Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου για συνεπείς φορολογούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου για συνεπείς φορολογούμενους

Προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ θα εξασφαλίζουν φορολογούμενοι που ρυθμίζουν τις οφειλές τους με συνέπεια. Τροπολογία των Γ. Μπαλαούρα και Χρ. Μαντά προβλέπει προοδευτικό χτίσιμο ακατάσχετου λογαριασμού για όσους έχουν υποστεί κατάσχεση και επιδιώκουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τη φορολογική διοίκηση. Το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο (άθροισμα) πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Προϋπόθεση είναι να τηρούν πιστά τη ρύθμιση καθώς αν τη χάσουν, χάνουν παράλληλα και το ευεργέτημα, ενώ με αυτοματοποιημένη μέθοδο και ηλεκτρονικά θα γίνεται η διαδικασία.

Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

-έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων,

-έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης και

-για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση παρ. 2 άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL