Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Εκθετος ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε ότι οι διατάξεις του άρθρου 99 αποσύρονται προσωρινά για να κατατεθούν τελικά σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου! / Μερεμέτι αντί της δέσμευσης περί απόσυρσης για εμπορικό τρίγωνο και Ψυρρή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθετος ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε ότι οι διατάξεις του άρθρου 99 αποσύρονται προσωρινά για να κατατεθούν τελικά σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου! / Μερεμέτι αντί της δέσμευσης περί απόσυρσης για εμπορικό τρίγωνο και Ψυρρή

Η εξαπάτηση του ελληνικού Κοινοβουλίου σε όλο της το μεγαλείο! Μόλις τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα συζήτησης του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε ότι οι διατάξεις του άρθρου 99, που άλλαζαν επί τα χείρω τις χρήσεις γης στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο, και τα ισάριθμα ειδικά προστατευτικά διατάγματα αποσύρονται προσωρινά για να κατατεθούν σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Δυσάρεστη έκπληξη

Εν τέλει, από τη βροχή των «νομοθετικών βελτιώσεων» που συνόδευαν την ψήφιση του οπισθοδρομικού και αντιεπιστημονικού αυτού κατασκευάσματος, μία διάταξη έκρυβε δυσάρεστη έκπληξη και εξέθετε ανεπανόρθωτα τον υπουργό.

Δεν αποσύρθηκαν οι τρεις διατάξεις (7, 8, 9 του παραπάνω άρθρου), αλλά διεγράφησαν η μία εξ αυτών (Μεταξουργείο) και τα σημεία που επέτρεπαν σε Ψυρρή και Μεταξουργείο την ανέγερση και τη λειτουργία τεράστιας κλίμακας ξενοδοχειακών μονάδων με την κατάργηση του πλαφόν έως 100 κλινών (η περίπτωση β της παραγράφου 8 και η παράγραφος 9 του άρθρου 99).

Παραμένει ο περιορισμός προφανώς στον αριθμό των 100 κλινών και λόγω του θορύβου και των διαμαρτυριών που έχουν εκδηλωθεί για τα υπερμεγέθη ξενοδοχεία στη σκιά της Ακρόπολης.

Έρχεται ανεξέλεγκτη δόμηση

Ατόφιες μένουν οι τροποποιήσεις για τις χρήσεις στο εμπορικό τρίγωνο και στου Ψυρρή, οι οποίες καταργούν την ενιαία και μοναδική χρήση ολόκληρων των κτηρίων με χρήσεις πολιτιστικές, κοινωνικής πρόνοιας, ξενοδοχείων, γραφείων διοίκησης, κοινωφελών οργανισμών, εκπαίδευσης κ.ο.κ., καθώς τώρα επιτρέπονται στο ισόγειο εμπορικές χρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.

Άρα εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και ελεύθεροι οι όροφοι για ξενοδοχεία ή γραφεία, όταν οι περιορισμοί αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της κατοικίας.

Έτσι «πειράζονται» το από 2.7.1994 Προεδρικό Διάταγμα «Καθορισμός ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (Δ' 704) και το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα από 18.3.1998 «Καθορισμός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή Ψυρρή - κέντρου (Ομόνοιας), του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (Δ' 233).

Όπως είναι γνωστό, το εμπορικό τρίγωνο περικλείεται από Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος - Μητροπόλεως - Πλατεία Μοναστηρακίου - οδό Αθηνάς - Πλατεία Ομονοίας - Σταδίου.

Ερήμην του δημοτικού συμβουλίου

Στο εμπορικό τρίγωνο η γενική χρήση είναι πολεοδομικό κέντρο, ενώ στου Ψυρρή είναι η γενική κατοικία, χρήσεις που εξειδικεύονται από τα δύο ειδικά προστατευτικά διατάγματα.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές γίνονται ερήμην του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας διαδικασίας. Δηλαδή μελέτη τεκμηρίωσης, διαβούλευση, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.

Εξάλλου, κατά τον κανόνα της πάγιας και πλούσιας νομολογίας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η τροποποίηση χρήσεων γης, όπως επιτάσσει το σύνταγμα, νοείται μόνο επί το ευμενέστερο...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL