Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Γραφεία στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γραφεία στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή!

Νέα ασύμβατη χρήση στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή προσέθεσε αυθαίρετα η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας για να μεταστεγαστεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας!

Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, οι υπουργοί Οικονομικών (Χρ. Σταϊκούρας), Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Άδωνις Γεωργιάδης) και Εσωτερικών (Π. Θεοδωρικάκος) κατέθεσαν εκπρόθεσμη προσθήκη - τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ''Ρυθμίσεις υπ. Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και επείγοντα ζητήματα" (άρθρο 111 Ν. 4623/9.8.2019, ΦΕΚ 134Α) για τη στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Κεντρικό Κτήριο Ιππασίας' κατ' εξαίρεση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης''.

Αποκαλυπτική είναι η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία, ενώ αναφέρει πως η χρήση γραφείων απαγορεύεται από τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης (άρθρο 20 του Ν. 3342/2005, ΦΕΚ 131Α), για να τις ανατρέψει... προσθέτει: "Ωστόσο η επιτακτικότητα της μεταστέγασης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας μόνο για το κτήριο Κεντρικό Κτήριο Ιππασίας του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γουδή, συνεπάγεται την πρόβλεψη αντίστοιχης δυνατότητας να στεγαστεί στον χώρο αυτόν δημόσια υπηρεσία. Η πρόβλεψη στέγασης δημόσιας υπηρεσίας στο κτήριο αυτό δεν υποβαθμίζει το φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς δεν αφορά επέκταση υφιστάμενου κτηρίου ή δόμηση νέου κτηρίου"...

Το αξιοπερίεργο είναι ότι απουσιάζει η υπογραφή του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Και όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα, ενώ η μελέτη του σχεδίου γενικής διάταξης του ΥΠΕΝ προβλέπει (για το συγκρότημα πρώην ΕΙΙΠ) ότι: "Τα υφιστάμενα και διατηρούμενα κτήρια προορίζονται για τη φιλοξενία χρήσεων αθλητικών και πολιτιστικού / παιδαγωγικού περιεχομένου με έμφαση στη δημιουργία Κέντρου για την Αρχιτεκτονική και την πόλη στο κεντρικό κτήριο του ΚΕΙΙΠ".

Η Επιτροπή Αγώνα στηλιτεύει την ψήφιση της τροπολογίας από τους βουλευτές της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και τη μη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, παρότι καταστρατηγείται ο επιστημονικός (πολεοδομικός και χωροταξικός) σχεδιασμός του ΥΠΕΝ (Σχέδιο Γενικής Διάταξης, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Υμηττού, ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την Ίδρυση Φορέα Διαχείρισης).

Με τη νέα διάταξη, καταλήγει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, "η κυβέρνηση αδιαφορεί ακόμη μία φορά για το περιβάλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις που εξήγγειλαν ή χωροθέτησαν αυθαίρετα και άστοχα, με αποτέλεσμα το πάρκο να έχει τραυματιστεί στην πάροδο του χρόνου από σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για μητροπολιτικό πάρκο λειτουργιών, όπως το Μπάντμιντον (σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 1970/2912 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας), τα γραφεία της ΕΠΟ, οι παράνομοι / μη εγκεκριμένοι δρόμοι, η ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων κ.λπ.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL