Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Με ΑΠΕ καλύπτεται το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ΑΠΕ καλύπτεται το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας

Ένα εμβληματικό έργο που ανοίγει μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ακολουθώντας τον κύκλο της φύσης, του νερού και του αέρα, τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ικαρία με την ονομασία ΝΑΕΡΑΣ εγκαινίασε χθες η ΔΕΗ στο νησί.

Για τα επίσημα εγκαίνια του έργου, που βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία, επελέγη με άκρως συμβολικό χαρακτήρα η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι πρόκειται για παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση αιολικού και υδάτινου δυναμικού, που αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 13.800 τόνων ετησίως από την ελαχιστοποίηση της λειτουργίας του πετρελαϊκού Τοπικού Σταθμού Παραγωγής.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΥΠΕΝ η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, ο βουλευτής Σάμου ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης και εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. ο Χ. Αθανασίου, ενώ το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών και φορέων.

Η Χ. Καφαντάρη επισήμανε ότι ο σταθμός αυτός αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης που έχει ως βασικό προσανατολισμό τις ΑΠΕ, κάτι που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια κωλυσιεργίας πραγματώνεται ένα έργο πρωτοποριακό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών (έξυπνα νησιά κ.λπ.) και τόνισε ότι η εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της χώρας.

Η ίδια κατέστησε σαφές ότι η ΔΕΗ είναι και θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Ικαρίας (πλέον, με τη σχετική απόφαση σε καθεστώς ανταποδοτικών τελών εντάσσονται και οι υβριδικές μονάδες και θα αποδίδεται 1,7% των εσόδων ως εξής: 1,4% στους κατοίκους και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο).

Από την πλευρά του, ο Δ. Σεβαστάκης μίλησε για τα προηγούμενα χρόνια, όταν όλα σχεδόν ήταν ανολοκλήρωτα, και υπήρξε πολλαπλή δυσκολία για να επανεκκινήσει το έργο, καθώς τα προβλήματα ήταν σύνθετα και άπτονταν και της τεχνολογικής εξέλιξης. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα μεγάλο λαϊκό απόκτημα για μια ομόθυμη σχέση του έργου με την κοινωνία, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο κέρδος. Όπως ανέφερε, έγιναν πολλές αλλαγές, επινοήθηκαν νέες λύσεις “μια εφαρμοσμένη διάνοια”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο Χ. Αθανασίου έκανε λόγο για έργο, τομή και στάθηκε στη σημασία της τελετής κατά τη χθεσινή Ημέρα Περιβάλλοντος.

Υποβρύχια σύνδεση με Σάμο

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι σήμερα η Ικαρία όχι μόνο θα έχει πλήρη επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το 50% των ενεργειακών της αναγκών θα καλύπτεται από ΑΠΕ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον τομέα της πράσινης ενέργειας των νησιών μας. Τόνισε δε ότι οι δυνατότητες του ΝΑΕΡΑ θα αξιοποιηθούν πλήρως με τη μέγιστη οικονομική και περιβαλλοντική αποδοτικότητα όταν θα υπάρξει η διασύνδεση με υποβρύχια γραμμή 20 κιλοβόλτ με τη Σάμο, έργο το όποιο, όπως είπε, “ευελπιστούμε ότι θα κατασκευάσει ο ΔΕΔΔΗΕ το συντομότερο”.

Ο Μ. Παναγιωτάκης έκανε μια αναδρομή από την πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του έργου το 1999, που, αφού πέρασε από διάφορες “περιπέτειες”, σήμερα επιτέλους το έργο είναι ολοκληρωμένο και αποτελεί σηματωρό για άλλα αντίστοιχα έργα, με εφόδια και εχέγγυα την τεχνογνωσία και την πείρα που αποκτήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται μόλις για το δεύτερο πρωτοποριακό υβριδικό έργο στην Ευρώπη - το έτερο βρίσκεται στα Κανάρια νησιά (El Hierro).

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε και έναν απολογισμό για τη συμβολή της στη μείωση εκπομπών ρύπων, σκόνης κ.λπ.

Έργο αξίας 50 εκατ.

Η ιδέα υλοποίησης του έργου ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην Δήμου Ραχών Ικαρίας και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία και εκπόνησε την οριστική μελέτη.

Επενδύθηκαν ποσά της τάξης των 50.000.000 ευρώ μαζί με τα συνοδά έργα. Κύριος σκοπός του είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ικαρίας και η αντίστοιχη μείωση της ποσότητας συμβατικής ενέργειας που παράγεται από πετρέλαιο στον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής στον Άγιο Κήρυκο.

Η επιτυχής λειτουργία του έργου θα αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας μη διασυνδεδεμένων στο ηλεκτρικό σύστημα νησιών και νησιωτικών συμπλεγμάτων με χρήση αποκλειστικά ΑΠΕ.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία

Ο ΝΑΕΡΑΣ αναμένεται να προσφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, καθώς, εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση του έργου θα αποφέρει:

* Ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους και περιορισμό της εξάρτησής του από το πετρέλαιο.

* Κατασκευή ενισχυμένης διπλής γραμμής Μέσης Τάσης 20 kV, η οποία ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού. Η λειτουργία της θα αυξήσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της Ικαρίας μειώνοντας δραστικά τις διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών.

* Οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω των κρατήσεων -ανέρχονται στο ύψος του 3% επί των εσόδων- που θα προέρχονται από τη λειτουργία του έργου.

* Αναβάθμιση της Ικαρίας στον τομέα του τουρισμού, καθώς αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης για φοιτητές, επιστήμονες αλλά και ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες λόγω των καινοτομιών και του «πράσινου» χαρακτήρα του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL