Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Πρόταση σωτηρίας της ζωής στον πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση σωτηρίας της ζωής στον πλανήτη

Του Ανδρέα Δάνου*

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας που έγινε από τον Τομ Κράουδερ (Tom Crowther) και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο ΕΤΗ στη Ζυρίχη, αν φυτέψουμε 1 τρισ. δέντρα σ’ όλο τον πλανήτη, θα εξουδετερώσουμε τα 2/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και προκαλούν την κλιματική κρίση, βάζοντας σε κίνδυνο τη συνέχιση της ζωής πάνω στον πλανήτη. Θα ανακτήσουμε, δηλαδή, την ελπίδα.

Άρα: Όχι μόνο δεν επιτρέπεται το κόψιμο έστω κι ενός ακόμη δέντρου πάνω στη Γη, αλλά πρέπει κατεπειγόντως να τα πολλαπλασιάσουμε παντού. Κι όμως: Το οικονομικό σύστημα της ανθρωπότητας (καπιταλισμός ιδιωτικού ή κρατικού Τύπου, αδιάφορο), εν ονόματι της ιερής «ανάπτυξης» δεν επιτρέπει την εφαρμογή αυτών των συμπερασμάτων.

Παράδειγμα όχι μοναδικό, αλλά ασφαλώς το πιο εξοργιστικό: Ο νέος ηγέτης της Βραζιλίας Μπολσονάρο, μαζί με τον Τραμπ και τους λοιπούς από Βορρά εργοδότες του, ετοιμάζεται να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από το σημαντικότερο οικοσύστημα στον πλανήτη, τον Αμαζόνιο, τον «πνεύμονα της Γης», όπως συνήθως αποκαλείται. Αυτή ήταν η αποστολή, του Μπολσονάρο από την αρχή, σ’ αυτήν απέβλεπαν και όλες οι ραδιουργίες και οι καταχρηστικές ποινικές διώξεις κατά των ηγετών που προηγήθηκαν στην πολιτική ηγεσία της χώρας (Λούλα, Ρούσεφ).

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Πώς μπορεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει την άγρια επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει στον Αμαζόνιο, τη στιγμή που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο: δηλαδή, η αναδάσωση του Αμαζονίου και όλου του πλανήτη, ώστε να συμπληρωθούν τάχιστα ένα τρισεκατομμύριο δέντρα, που θα ανακουφίσουν τον πλανήτη και τη ζωή πάνω σ’ αυτόν. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις δικές μας Σκουριές, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών.

Μια μόνο λύση μπορώ να σκεφτώ: Τη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ -ας την ονομάσουμε οικο-κυανόκρανους- (eco-bluehelmets), που θα αναλάβει την αστυνόμευση και υπεράσπιση των οικοσυστημάτων της Γης: στον Αμαζόνιο, στις Σκουριές και σ’ όλο τον πλανήτη, ώστε να μην κοπεί πια ούτε ένα δέντρο.

Κι όχι μόνο αυτό: Στα διαλείμματα των συγκρούσεων με τους «επενδυτές», που ενδέχεται να είναι και ένοπλες, οι πολίτες να φυτεύουν δέντρα με τη βοήθεια και την ένοπλη προστασία των οικο-κυανόκρανων.

Είναι φανερό ότι μια αποστολή σαν αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανατεθεί σε κληρωτούς αλλά σε εθελοντές όλων των ηλικιών, κυρίως όμως σε νέους με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, αλλά και «βαρβάρους» αυτόχθονες από την Αμερική, την Αφρική και την Ασία, που γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν μ’ αυτή τη συνείδηση.

Φυσικά οι επενδυτές και οι πολιτικοί προστάτες τους (με το αζημίωτο) δεν θα καθήσουν με σταυρωμένα χέρια: θα οργανώσουν συμμορίες για την αντιμετώπιση των οικο-κυανόκρανων και κυρίως θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ (έχουν απειλήσει και άλλοτε ότι θα το πράξουν). Αλλά τότε οι δυνάμεις υπεράσπισης του πλανήτη -άλλως οι δυνάμεις της ζωής σ’ αυτόν- δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τη δημιουργία αντάρτικου στρατού προστασίας του πλανήτη (guerilla army for planet protection).

Όταν όμως φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, δηλαδή στην ευθεία αναμέτρηση ζωής και θανάτου, είμαι βέβαιος ότι η ζωή θα νικήσει.

Τραγουδούσε κάποτε ο Τζον Λένον:

You may say I’m a dreamer

But Im not the only one

(Μπορεί να πεις ότι είμαι ονειροπόλος

Αλλά δεν είμαι ο μόνος)

Ήρθε η ώρα το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα. Η κατακραυγή συνεχώς μεγαλώνει σ’ όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές, αλλά και σ’ όλες τις ηλικίες, από την δεκαεξάχρονη Γκρέτα μέχρι την τρίτη ηλικία, που ωστόσο δεν είναι αδιάφορη για το μέλλον...

* Ο Aνδρέας Δάνος είναι αρχιτέκτονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL