Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Εξορύξεις στη Χαλκιδική / Εξορύξεις στη Χαλκιδική: Ανατροπή της σύμβασης υπέρ των συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξορύξεις στη Χαλκιδική / Εξορύξεις στη Χαλκιδική: Ανατροπή της σύμβασης υπέρ των συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός

Η πολυεθνική Eldoradο Gold παραγγέλνει και η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σπεύδει! Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία ανατροπής της σύμβασης του 2004 και απάλειψης του θεμελιακού της όρου για παραγωγή καθαρών μετάλλων επιτόπου με την κατασκευή και τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας.

Η εταιρεία κατέθεσε νέο επενδυτικό σχέδιο χωρίς τη μεταλλουργία, το οποίο εξετάζει το ΥΠΕΝ. Προς τούτο, αποκαλυπτική είναι η ανάρτηση (7 Δεκεμβρίου) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Καλλιστώ", η οποία αγωνίζεται κατά των εξορύξεων και έθεσε το θέμα τόσο κατά τη συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τον Οκτώβριο, όσο και στις συναντήσεις με τον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται: "Στη νέα συνάντηση που είχαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με τον υπουργό στο ΥΠΕΝ, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος της 'Καλλιστώς' ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα. Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας του υπουργείου, διευκρίνισε ότι έχει υποβληθεί νέο επενδυτικό πλάνο από την εταιρεία και ότι το ΥΠΕΝ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του. Για τα τεχνικά στοιχεία του πλάνου έχει ζητηθεί η συνδρομή καθηγητών του Πολυτεχνείου, ενώ η εξέταση των οικονομικών στοιχείων του πλάνου (royalties, έσοδα Δημοσίου, θέσεις απασχόλησης) έχει ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων".

Ακόμη προσθέτει ότι "ο εκπρόσωπος της 'Καλλιστώς' ρώτησε τον υπουργό εάν το επενδυτικό πλάνο παρακάμπτει την υποχρέωση καθετοποιημένης, 'καθαρής' παραγωγής χρυσού στη Χαλκιδική, που αποτελούσε μέχρι τώρα το βασικό επιχείρημα της εταιρείας για το 'δημόσιο όφελος'".

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει αυτή τη φορά σαφή απάντηση επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η εφαρμογή "μεθόδου σταθεροποιημένων αποβλήτων στις Σκουριές», που κατά την Ελληνικός Χρυσός «θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40% και θα μειώσει την κατανάλωση νερού», δεν περιλαμβάνει έργα μεταλλουργίας και παραγωγή χρυσού με τη δήθεν «καινοτόμο και καθαρή μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting)».

Στην ανάρτηση καταγράφεται και απάντηση του υπουργού από προγενέστερη συνάντηση, βάσει της οποίας ο νέος σχεδιασμός της Ελληνικός Χρυσός δεν περιλαμβάνει παραγωγή χρυσού και ως εκ τούτου "οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL