνο έγκρισης από την ανάθεσή τους τα 2,5 χρόνια, με τη βοήθεια ιδιωτών αξιολογητών.

Με μισόλογα περιέγραψε και το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος, στο οποίο θα εμπλακούν ο κεντρικός μηχανισμός του υπουργείου, το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και το... Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό του Πράσινου Ταμείου, απάντησε με απέχθεια ότι δεν είναι δουλειά του, δεν μπορούσε και θα το ανέθετε έξω.

Τι κατεδαφίζεται

Για την Ιστορία το «Ειδικό Πρόγραμμα Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού για εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ)», που είχε παρουσιαστεί την άνοιξη του 2019, προέβλεπε περίοδο εφαρμογής έως το 2024 με δυνατότητα παράτασης. Οι μελέτες που θα εντάσσονταν σε αυτό θα καταρτίζονταν μέσω δανειακής σύμβασης που θα υπέγραφε ο κάθε δήμος με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα αποπληρώνονταν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Τη διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης των μελετών αναλάμβαναν οι δήμοι, εφόσον είχαν την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια. Σημαίνοντα ρόλο στο πρόγραμμα αναλάμβανε το Πράσινο Ταμείο, έμπειρο από τη διαχείριση άλλων προγραμμάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η Αστική Αναζωογόνηση 2017-2018 (αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, αποκατάσταση και επανάχρηση κτηρίων κοκ).

Διευκρινίσεις μέσω ΚΥΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εξειδικεύει τα κριτήρια αξιολόγησης, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης και το σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του προγράμματος, τους όρους και τα δικαιολογητικά χορήγησης των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον τρόπο απόδοσης του προϊόντος των δανείων, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την αποπληρωμή των δανείων κ.λπ.

Με αυτήν το Πράσινο Ταμείο αναλάμβανε την τεχνική και διαχειριστική υποστήριξη του προγράμματος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ που εγκρίνει τα ΤΧΣ, τα οποία θεσμοθετούνται με Προεδρικά Διατάγματα.

Για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την εποπτεία της προόδου του προγράμματος συγκροτούνταν πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης (ΕπΠα), με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου.

Στις αρμοδιότητές της, μεταξύ άλλων, ήταν η έγκριση των προκλήσεων που θα έχει απευθύνει το Πράσινο Ταμείο προς τους δήμους, η έγκριση του καταλόγου των θετικά αξιολογημένων προς ένταξη πράξεων και η απόφαση για απεντάξεις μελετών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL