Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Σήμερα υπάρχει ασφάλεια στον τομέα των τροφίμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Σήμερα υπάρχει ασφάλεια στον τομέα των τροφίμων

Σήμερα είμαστε και μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς και να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, με το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης, που ανήγγειλε στον προγραμματισμό του μέλλοντος και τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Ελέγχων στο υπουργείο.

Χαρακτηρίζοντας τον ΕΦΕΤ ως την ψυχή και την καρδιά της προστασίας του τροφίμου, ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου στον ΕΦΕΤ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, επισήμανε ότι πρωταρχική έγνοια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το τρόφιμο. Όπως τόνισε, έγινε συστηματική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για περισσότερο αποτελεσματικούς ελέγχους, η οποία εντάθηκε με τη νέα ηγεσία του ΕΦΕΤ, ώστε να εγγυηθούμε την ποιότητα τροφίμου που φτάνει στο πιάτο του καταναλωτή και παράλληλα την προστασία και του παραγωγού από αθέμιτες πρακτικές που έπλητταν την παραγωγή και το εισόδημά του, τη φήμη του παραγόμενου προϊόντος και το εισόδημα του καταναλωτή. “Αυτή είναι η λογική μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να θέτει το δίχτυ προστασίας και το πλαίσιο προστασίας σε όλη αυτή τη γραμμή” κατέληξε.

Διευκρίνισε ότι σκοπός δεν είναι τα πρόστιμα, αλλά η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, “η αγορά να ξέρει ότι υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και μακάρι να μην υπάρχουν παραβάτες να βρει. Θέλουμε όμως να ξέρει, και το μήνυμα έχει ληφθεί, ότι οι έλεγχοι είναι ουσιαστικοί, είναι αποτελεσματικοί, δεν είναι βιτρίνας, αλλά ουσίας”. Σημείωσε ότι η πορεία είναι στον σωστό δρόμο, θέλει εντατικοποίηση, χρειάζεται να γίνουν πιο συντονισμένα πράγματα, ωστόσο “μπορούμε να πούμε ότι νιώθουμε ασφαλείς”.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Π. Πολυχρονίου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θέλω να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες-καταναλωτές και να τους εγγυηθώ ότι η ελληνική διατροφή, τα ελληνικά τρόφιμα και ιδιαίτερα εκείνα της αγροτικής μας παραγωγής ήταν, είναι και θα είναι πάντα ασφαλή, ποιοτικά, αλλά και διάσημα, αποτελώντας βασικό μοχλό της αναπτυξιακής και οικονομικής προοπτικής της χώρας”. Ως προς τα επιτεύγματα και την ποιοτική στροφή του ΕΦΕΤ, δηλαδή το ότι έγινε περισσότερο επιχειρησιακός και χρηστικός ο φορέας για τον καταναλωτή, σημείωσε πως αυτό επετεύχθη κάτω από τη συνολική καθοδήγηση της παρούσας κυβέρνησης και με τις συγκεκριμένες οδηγίες του υπουργού.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΦΕΤ έχει αποκτήσει ορισμένα εξαιρετικά αντανακλαστικά για δημόσια Αρχή, ενώ ως αξιοσημείωτο θέμα αναφοράς κατέθεσε τον σεβασμό και το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης που επιδεικνύουν όλες ανεξαρτήτως οι επιχειρήσεις τροφίμων προς τον Φορέα.

Γενική Γραμματεία Ελέγχων

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το μέλλον κι εφόσον ο λαός ξαναεμπιστευτεί τη διακυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο μια Γενική Γραμματεία Ελέγχων, η οποία θα αναλάβει γενικότερα τον συντονισμό των ελέγχων από το χωράφι, τη θάλασσα και τον στάβλο μέχρι το ράφι και την εστίαση, ενώ παράλληλα θα έχει και την αρμοδιότητα για την αποτροπή των διατροφικών κρίσεων.

Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του ΕΦΕΤ είναι σαφώς ορισμένος νομοθετικά και δεν αλλάζει και μάλιστα γίνεται προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισής του, διευρύνοντας και τα αντικείμενά του.

Το τρόφιμο, συνέχισε, πλέον από την παραγωγή του μέχρι τη διάθεσή του είναι υπό την ομπρέλα του ΥΠΑΑΤ κι αυτό το πλαίσιο χρειάζεται καλύτερο συντονισμό, μεγαλύτερη όσμωση. Εξήγησε ότι η δομή του υπουργείου στο κομμάτι των ελέγχων είναι πολύ καθετοποιημένη σε γενικές διευθύνσεις και οργανισμούς, τους οποίους δεν διαπνέει μια οριζόντια φιλοσοφία, ώστε να συντονίζονται στο αντικείμενο. Προφανώς, πρόσθεσε, εδώ έχουμε και μια διαφορετική πολιτική θεώρηση, “αυτή είναι η δική μας πολιτική θεώρηση κι έτσι θέλουμε να προχωρήσουμε”.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί μια επιτροπή επίλυσης διαφορών για διάφορα προϊόντα με την Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα είχε προγραμματιστεί συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ στο τέλος Ιουνίου με τον ομόλογό του και εμπορική αποστολή, η οποία λόγω των εκλογών θα μετατεθεί για αργότερα. Πάντως, ανέφερε, υπάρχει πολύ θετική διάθεση από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας για εξεύρεση λύσεων, δεν εγείρει ζητήματα και έχει δηλώσει ότι ακολουθεί και σέβεται γενικότερα την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ).

Έλεγχοι και πρόστιμα το πεντάμηνο του 2019

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ που δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος του φορέα Δ. Βλάχος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους:

- Έγιναν συνολικά 2.777 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων.

- Εντοπίστηκαν 340 συνολικά μη συμμορφώσεις σε 218 επιχειρήσεις - επί συνόλου 2.026 (ποσοστό παραβατικότητας: 10,8%).

- Έγιναν 35 πράξεις κατάσχεσης (25,5 τόνοι) και 10 πράξεις δέσμευσης.

Μέσα στο 2019 έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.088.500 ευρώ σε 308 συνολικά υποθέσεις, με τα πρόστιμα άνω των 6.000 ευρώ να φτάνουν περίπου τις 756.000 ευρώ (69,45%), έναντι προστίμων το αντίστοιχο περσινό διάστημα ύψους 691.700 ευρώ σε 235 υποθέσεις, με τα πρόστιμα άνω των 6.000 ευρώ να ανέρχονται σε 408.000 ευρώ (59%) - δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 57,37% στα πρόστιμα και 31% στις υποθέσεις που εξετάστηκαν.

* Έγιναν 90 απορρίψεις φορτίων που κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. - RASFF, κι επρόκειτο να εισαχθούν στη χώρα μας από τρίτες χώρες.

* Υποβλήθηκαν συνολικά 525 αναφορές κι ο καταναλωτής ενημερώνεται για την εξέλιξη της αναφοράς του.

* Καμία σοβαρή διατροφική κρίση δεν υπήρξε.

* Έγιναν ανακλήσεις από την αγορά και εκδόθηκαν ενημερώσεις - δελτία Τύπου σε 9 περιπτώσεις επικίνδυνων τροφίμων.

Σημειώνεται ότι, στο πεντάμηνο 2019, από το σύνολο των καταγγελιών - αναφορών των καταναλωτών οι περισσότερες, το 19,62%, αφορούσαν δημητριακά - προϊόντα δημητριακών, το 11,81% το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το 10,29% σύνθετα τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των κατεψυγμένων, το 8,95% κρέατα - προϊόντα κρέατος και το 5,71% προϊόντα ζάχαρης / ζαχαροπλαστικής.

Όλα τα στοιχεία διερευνώνται και αποστέλλονται και στις περιφερειακές υπηρεσίες ώστε να εστιαστούν οι έλεγχοι ακριβώς εκεί που υπάρχει πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL