Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Η επιτομή της διαπλοκής για το Ελληνικό - Παριστάνει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων επικαλούμενος το ότι κέρδιζε διαγωνισμούς ως μελετητής επί ΣΥΡΙΖΑ * Την αποπομπή του υφυπουργού ζητάει από τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ / Όλα νόμιμα και ηθικά για τον Δ. Οικονόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιτομή της διαπλοκής για το Ελληνικό - Παριστάνει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων επικαλούμενος το ότι κέρδιζε διαγωνισμούς ως μελετητής επί ΣΥΡΙΖΑ * Την αποπομπή του υφυπουργού ζητάει από τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ / Όλα νόμιμα και ηθικά για τον Δ. Οικονόμου

Με περισσό κυνισμό, ο νέος υφυπουργός Δ. Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει εν πολλοίς πως είναι "τιμή του και καμάρι του" που ήταν σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό και τώρα εκ της δημόσιας θέσεώς του καλείται να ελέγξει τις πολεοδομικές μελέτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρείας Lamda, ο οποίος μετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρείας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού, επισημαίνοντας ότι αναδεικνύεται η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο. Ταυτόχρονα καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το Ελληνικό και να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda Δ. Οικονόμου από την κυβέρνηση. Σημειώνει δε ότι "σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. ο κ. Οικονόμουόχι μόνο δεν θα παρέμενε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε καν θα είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή".

Ο νέος υφυπουργός εμφανίζεται έκπληκτος υποστηρίζοντας πως η συνεργασία του με την εταιρεία ήταν γνωστή τοις πάσι. Επιχειρεί, λοιπόν, να θολώσει τα νερά ταυτίζοντας σκοπίμως τις μελέτες που πήρε ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις δουλειές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων προσποιούμενος ότι δεν εγείρεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Επίσης αναφέρει πως "είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως π.χ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους".

Διατυπώνει δε και το ρητορικό ερώτημα αν είναι "άραγε όργανο όλων των προαναφερόμενων". Επιπλέον εγκαλεί και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο διότι την Τρίτη, στην εκδήλωση παραλαβής - παράδοσης, δεν αναφέρθηκε στη... διαπλοκή του με την εταιρεία, αλλά το "θυμήθηκε" την Πέμπτη, μετά την αποκάλυψη του documentonews.gr.

Eπαναλαμβάνει ότι "η συνεργασία του με τη Lamda "ήταν γνωστή από την αρχή σε όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού".

Δήθεν αθώα, μας λέει πως είναι τεχνοκράτης και υπερκομματικός υποστηρίζοντας: "Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν ως ενεργός πολεοδόμος - χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος". Ενημερώνει δε για το αυτονόητο, ότι διέκοψε την επαγγελματική του δραστηριότητα άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνονται οι επαφές Ν.Δ. - Lamda

Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development Δ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει δε ότι με αυτόν τον τρόπο "επιβεβαιώνονται οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Lamda Development με τη Ν.Δ. και οι εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρείας για το έργο του Ελληνικού, με στόχο την τροποποίηση της σύμβασης εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Επιβεβαιώνεται, όμως, και η πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του ελληνικού λαού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL