Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Οι πολίτες της Θράκης λένε όχι... στις χρυσές επενδύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πολίτες της Θράκης λένε όχι... στις χρυσές επενδύσεις

Tου Σταμάτη Σακελλίωνα

Το θέμα του χρυσού στη Θράκη επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019. Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού ξεσήκωσε αντιδράσεις στη Θράκη. Ταυτόχρονα, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ενίσχυσε τις ανησυχίες των πολιτών στην περιοχή δεδομένου ότι ανοίγει τον δρόμο για επιδότηση από το κράτος της Eldorado Gold για νέες επενδύσεις. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η εταιρεία πανηγύρισε με την εκλογή της Ν.Δ., διότι έτσι θεωρεί ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις χρυσού στη περιοχή. Όμως φαίνεται ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος είναι οι πολίτες της Θράκης, οι πολίτες του Έβρου και της Ροδόπης, που αντιστέκονται επί 20 χρόνια σε αυτές τις επενδύσεις. Το κίνημα κατά του χρυσού είναι διαπαραταξιακό και αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις της περιοχής. Ταυτόχρονα οι περιοχές που θέλει να "επενδύσει" η εταιρεία θα επηρεάσουν στην αρχή κυρίως χωριά που κατοικούνται από πολίτες της μειονότητας. Σε επόμενα στάδια θα επηρεαστεί το σύνολο των νομών τόσο στον Έβρο όσο και στη Ροδόπη, δεδομένου ότι θα πληγεί άμεσα το σύνολο της οικονομικής ζωής. Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μίλησαν στην "Αυγή" ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Δημήτρης Χαρίτου, ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, το μέλος της Διανομαρχιακής κατά του χρυσού Ανέστης Στρατιάδης και ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ.

Στις Βρυξέλλες από τη Διανομαρχιακή

Ο Ανέστης Στρατιάδης εκ μέρους της Διανομαρχιακής τονίζει ότι από "την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού η Διανομαρχιακή ενεργοποιήθηκε και προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις". Μάλιστα, μας είπε, το θέμα θα φτάσει και στις Βρυξέλλες μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου. Ο Αν. Στρατιάδης αναφέρεται και στην πίεση που δέχτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Θράκη για να αναγκαστεί να πει στο τέλος ότι θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις αν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Αυτό άλλωστε είχε πει και ο πρωθυπουργός. Η Eldorado, μας λέει ο Αν. Στρατιάδης, κάνει ραντεβού με τον πρωθυπουργό και με αρμόδιους παράγοντες του κράτους. Ταυτόχρονα, ενημερώνει τους μετόχους της ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, πράγμα που δεν είναι αληθές, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις ήδη έχουν ξεκινήσει.

Σημειώνει επίσης ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στη Θράκη ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την επιδότηση αυτών των επενδύσεων, επομένως είναι πλέον εκτεθειμένοι στις τοπικές κοινωνίες. Η Διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού είναι σε επαγρύπνηση και, όπως μας λέει ο κ. Στρατιάδης, μεγάλη ήταν και η εκδήλωση που έκανε η Διανομαρχιακή στην Κομοτηνή".

Κατά της επένδυσης οι δήμαρχοι

Την κατηγορηματική αντίδρασή του στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού στη Θράκη εκφράζει και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφέρεται στη δράση της Διανομαρχιακής και επισημαίνει ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια Έβρου και Ροδόπης καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ταχθεί κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων. Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως με το πολυνομοσχέδιο, νόμο πλέον του Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα καταγγέλλει και το παιχνίδι της εταιρείας, που υπόσχεται θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που έχει τρωθεί από την κρίση. Δηλαδή, λέει ο δήμαρχος, θα δώσει 150 θέσεις εργασίας και θα χαθούν άλλες 15.000 θέσεις από τον αγροτικό τομέα, τον κτηνοτροφικό, την αλιεία, τον τουρισμό κλ.π. Αναφέρεται και αυτός στις δράσεις που θα αναπτυχθούν τον επόμενο καιρό τόσο στο εσωτερικό, στην Αθήνα, στην εκδήλωση την Παρασκευή στην ΕΣΗΕΑ, καθώς και με παρέμβαση στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τονίζει, από τη μεριά του, την ανάγκη της διαρκούς ενημέρωσης και της επαγρύπνησης.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος αναφέρεται στα κινήματα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη ως υπόδειγμα αυτοοργάνωσης και επισημαίνει ότι θα κριθεί η αξιοπιστία του πρωθυπουργού όταν αναφέρεται στην προϋπόθεση της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας. Η δήλωση του Ντίνου Χαριτόπουλου έχει ως εξής:

« Τα τελευταία 20 χρόνια, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται κι αυτά της κρίσης, στην Ελλάδα δύο περιοχές της έχουν αναδειχθεί ως τόποι όπου οι τοπικές κοινωνίες ενεργοποιήθηκαν και συλλογικά διαμόρφωσαν κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών, των αναπτυξιακών προοπτικών τους με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Αυτές είναι η Θράκη και η Χαλκιδική. Και αιτία αυτής της εξαιρετικά σημαντικής αυτοοργάνωσης και κινητοποίησης της κοινωνίας είναι η απειλή της λειτουργίας στο Πέραμα και στις Σκουριές χρυσωρυχείων.

Στη Θράκη, διακηρύξεις της Eldorado Gold και κυβερνητικών αξιωματούχων έφεραν πρόσφατα στην επικαιρότητα την προοπτική ενεργοποίησης αδειοδότησης των χρυσωρυχείων στο Πέραμα.

Θετικό και ενθαρρυντικό φαινόμενο είναι η άμεση ενεργοποίηση των τοπικών θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας, για την αποτροπή της.

Με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υιοθετηθεί ένα πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων με στόχο την ενημέρωση και αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη και πανελλαδικά.

Αντιπροσωπεία μας θα βρεθεί στις 19-20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτειακούς παράγοντες και τους αρχηγούς των κομμάτων στη χώρα μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ότι η επένδυση θα προχωρήσει 'ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας' δεσμεύει την κυβέρνηση. Τη θεωρούμε βασική παράμετρο γιά την αξιοπιστία του πολιτικού και κομματικού συστήματος της χώρας μας».

Δ. Χαρίτου: "Πλήγμα στην ανάπτυξη της περιοχής"

Τον πρωθυπουργό εγκαλεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Δημήτρης Χαρίτου και καλεί τους ενεργούς πολίτες σε κινητοποιήσεις: "H ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με την Eldorado για να επεκταθεί η εξορυκτική δραστηριότητα στη Θράκη αποτελεί πλήγμα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Μια τέτοια απόφαση μετατρέπει την περιοχή σ΄ ένα απέραντο Eldorado υποβαθμίζοντας και περιθωριοποιώντας τις αναξιοποίητες παραγωγικές της δυνατότητες. Άλλη μια προεκλογική υπόσχεση ότι η Θράκη θα αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για όλη τη χώρα εγκαταλείπεται, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εταιρειών χρυσού, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός εν κρυπτώ προεκλογικά.

Αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη διαπίστωση και βαθιά κοινωνική πεποίθηση ότι η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δραστηριότητες ασύμβατες. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πιέσεων που ασκούνται στο φυσικό περιβάλλον, η εξορυκτική δραστηριότητα θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς, θα εξαντλήσει τους φυσικούς της πόρους και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της.

Αντί η κυβέρνηση να ακούσει τις αγωνίες των πολιτών, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που κατέθεσαν οι φορείς για τους κινδύνους στην περιοχή, και να διακόψει την διαπραγμάτευση με την Eldorado προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ψηφίζοντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο την ένταξη των εξορύξεων στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δείχνοντας τελικά ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις.

Τώρα ο λόγος ανήκει στους ενεργούς πολίτες, στις μαζικές κινητοποιήσεις και στην ενωμένη δράση των φορέων της περιοχής".

Ο. Φερχάτ: "Διαρκής ενημέρωση και επαγρύπνηση"

Τέλος, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, σημειώνει "την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος στις εξορύξεις χρυσού" και θεωρεί ότι "ο πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα σε τέτοιες επενδύσεις που συναντούν την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας". Επισημαίνει επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σημειώνει ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά σε αυτού του είδους της επενδύσεις. "Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη Διανομαρχιακή και βέβαια θα συνδράμουμε σε κάθε δράση της". Και αυτός από τη μεριά του αναφέρεται στην ανάγκη της διαρκούς ενημέρωσης και της επαγρύπνησης.

Είναι προφανές ότι η αντίδραση σε αυτές τις επενδύσεις είναι καθολική πλην Λακεδαιμονίων. Εν προκειμένω των βουλευτών της Ν.Δ., που με την ψήφο τους στο νομοσχέδιο του Άδωνι άνοιξαν την πόρτα όχι μόνο η κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει τις επενδύσεις χρυσού, αλλά να τις πληρώσουμε και από πάνω για τον κόπο που θα κάνουν να γεμίσουν την περιοχή με κυάνιο αφενός και αφετέρου να πάρουν τον χρυσό και να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια έρημη γη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL