Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Γ. Δραγασάκης: Στοχευμένες πολιτικές για την άμεση ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και την προάσπιση του κοινωνικού ιστού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: Στοχευμένες πολιτικές για την άμεση ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και την προάσπιση του κοινωνικού ιστού

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης,τόνισε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, προχωρά ενεργά και αποτελεσματικά στην υλοποίηση μέτρων και δράσεων που επιτυγχάνουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και αειφορίας.

Έχοντας ως κεντρικό στόχο τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα με όρους συλλογικής ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, την ενίσχυση των υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και την εγγύηση των εργασιακών δικαιωμάτων, υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές που θα επιτρέψουν την άμεση ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και την προάσπιση του κοινωνικού ιστού.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πολιτική της για τη δημιουργία του Ταμείου Υποδομών. Το Ταμείο Υποδομών αποτελεί μια ολοκληρωμένη δράση που σχεδίασε η Κυβέρνηση και σήμερα πλέον είναι σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγική του λειτουργία. Αξιοποιώντας τα ευρήματα των εκθέσεων και μελετών που προηγήθηκαν από πλευράς ΥΠΟΙΑΝ για τον εντοπισμό του μεγέθους και του είδους των παρεμβάσεων που χρειάζεται η χώρα σε επίπεδο υποδομών τοπικής ανάπτυξης, η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θέτοντας τη βάση για τη διοχέτευση πόρων άνω των 640 εκ. ευρώ στη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των αστικών αναπλάσεων.
Με σύμμαχο την μακρόχρονη εμπειρία της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων υποδομής, την άμεση και ενεργό εμπλοκή και των 4 συστημικών τραπεζών, ξεκινά σήμερα η παροχή βιώσιμης χρηματοδότησης που θα επιτρέψει την οριζόντια και άμεση ενίσχυση πολλών διακριτών επενδυτικών σχεδίων με στόχο την άμεση υλοποίηση πολλαπλών αναπτυξιακών και βιώσιμων έργων».

Το πρόγραμμα

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας υπενθυμίζετα ότι, η ΕΤΕπ και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινιάζουν νέο πρόγραμμα για επενδύσεις σε πράσινες και αστικές υποδομές, συνδυάζοντας κονδύλια της ΕΕ, εθνικούς πόρους και χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Η υπογραφή της πρώτης σύμβασης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος επενδύσεων σε υποδομές συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ θα στηρίξει νέες επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της αστικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη τράπεζα-εταίρος, στο πλαίσιο του Ταμείου Υποδομών (Infrastructure Fund of Funds - InfraFoF). Θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε νέα έργα, στα οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να περιλαμβάνονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου και έργα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια και σε κτίρια επιχειρήσεων. Αναμένεται επίσης να στηριχθούν έργα αναβάθμισης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, καθώς και έργα ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπροσθέτως, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεισφέρει ιδίους πόρους και θα συμβάλλει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Αναμένεται ότι και άλλεςελληνικές τράπεζες θα γίνουν εταίροι στο πλαίσιο του Ταμείου Υποδομών.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνέστησε το Ταμείο Υποδομών σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων σε συνδυασμό με κεφάλαια του Δημοσίου προερχόμενα από δάνειο της ΕΤΕπ και με επιστροφές από επενδύσεις σε έργα αστικής ανάπτυξης που ολοκληρώθηκανστο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA.

Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία το νέο πρόγραμμα υποδομών, θα προσφέρει χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 450 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας στην υλοποίηση βιώσιμων έργων συνολικού ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ στουςτομείς προτεραιότητας.  Τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων προέρχονταιαπό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα,  'Αντριου Μακντάουελ δήλωσε σχετικά: «Οι τοπικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την αναβάθμιση αστικών περιοχών και την εκκίνηση έργων που έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια. Το Ταμείο Υποδομών συνδυάζει τους χρηματοδοτικούς πόρους με τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για επενδύσεις υψηλής προτεραιότητας και με μεγάλο αντίκτυπο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την πρώτη τράπεζα που συμμετέχει σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία, και προσβλέπει στην περαιτέρω κλιμάκωσητου προγράμματος μέσαστους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος  Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε: «Η συμφωνία του Ταμείου Υποδομών θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την μακροχρόνια συνεργασία μας με την ΕΤΕπ. Η παροχή χρηματοδοτικών λύσεων για έργα υποδομής, οι οποίες ταυτόχρονα στηρίζουν τη δημιουργία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, αποτελεί ένα από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τον στρατηγικό μας προσανατολισμό και υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να στηρίξουμε προσπάθειες μετάβασης προς την «πράσινη» οικονομία με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση πόρων. Συγχρόνως, η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα διαχειρίζεται το νέο ταμείο, συμφώνησαν σχετικά με τις λεπτομέρειες όσον αφορά το πρώτο κονδύλι ύψους 32 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL