Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η κλιματική κρίση για αρχάριους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κλιματική κρίση για αρχάριους

Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην τη δεις, αν και τότε μπορείς να την ακούσεις, να τη νιώσεις στο δέρμα σου. Με κάθε "ασυνήθιστη" φωτιά, από αυτές που τις λένε "μέγα", με κάθε μπουρίνι του "αιώνα", στα μέρη τα δικά μας. Και στα πιο μακρινά, με κάθε νέο κύμα καύσωνα στη Γροιλανδία, με το μπαράζ των πυρκαγιών στην Αλάσκα, με τις φονικές ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική. Τη λέγαμε κλιματική αλλαγή, εξελίχθηκε σε κλιματική κρίση - και (θα έπρεπε να) μας στοιχειώνει. Στα προνομιούχα μέρη της γης αλλάζει αργά αλλά σταθερά τη ζωή μας, στα "καταραμένα" έχει ήδη κάνει τον βίο των ανθρώπων αβίωτο. Για να μη μιλήσουμε για το τι τραβάνε τα ζώα, που μας συγκινούν μόνο όταν βλέπουμε φωτογραφίες με ένα απελπισμένο πολικό αρκουδάκι να προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σ’ ένα παγόβουνο που λιώνει.

Τα αίτια

Κανονικά, τα αίτια της κλιματικής κρίσης θα έπρεπε να διδάσκονται στα δημοτικά - κι ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει αυτά που οι Τραμπ και σία αρνούνται κατηγορηματικά: Τα εργοστάσια βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα, τα αυτοκίνητα βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα, τα αεροπλάνα βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα. Όλα αυτά δεν υπήρχαν στα σημερινά μεγέθη και διαστάσεις πριν από έναν αιώνα. Κι οι αγελάδες βγάζουν -περδόμενες- μεθάνιο. Αυτές υπήρχαν από πάντα, αλλά όχι στον τεράστιο αριθμό που επιβάλλει η βιομηχανική κτηνοτροφία και η εντυπωσιακή κατανάλωση κρέατος. Τα δύο αυτά αέρια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα επιτρέπουν στη θερμότητα του ήλιου να φτάνει στην επιφάνεια της γης, αλλά όχι να ξαναφεύγει. Την εγκλωβίζουν, εξ ου και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν, η επιφάνεια των ωκεανών ανεβαίνει και ο καιρός... τρελαίνεται. Καύσωνες- ρεκόρ και σκληροί χειμώνες, παρατεταμένες ξηρασίες, ανεξέλεγκτες φωτιές και πλημμύρες, επέλαση της ερήμου, υποχώρηση των αιώνιων πάγων, από την Αρκτική μέχρι τις κορυφές των Άλπεων.

Η αντιμετώπιση

"Φρένο" στην κλιματική κρίση είναι τα δέντρα, τα δάση, που απορροφούν το διοξείδιο και ραγίζουν το γυαλί στο θερμοκήπιο. Όμως αντί να φυτεύουμε δέντρα, καταστρέφουμε τα δάση. Στη Μεσόγειο για να τα κάνουμε οικόπεδα, στον Αμαζόνιο για να φυτεύουν χιλιάδες στρέμματα σόγια, ώστε να ταΐζονται φτηνά οι αγελάδες - και να φτάνει φτηνό το χάμπουργκερ στα πιάτα μας. Το απλό κοστίζει κατά μέσο όρο 1,5 ευρώ στα McDonald’s του πλανήτη.

Το μεγάλο "φρένο", όμως, πρέπει να το πατήσει η ενεργειακή βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία των τροφίμων, η βιομηχανία του τουρισμού, ο υπερκαταναλωτισμός. Όλα αυτά είναι γνωστά από χρόνια, τα έχουν προτείνει οι επιστήμονες, υποτίθεται ότι τα έχουν καταλάβει οι πολιτικοί, έχουν γίνει διασκέψεις επί διασκέψεων, έχουν καταλήξει σε αποφάσεις δεσμευτικές για τον πλανήτη - αν και κάποιες χώρες βγάζουν τώρα την ουρά τους απ’  έξω, με επικεφαλής τις ΗΠΑ του Τραμπ- έχουν τεθεί οι στόχοι. Μόνο που δεν υλοποιούνται.

Το κίνημα

Γι' αυτό και βγήκαν στους δρόμους τα παιδιά. Όχι αυτά του δημοτικού, που μπορούν πολύ εύκολα να καταλάβουν τα παραπάνω, αλλά τα λίγο μεγαλύτερα. Τα γυμνασιόπαιδα. Έφηβες και έφηβοι, κυρίως στην Ευρώπη, διαδηλώνουν συστηματικά κάθε Παρασκευή για να υπερασπιστούν το μέλλον τους. "Fridays for future" είναι το κοινό σύνθημα και το... σάλπισε πρώτη μια πιτσιρίκα από τη Σουηδία πέρσι το καλοκαίρι, το πιο καυτό του αιώνα στη Σκανδιναβία.

Η τότε 15χρονη μαθήτρια Γκρέτα Θάνμπεργκ, αντί να λιάζεται, να κολυμπάει και να κάνει βόλτες με τις φίλες της, έσπαγε το κεφάλι της για τα αίτια και τις επιπτώσεις του καύσωνα. Από τότε που άκουσε τον δάσκαλό της στο Δημοτικό να μιλά για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, πίστευε ότι η κύρια δουλειά των πολιτικών είναι να σώσουν τον κόσμο. Αλλά δεν έβλεπε να το κάνουν. Κι αποφάσισε ότι είναι δουλειά της να τους πιέσει.

Ξεκίνησε με μια μοναχική διαδήλωση κάθε Παρασκευή, την ώρα του σχολείου, μπροστά στο Κοινοβούλιο της Στοκχόλμης. Με ένα πανό "Skolstrejk for Klimatet" - "Σχολική απεργία για το κλίμα".

Ένα χρόνο μετά, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και αλλού, η μοναχική καθιστική διαμαρτυρία έχει δώσει τη θέση της σε όλο και πιο μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις. Τα παιδιά κατεβαίνουν στους δρόμους, με σύνθημα "Fridays for future" - "Παρασκευές για το μέλλον". Τα κατηγόρησαν για "κοπάνα", αλλά διαδήλωναν και στις διακοπές. Ίσως επειδή αυτά κατάλαβαν το μήνυμα της Γκρέτα που αρνούνται να καταλάβουν οι περισσότεροι πολιτικοί: "Θέλω να πανικοβληθείτε, θέλω να νιώσετε τον φόβο που νιώθω εγώ κάθε μέρα" είχε πει από το βήμα του Νταβός στη σύναξη της οικονομικής ελίτ του πλανήτη τον Ιανουάριο. Τα ίδια επανέλαβε στις συναντήσεις της με προέδρους, πρωθυπουργούς, καγκελάριους, ακόμη και με τον Πάπα. Μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να συναντήσει - θεωρεί ότι θα είναι χαμένος χρόνος.

Η Γκρέτα -όπως όλα τα παιδιά που κατεβαίνουν στους δρόμους- φοβάται την ιδιοτελή αδράνεια πολιτικής και οικονομίας. Κατηγορεί τις ηγεσίες του κόσμου ότι δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία του πλανήτη προς την καταστροφή, δεν κάνουν τίποτα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

"Η λύση είναι τόσο απλή, που μπορεί να την καταλάβει κι ένα μικρό παιδί", επιμένει. "Πρέπει να μειώσουμε τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα". Η ίδια προσπαθεί να δώσει το παράδειγμα. Πάει παντού με το τραίνο, ακόμη κι αν το ταξίδι διαρκεί ένα και δύο εικοσιτετράωρα, και τώρα έχει ξεκινήσει για τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο. Το μήνυμα δεν είναι να γυρίσουμε στον 19ο αιώνα, αλλά τουλάχιστον να μη χρησιμοποιούμε αεροπλάνο για μεσαίες αποστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL