Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Νέα σύμβαση στα μέτρα της επιδιώκει η Eldorado
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα σύμβαση στα μέτρα της επιδιώκει η Eldorado

Αποικία με τα όλα μας. Η πολυεθνική Eldorado Gold, όχι μόνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι έλαβε τρεις άδειες δευτερεύουσας σημασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, αλλά η θυγατρική της, η Ελληνικός Χρυσός, χθες το πρωί εξειδίκευσε περαιτέρω εγείροντας και θέμα νέας σύμβασης.

Όσο για την κυβέρνηση, αρκείται να επιχαίρει "για τη διευκόλυνση των επενδύσεων" και το αρμόδιο υπουργείο, σε αφωνία μέχρι αργά το απόγευμα, να μιλάει κλασικά για την "εμμονική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" που εμπόδιζε τις επενδύσεις. Έτσι λοιπόν, χωρίς η εταιρεία να έχει τηρήσει θεμελιακές συμβατικές υποχρεώσεις της, όπως η κατασκευή εργοστασίου στην Ολυμπιάδα που θα παράγει καθαρά μέταλλα, το οποίο θα τροφοδοτείται και από τα συμπυκνώματα των Σκουριών, αλλά και χωρίς να έχει αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου πυρομεταλλουργίας με την οποία θα γίνεται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων (εκκρεμεί απόφαση του ΣΤΕ), ανοίγει άλλα θέματα, πιθανώς και νέας σύμβασης.

Όπως επί λέξει αναφέρει, υπό τον τίτλο, “Τα επόμενα βήματα”, "η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της εταιρεία Eldorado Gold εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της κατασκευής στο έργο των Σκουριών. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών".

Εκτός του ότι απομονώνει από το όλο ενιαίο έργο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στη Χαλκιδική μόνο αυτό των Σκουριών, το κανονιστικό πλαίσιο υπάρχει. Δηλαδή η σύμβαση μεταβίβασης του 2003, η απόφαση έγκρισης των περιβαλλόντων όρων του 2011 και σειρά άλλων αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων κ.λπ. Επίσης η σύμβαση προβλέπει προσφυγή (διαιτησία) στα εθνικά δικαστήρια (Άρειο Πάγο)...

Στο ίδιο κεφάλαιο, "Επόμενα βήματα", προσθέτει ακόμη ότι "το αρμόδιο υπουργείο συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την κατασκευή και λειτουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Πρόκειται για τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40%, καθώς και την κατανάλωση νερού στο έργο". Προφανώς πρόκειται για νέα δραστηριότητα, που απαιτεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση...

Στην εκτενή ανακοίνωσή της εξηγεί και το περιεχόμενο των άδειων που έλαβε και η ίδια χαρακτήριζε "ρουτίνας". Δηλαδή εγκρίσεις για την τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, τις αποφάσεις επικαιροποίησης - συμπλήρωσης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το τελευταίο φαίνεται ότι εκπροσωπήθηκε επαρκώς από την πολυεθνική... Έτσι εμφανίστηκε με ανακοίνωσή του στις 6 χθες το απόγευμα για να μας πει τι αδειοδότησε. ‘Όσο για τη μεικτή επιτροπή από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, όπως είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιουλίου σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Cold G. Burns, "ώστε να "προχωρήσει αυτή η εμβληματική επένδυση", χάθηκε, ως φαίνεται, στον δρόμο η δημιουργία της.

Για την ιστορία τις τρεις αποφάσεις υπογράφει ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς. Αναρτήθηκαν στο άψε - σβήσε το πρωί της Τρίτης στη Διαύγεια του υπουργείου, το οποίο τη προηγούμενη ημέρα... σεβόμενο τις "αθώες" διαρροές της Κυριακής για έκδοση τριών αποφάσεων από το ΣτΕ, είχε ανακοινώσει πως θα συμμορφωθεί πάραυτα με αυτές.

Ευτυχής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο οποίος το μεσημέρι μεταξύ άλλων είπε ότι "η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι, με πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, επενδύσεις που κολλούσαν στα γρανάζια ιδεοληψιών μπορούν να ‘ξεμπλοκάρουν’ αποφέροντας οφέλη στους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία".

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής μιλώντας και αυτός αποκλειστικά για το έργο στις Σκουριές, που έλαβε "τις πολυαναμενόμενες άδειες"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL