Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Σύμβουλος της Lamda ο υφυπουργός Περιβάλλοντος που θα εγκρίνει τις μελέτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμβουλος της Lamda ο υφυπουργός Περιβάλλοντος που θα εγκρίνει τις μελέτες

"Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι παρά εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων και οφείλει άμεσα ο πρωθυπουργός να πάρει θέση για τη δεοντολογία της τοποθέτησης του κ. Οικονόμου. Δεν μπορεί ο κ. Οικονόμου να εκπροσωπεί την ελληνική Πολιτεία στη διαπραγμάτευση με την εταιρεία με την οποία είχε σύμβαση. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, αφού ο κ. Οικονόμου μέχρι... χθες εκπροσωπούσε συμφέροντα της εταιρείας».

Mε τον τρόπο αυτό ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος σχολίασε τη χθεσινή αποκάλυψη του dokumentonews.gr πως ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου ήταν μέχρι πρότινος σύμβουλος της Lamda Development. Εμφανίστηκε μάλιστα, μετά τη θεσμοθέτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου - Ελληνικού Αγίου Κοσμά, με Προεδρικό Διάταγμα στις αρχές του 2018. Με δήλωσή του στην ίδια ιστοσελίδα, ο Σ. Φάμελλος αναδεικνύει το ασυμβίβαστο των ρόλων του υφυπουργού και βεβαιώνει ότι η παρουσία του ενόψει της κατάρτισης των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (οργάνωση Μητροπολιτικού Πάρκου, Πολεοδόμηση των Ζωνών Ανάπτυξης, πολεοδόμηση της έκτασης που προορίζεται για κατοικίες) αποδεικνύεται.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η εκπροσώπηση αυτή διαπίστωσα ότι βρίσκεται και σε επίσημα έγγραφα πρακτικών που αφορούν επίσημες συναντήσεις. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συμφωνία με τη Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνησή μας. Είναι σαφές ότι η εταιρεία επιδίωκε να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, όπως είχαν περιγράψει σε ανακοινώσεις τους ο κ. Σταθάκης και ο κ. Φλαμπουράρης προ των εκλογών".

Σημείωσε ακόμη ότι "το πρόβλημα που προκύπτει έχει να κάνει με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος της Lamda Development". Και αναρωτήθηκε: "Με ποια δεοντολογία ο τεχνικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος της Lamda Development θα εκπροσωπεί τώρα την Πολιτεία στη διαπραγμάτευση για τις παραμέτρους της σύμβασης του Ελληνικού; Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να τοποθετηθεί. Είναι εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας η κυβέρνηση ή εκπρόσωποι συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων;".

Ελεγκτής και ελεγχόμενος

Όπως είναι γνωστό, ο νέος υφυπουργός είχε σταθερό εργοδότη διαχρονικά το υπουργείο για την εκπόνηση διάφορων μελετών, ρυθμιστικών, χωροταξικών (ειδικών και περιφερειακών), γενικών πολεοδομικών σχεδίων κ.ο.κ. Επίσης έχει λάβει μέρος σε μελετητικές ομάδες, π.χ. για την εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Θέμα ασυμβίβαστου όμως προκύπτει για σειρά άλλων μελετών, όπως αυτές των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων για λογαριασμό ιδιωτών που εκ του νέου ρόλου οφείλει να υπογράψει την έγκρισή τους ή όχι. Λόγου χάρη, το Ειδικό Χωρικό για την ανέγερση ξενοδοχείου και κατοικιών που σχεδιάζει κατασκευαστική εταιρεία στη Νάουσα της υπερκορεσμένης Πάρου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL