Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Επιτροπή Αγώνα: "Yπερασπιζόμαστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Αγώνα: "Yπερασπιζόμαστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή"

Η ανάγκη υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας τους πολίτες της Αθήνας την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 5 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία στο μετρό της Πανόρμου και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή υπενθυμίζει στο κάλεσμά της πως το Πάρκο Γουδή αποτελεί "μοναδικό μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας" υπογραμμίζοντας πως σήμερα όχι μόνο δεν εφαρμόζεται από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά υπονομεύεται με σειρά ενεργειών. Για του λόγου το αληθές, μεταξύ άλλων, παραθέτει τα εξής:

* Δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του Π.Δ. 187/Δ/2011, οι οποίες προβλέπουν σύσταση Φορέα Διαχείρισης του πάρκου (αν και τούτο είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το ΜΠΓ, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του πάρκου και απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων.

* Δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από τον Ν. 732/77, και καθυστερεί αδικαιολόγητα πάνω από πέντε χρόνια η ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.

* Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της απόφασης (1970/2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απομάκρυνση του Μπάντμιντον και "σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας γίνεται προσπάθεια ανανέωσης της σύμβασης για την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του ΜΠΓ".

Επιπλέον, πρόσφατα, με τον Ν. 4623/9.8.2019 (ΦΕΚ 134/Α/19 άρθρο 111) χωροθετείται η στέγαση της Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Κεντρικό Κτήριο Ιππασίας στον πυρήνα του Πάρκου, χωροθέτηση ασύμβατη και ετερόκλητη, η οποία θα επιφέρει αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας και αυθαίρετης στάθμευσης των αυτοκινήτων μέσα στο πάρκο και τελικά την υποβάθμιση και κατάτμηση της έκτασης που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Σε συνέχεια αυτής της αντισυνταγματικής χωροθέτησης, στις 16.1.2020 εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για το κόστος μετεγκατάστασης της ΓΓΕΤ καταλήγει η Επιτροπή.

Την κινητοποίηση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στηρίζει πλήθος συλλογικοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL