Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική στην ανακύκλωση

Ερώτηση από 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Αφορμή η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα οικονομικά κίνητρα στη διαλογή από την πηγή

Τα πεπραγμένα για την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η.1.2020, ζητούν με ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο.

Οι ερωτώντες επισημαίνουν ότι τα οικονομικά εργαλεία ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή περιλαμβάνουν τη νέα τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων που καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση τον Απρίλιο του 2019 και ικανοποιούν επιπλέον τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας για τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της ανακύκλωσης. Έτσι, ο κάθε ΦΟΔΣΑ οφείλει να τιμολογεί διαφορετικά την επεξεργασία οργανικών και σύμμεικτων απορριμμάτων, πχ. για την κομποστοποίηση και τη μεταφόρτωση και γενικά για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει. Δίδεται παράλληλα έκπτωση σε κάθε δήμο ανάλογα με το ποσοστό ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που επιτυγχάνει, κάτι που αποτελεί κίνητρο για τους δήμους, αλλά και συντελεί στη μείωση των δημοτικών τελών προς όφελος των νοικοκυριών των επαγγελματιών.

Μέρος της παραπάνω τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί και η εισφορά κυκλικής οικονομίας για κάθε δήμο, η οποία εξαρτάται από το ποσοστό ανεπεξέργαστων απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή, υπογραμμίζουν. Υπενθυμίζουν δε πως "βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας μας, στη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης. Με αυτή τη στρατηγική καταρτίστηκαν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το 2015 (ΕΣΔΑ) αλλά και οι μετέπειτα κυρωμένοι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ, 2016). Η διαλογή στην πηγή και η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων είναι πλέον υποχρέωση όλων των ΟΤΑ, που απορρέει από τις ρυθμίσεις των Νόμων 4968/2017 και 4555/2018".

Επειδή "η εφαρμογή της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ / 31606/930 θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών για τους πολίτες και τους επαγγελματίες των ΟΤΑ που παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις στις δράσεις διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, καθώς στην παρούσα φάση συντάσσονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ και των ΦΟΔΣΑ", οι 47 βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των κανονισμών τιμολόγησης και ποια μέτρα θα λάβουν ώστε αυτά να ισχύσουν με τον νέο χρόνο.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Αβραμάκης Ελ., Αγαθοπούλου Ειρ., Αλεξιάδης Τρ., Αραχωβίτης Στ., Αυλωνίτης Αλ., Βαγενά Άν., Bαρδάκης Σ., Βασιλικός Β., Βέττα Κ., Γιαννούλης Χρ., Γκαρά Αν., Γκιόλας Γ., Eλευθεριάδου Σ., Ζεϊμπέκ Χ., Ηγουμενίδης Ν., Θραψανιώτης Εμ., Καλαματιανός Δ., Καρασαρλίδου Φρ., Κασιμάτη Ν., Κάτσης Μ., Καφαντάρη Χ., Κόκκαλης Β., Λάππας Σπ., Μάλαμα Κ., Μαμουλάκης Χ., Μάρκου Κ., Μεϊκόπουλος Α., Μπάρκας Κ., Μπουρνούς Γ., Μωραΐτης Θ., Νοτοπούλου Κ., Ξανθόπουλος Θ., Παπαδόπουλος Σ., Παπαηλιού Γ., Πούλου Π., Σαρακιώτης Γ., Σαντορινιός Ν., Σπίρτζης Χρ., Σκουρλέτης Π., Σκούφα Μπ., Συρμαλένιος Ν., Τζούφη Μ., Φωτίου Θ., Χατζηγιαννάκης Μ., Χρηστίδου Ρ., Ψυχογιός Γ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις