Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών - ... στο άρθρο για την προστασία του περιβάλλοντος * Όχι στα πισωγυρίσματα / "Σκοντάφτει" η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών - ... στο άρθρο για την προστασία του περιβάλλοντος * Όχι στα πισωγυρίσματα / "Σκοντάφτει" η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες...

Το υφιστάμενο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μέσω των 36 φορέων διαχείρισης, δεν χρήζει αλλαγής παρά μόνον ενίσχυσης με πόρους και μόνιμο προσωπικό, αλλά και με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Αυτό κατέστησε σαφές στη χθεσινή ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πλειονότητα των ομιλητών, πρόεδροι και μέλη της διοίκησης, εργαζόμενοι των φορέων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και της επιστημονικής κοινότητας. Ταυτόχρονα αποτελεί και απάντηση σε προγενέστερη δήλωση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη για μεταφορά αρμοδιοτήτων των φορέων στις αιρετές περιφέρειες.

Χθες, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας με θέμα "Παρόν και μέλλον των Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών", απέφυγε να το επαναλάβει και αρκέστηκε να πει το ασαφές και γενικόλογο για "αναβάθμιση των φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο", και σε αυτό το πλαίσιο να "δούμε τον ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των φορέων".

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο υπουργός περιέγραψε μόνο προβλήματα, όπως π.χ από τους 36 φορείς κάποιοι υπολειτουργούν χωρίς να αναφέρει αριθμό, ενώ οι 8 που προστέθηκαν το 2018 υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, πολλοί φορείς δε δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μεγάλα προβλήματα συντονισμού με το κεντρικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης εμφανίστηκε θετικός στην απόσπαση αρμοδιοτήτων, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Να έρθει το προσωπικό σε μας, να πληρώνεται". Τόσο αυτός όσο και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μίλησαν για καλύτερη συνεργασία με τις Περιφέρειες χωρίς αποκλεισμούς, όταν στα επταμελή διοικητικά συμβούλια των φορέων διαχείρισης προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, που συμμετέχει στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, εξέφρασε την "απόλυτη βεβαιότητά του "ότι είναι λάθος η εποπτεία των φορέων να μετακομίσει στην Περιφέρεια και να μετατραπούν σε γραφειοκρατικά τμήματα, όπως τα σημερινά π.χ. της αλιείας". Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: "Πριν διαλύσουμε το σύστημα, να το διορθώσουμε".

Η Α. Δαλάκα από τη ΜΟΔ, Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης για το Περιβάλλον Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, σημείωσε ότι πλέον με τους 36 φορείς καλύπτονται 100% όλες οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000, χερσαίες και θαλάσσιες. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, είπε ότι μέσω ΕΣΠΑ είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, ενώ αυτή τη στιγμή τρέχει πρόσκληση ύψους 28 εκατ. ευρώ για ένταξη φορέων και προκηρύσσεται για τους 8 νέους φορείς, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ.

Η βασική δομή πρέπει να παραμείνει με περαιτέρω θεσμική θωράκιση επεσήμανε ο Δρ. Κουτσούμπας, πρόεδρος του Συντονιστικού Δικτύου των Προέδρων Φορέων Διαχείρισης και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, συμπληρώνοντας πως οι φορείς συναντούν πλέον την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και την αναγνώριση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε στο έμπειρο προσωπικό των φορέων, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόσθεσε ακόμη ότι απαιτείται καλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στη Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Φύση 2000 και των φορέων.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων προσκρούει στο άρθρο 24 του συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους, προειδοποίησε ο Μ. Βάκας, πρόεδρος των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης, εξηγώντας ότι η προστασία του φυσικού πλούτου είναι εθνική υποχρέωση και η διαχείρισή του διόλου τοπική υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν προστατευόμενες περιοχές ανήκουν διοικητικά σε δύο, ακόμη και τρεις περιφέρειες.

Επιπρόσθετα, με την αρμοδιότητα να ανήκει στο ΥΠΕΝ, οι φορείς απαλλάσσονται από πιέσεις τοπικών μικροσυμφερόντων, ανέφερε. Ζήτησε δε μετ’ επιτάσεως να ολοκληρωθεί η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων αορίστου χρόνου για τους 351 εργαζόμενους μέσω ΑΣΕΠ που είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές. Μπορεί να γίνει, είπε, όπως στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" για να σταματήσει η πολύχρονη ομηρεία τους με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται στο παρά πέντε κάθε φορά.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νόμο του 2013 με υπουργό Εσωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό που προέβλεπε συρρίκνωση του αριθμού των 28 φορέων διαχείρισης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες εκείνες τις διατάξεις που έπληξαν τόσο το κύρος όσο και την αποτελεσματικότητα των φορέων διαχείρισης. Υπογράμμισε πως "πόρους και νομοθετική κατοχύρωση μαζί με ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων χρειάζονται οι φορείς", για να καταλήξει με τη φράση: "Όχι στα πισωγυρίσματα, αφήστε τους να λειτουργήσουν, στηρίξτε τους".

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπερασπίζονται τους φορείς

"Το μόνο ρεαλιστικό σχήμα διοίκησης"

Η υπαγωγή σε φορείς διαχείρισης είναι αυτή τη στιγμή το μόνο ρεαλιστικό και δοκιμασμένο σχήμα διοίκησης για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο μετά από 20 χρόνια λειτουργίας έχει αναμφίβολα συμβάλει στην εμπέδωση της ανάγκης προστασίας του δικτύου Natura 2000, επισημαίνουν 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση.

Υπογραμμίζουν ότι αντιπροσωπεύουν ένα συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης που έχει κάνει αξιόλογα βήματα για την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών προς την επίτευξη ευρύτερων, εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών στόχων και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ "να δείξει την ισχυρή πολιτική βούληση που απαιτείται, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, ώστε να επιλυθούν επιτέλους τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα".

Οι 13 οργανώσεις είναι: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace - Ελληνικό Γραφείο, Medasset, WWF Ελλάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL