Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κ.Αρβανίτης: Νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο για το κίνημα κατά των εξορύξεων (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Αρβανίτης: Νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο για το κίνημα κατά των εξορύξεων (Video)

Μια ουσιαστική νίκη πέτυχε σήμερα το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «η αρμόδια για τις αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα και να συνεχίσει την διερεύνησή του και με αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής».

https://www.youtube.com/embed/9l6yCX8d7WA

«Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι νίκη πρώτα και κύρια του κινήματος των κατοίκων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή με ολοκληρωμένες και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, γεγονός που διαμόρφωσε συνθήκες ομοφωνίας για τη λήψη της τελικής απόφασης», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προσθέτοντας ότι «ήταν χαρακτηριστική η συμφωνία και του Εκπροσώπου του ΕΛΚ, Lóránt Vincze».

Στη συζήτησε πήρε μέρος και ο Κ.Αρβανίτης υπερασπιζόμενος τον αγώνα των κατοίκων, που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα που προώθησαν την εγκληματική για το περιβάλλον και τις ζωές τους επένδυση.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή στην νομική τεκμηρίωση της σημερινής παρουσίας στην Επιτροπή του γνωστού για τους αγώνες του στο πλευρό των κατοίκων νομικού, Αλέξανδρου Αδαμίδη. 

Καθοριστική ήταν και η διαμεσολάβηση του Αλ.Γεωργούλη, μέλους της Επιτροπής Αναφορών, χάρη στον οποίο ο Κ.Αρβανίτης και οι αγωνιστές από τη Χαλκιδική είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ζήτημα στην σημερινή συνεδρίαση.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κ.Αρβανίτη:

«Όταν η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισκέφθηκε την περιοχή, είχε μείνει άναυδη με το μέγεθος της καταστροφές, όπως και όλοι όσοι έχουν δει την καταστροφή. Ως δημοσιογράφος επισκέφθηκα και εγώ την περιοχή, έχω καλύψει δημοσιογραφικά το θέμα. Η καταστροφή στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στον πολιτισμό, στην κληρονομιά μας, είναι τεράστια.

Πόσο αξίζει η ζωή; Πόσους κόκκους χρυσού αξίζει η ζωή; Η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα χωριά, δεν μπορούν να εξισωθούν με 600 ή και με χίλιες θέσεις εργασίας. Συμφωνώ με τους συναδέλφους μου που τοποθετήθηκαν νωρίτερα, και με τον συνάδελφο από το ΕΛΚ και η οπτική τους μου δίνει αισιοδοξία.

Είναι αναμφισβήτητα δίκαιο αίτημα, που έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Κυβερνητική ευθύνη, τόσο για την επένδυση, όσο και για τις καθυστερήσεις, από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως τώρα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που τους «κλείνουν το μάτι».

Πρέπει το ζήτημα να παραμείνει ανοιχτό, να στείλουμε παρατηρητές στην περιοχή, να πάμε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI). Να δούμε αν όλα αυτά που γίνονται έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, ειδικά στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Η ΕΕ και η επιτροπή έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, γιατί ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία. Πρέπει να δράσουμε χτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL