Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
SOS από την Greenpeace: / SOS από την Greenpeace: Σε λίγο η κλιματική κρίση δεν θα είναι διαχειρίσιμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOS από την Greenpeace: / SOS από την Greenpeace: Σε λίγο η κλιματική κρίση δεν θα είναι διαχειρίσιμη

Λίγα χρόνια έχουν απομείνει προκειμένου να αποτραπεί μια μη διαχειρίσιμη κλιματική κρίση, προειδοποιεί με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στη Χαλκιδική ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Ν. Χαραλαμπίδης. Σε δήλωσή του επισημαίνει:

"Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός της ξαφνικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, εν μέσω γενικευμένου κύματος καύσωνα... Ξέρουμε ότι η υπερθέρμανση προκαλεί περισσότερα και πιο έντονα τέτοια καταστροφικά φαινόμενα. Έχουμε λίγα χρόνια προκειμένου να αποτρέψουμε μια μη διαχειρίσιμη κλιματική κρίση. Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να κηρύξει άμεσα τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης προκειμένου να υιοθετηθούν οι απαραίτητες πολιτικές αντιμετώπισής της. Ουδεμία περαιτέρω καθυστέρηση. Δυστυχώς, οι εξαγγελίες του νέου υπουργού κινούνται κι αυτές στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι υδρογονάνθρακες εντείνουν την κλιματική κρίση. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του".

Η οργάνωση συνοψίζει τις βασικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, από +1°C που είναι σήμερα σε +1,5°C, +2°C και +3°C αντίστοιχα. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί, αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, που χαρακτηρίζεται ως καλό σενάριο, οι δασικές εκτάσεις που θα καταστραφούν από πυρκαγιές θα αυξηθούν κατά 41%, οι ακραίοι καύσωνες, που κανονικά εμφανίζονται μια φορά στα είκοσι χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173% και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%.

Στο οριακό σενάριο, με μέση αύξηση κατά 2 βαθμούς, οι δασικές πυρκαγιές θα αυξηθούν κατά 62%, οι καύσωνες κατά 478%, οι βροχοπτώσεις κατά 21%, με εκτιμώμενο κόστος στην εθνική οικονομία 294 δισ. ευρώ. Το εφιαλτικό σενάριο, με μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, "βλέπει" αύξηση των δασικών πυρκαγιών κατά 97% και κίνδυνο απερήμωσης του ενός τρίτου της έκτασης της χώρας, με εκτιμώμενο κόστος στην εθνική οικονομία πάνω από 700 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL