Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ζει και βασιλεύει η ρύπανση από πλαστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζει και βασιλεύει η ρύπανση από πλαστικά

Κρίσιμες πλευρές της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων που προέρχονται από πλαστικά φωτίζει το WWF Ελλάς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών να καταλήγουν ετησίως στις ελληνικές θάλασσες και το 90% των θαλασσοπουλιών, όπως και μία στις δύο θαλάσσιες χελώνες, να έχουν κάποιο μικρό κομμάτι πλαστικού στο στομάχι τους.

Η οργάνωση επικαλείται πρόσφατες έρευνες, που εκτιμούν ότι κατά μέσο όρο καθένας και καθεμιά καταπίνουν 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα (ή αλλιώς 1/4 του κιλού ετησίως).

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "Ρύπανση από πλαστικά: Μη μένεις θεατής. Ώρα για δράση", προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης μέτρων, επισημαίνοντας ότι η θεσμοθετημένη υποχρέωση για ξεχωριστό ρεύμα συλλογής πλαστικών μέσω ξεχωριστού κάδου, αλλά και η δέσμευση έναντι της Ε.Ε., δεν εφαρμόζονται. Και αυτά καταλήγουν στον μπλε κάδο, το "περιεχόμενο" του οποίου κατά 50% δεν ανακυκλώνεται. Έτσι, ένας μεγάλος όγκος πλαστικών καταλήγει στις χωματερές.

Το WWF Hellas θεωρεί πως ο ισχυρισμός της χώρας για ανακύκλωση του 40% των πλαστικών συσκευασιών δεν ευσταθεί, "καθώς εκτιμάται ότι σήμερα δεν γίνεται σωστή καταγραφή των ποσοτήτων πλαστικών συσκευασιών που διακινούνται στην αγορά".

Παράλληλα, οι υπόχρεες επιχειρήσεις που παράγουν ή χρησιμοποιούν π.χ. πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων κ.ο.κ. δεν φροντίζουν για τη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος προς ανακύκλωση των απορριμμάτων από πλαστικό και πληρώνουν ελάχιστα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Κατά την οργάνωση, "η Ελλάδα πληρώνει μόλις 66 ευρώ ανά τόνο παραγόμενων πλαστικών απορριμμάτων, όταν σε άλλες χώρες το ποσό είναι υπερδιπλάσιο. Η Ιταλία πληρώνει 188 ευρώ ανά τόνο, το Βέλγιο και η Γαλλία πάνω από 280 ευρώ, η Εσθονία 406 ευρώ και η Γερμανία πάνω από 500 ευρώ τον τόνο".

Παρά ταύτα, πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν το ποσό που τους αναλογεί και εισφοροαποφεύγουν συστηματικά. Το μόνο μέτρο που εφαρμόστηκε για τον περιορισμό της ρύπανσης ήταν η επιβολή του τέλους 0,09 ευρώ στην πλαστική σακούλα, αναφέρει η οργάνωση και προειδοποιεί ότι μπορεί να ζήσουμε την εξής παγκόσμια πρωτοτυπία: να μειωθεί ο αριθμός των σακουλών που πωλούνται στην αγορά, αλλά να αυξηθεί η ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους λόγω του μεγαλύτερου βάρους των σακουλών που διακινούνται πλέον στην αγορά και δεν υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος.

Το WWF Ελλάς προτρέπει, μεταξύ άλλων, τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και να πουν όχι στο πλαστικό καλαμάκι, αφού χρειάζονται έως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν, να περιορίσουν τη χρήση πλαστικής μεμβράνης δεδομένου ότι ανακυκλώνεται πολύ δύσκολα, και να διαθέτουν τα απόβλητα αποκλειστικά στον μπλε κάδο ανακύκλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL