Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Φορολογικό πρόγραμμα αντιστροφής της αδικίας από τον ΣΥΡΙΖΑ / Αδιαφορία και ανικανότητα δεκαετιών εξόντωσαν τα μεσαία εισοδήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικό πρόγραμμα αντιστροφής της αδικίας από τον ΣΥΡΙΖΑ / Αδιαφορία και ανικανότητα δεκαετιών εξόντωσαν τα μεσαία εισοδήματα

Πρόσφατη είναι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ότι τα στοιχεία των κινήσεων των ξένων τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων δεν μπορούν να αποτελέσουν "συμπληρωματικά στοιχεία", που ήταν αδύνατον να περιέλθουν εις γνώση των ελληνικών φορολογικών αρχών εντός της αρχικής πενταετούς προθεσμίας παραγραφής φορολογικών υποθέσεων. Ουσιαστικά, η εν λόγω απόφαση ισοδυναμεί με αναδρομική παραγραφή όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών υποθέσεων που αφορούν τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Η πολεμική που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της παραγραφής μεγάλων υποθέσεων από τις δικαστικές αρχές, με βάση το γράμμα του νόμου, έχουν λογική βάση. Πλην όμως βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη νομολογία όλων των προηγούμενων δεκαετιών όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσιζαν "παραδοσιακά" λίγο πριν το τέλος κάθε έτους τις παρατάσεις παραγραφής των ανέλεγκτων χρήσεων δίχως να ενοχλείται η Δικαιοσύνη.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι η πρόσφατη στάση των δικαστικών αρχών να έχει άμεσες και πάντως δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά των πολιτών.

Όχι μόνο οι εν λόγω αποφάσεις, αλλά και η αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων να εκσυγχρονίσουν έναν απηρχαιωμένο φοροελεγκτικό μηχανισμό, όπως επίσης οι παλινωδίες και οι πειραματισμοί τους με τον μηχανισμό αυτό, από την αναστολή, για παράδειγμα, από 1ης Φεβρουαρίου 2012 της λειτουργίας των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) του υπουργείου Οικονομικών και την κατάργηση με το άρθρο 60 του Νόμου 3283/2004 των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων, μέχρι τη μετονομασία του ΣΔΟΕ σε ΥΠΕΕ και την επαναφορά του αρχικού του ονόματος, επίσης είχαν επιπτώσεις στα οικονομικά των πολλών.

Όλες οι παραπάνω επιπτώσεις συνίσταντο στη διαχρονική αδυναμία του φοροελεγκτικού μηχανισμού να συλλάβει τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Αυτό επιβάρυνε τα τελευταία χρόνια, τα μεσαία στρώματα. Το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο εξόντωσαν -έστω και σε διαφορετικό βαθμό- τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, με τα υψηλά εισοδήματα να απολαμβάνουν της διαχρονικής ασυλίας.

Διαρκούντος του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε στον μέγιστο δυνατό βαθμό -όσο αυτό ήταν "επιτρεπτό" από τους δανειστές- τη "μεροληπτική" φορολογική πολιτική υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων που προέβλεπε το πρόγραμμά του. Δεδομένων όμως των δυσχερειών που προέκυψαν είτε από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι δικαστικές αποφάσεις κατά της παραγραφής, είτε από τις χρόνιες συστημικές αδυναμίες (π.χ. η δημιουργία σχεδόν από το μηδέν ψηφιακών συστημάτων, όπως της real time σύνδεσης προς διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεων με φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών, η οποία γέννησε ελπίδες για κάτι αποτελεσματικό όσον αφορά τον εντοπισμό τυχόν οικονομικών εγκλημάτων, πλην όμως ακολουθήθηκε, ελάχιστα 24ωρα αργότερα από την απόφαση των δικαστικών αρχών για την παραγραφή, που ουσιαστικά σαμποτάρισε τις εντατικές προσπάθειες μηνών για την άμεση αποτελεσματικότητα του συστήματος), η μετατόπιση των φορολογικών βαρών δεν πραγματοποιήθηκε από τα μικρά εισοδήματα στα υψηλά όπως ήταν ο στόχος. Το μόνο το οποίο κατέστην δυνατόν ήταν η μετατόπιση βαρών στα μεσαία εισοδήματα.

Η "αφανής" δουλειά που σημειώνεται σε υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ και οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία που ανέπτυξε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, είναι τα δύο κλειδιά με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει, εφόσον της δοθεί και νέα εντολή σε τρεις εβδομάδες, να επιτύχει αντίστοιχα:

* Τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και ιδίως στα υψηλά εισοδήματα.

* Τη φορολογική ανακούφιση των μεσαίων εισοδημάτων.

Ειδικά ως προς το δεύτερο αυτό σκέλος, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε αναφερόμενος στο φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτηριστική φράση "Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους". Για να υπενθυμίσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα, είπε και αντέτεινε: "Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%".Το φορολογικά πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση προβλέπει στα κυριότερα σημεία του:

* Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

* Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%.

* Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).

* Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

* Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

* Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.

* Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

* Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL