Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θεσσαλονίκη: / Θεσσαλονίκη: Κόκκινη κάρτα έβγαλε ο ΕΦΕΤ στο "Καπάνι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη: / Θεσσαλονίκη: Κόκκινη κάρτα έβγαλε ο ΕΦΕΤ στο "Καπάνι"

Δεύτερη «κίτρινη κάρτα» έβγαλε ο ΕΦΕΤ στην αγορά «Καπάνι» ή «Βλάλη» αναφορικά με την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής που διακινούνται στην πιο παλιά αγορά, γνωστή και ως «αγορά των φτωχών», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του οργανισμού Πολυχρόνης Πολυχρονίου έκανε σαφές προς τους καταστηματάρχες ότι το "Καπάνι" θα πρέπει να κλείσει, εκτός και εάν άμεσα όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους και προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις...

Αυτά δήλωσε χθες μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες που ισχύουν στη συγκεκριμένη αγορά δεν διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που πωλούνται εκεί είναι ασφαλή για κατανάλωση. Το πρώτο «καμπανάκι» το χτύπησε ο ΕΦΕΤ για το "Καπάνι" λίγο πριν το Πάσχα. «Λίγες μέρες πριν τη γιορτή του Πάσχα, σεβόμενοι την αγορά, δηλώσαμε ότι ο ΕΦΕΤ δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων στη Δημοτική Αγορά Θεσσαλονίκης ‘Καπάνι’, λόγω επιβαρυμένου περιβάλλοντος. Τα τρόφιμα εισέρχονται το πρωί ασφαλή και ποιοτικά και το βράδυ, αλλά κυρίως την επομένη το πρωί, δεν είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά Π. Πολυχρονίου. «Σήμερα είμαστε εδώ για να αποσύρουμε, με μία δήλωσή μας, την εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που διακινούνται στο ‘Καπάνι’, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, την αγοραστική κίνηση εκεί και τις επιχειρήσεις» τόνισε. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο ΕΦΕΤ θα το πράξει αυτό ευθύς αμέσως «εκτός εάν, πέρα από την αυστηρή ελεγκτική παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών εκεί, εξασφαλιστούν με μόνιμο τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων στον χώρο».

Τι ζητάει ο ΕΦΕΤ

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ ζητάει τα εξής: ενίσχυση νυχτερινού φωτισμού, αυστηρή αποτελεσματική περιφρούρηση του χώρου τη νύχτα, επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής της αγοράς, συχρότερη αποκομιδή των απορριμμάτων την ημέρα, ενδυνάμωση του προγράμματος απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά κ.λπ., κατάργηση υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, προβολή των τροφίμων μόνο στη βάση των "ορθών πρακτικών" όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο (ψυγεία, προθήκες, θερμοκρασίες κ.λπ.). Ζητάει επίσης τον ευπρεπισμό των καταστημάτων και την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού, την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, πλύσης και γενικής υγιεινής του χώρου και ότι άλλο απαιτηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. «Εάν όλα αυτά μαζί δεν συμβούν, ΤΕΛΟΣ» είπε με έμφαση ο Πολυχρονίου.

Ή εκσυγχρονισμός, ή "λουκέτο"

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «στην τελική, η φτωχολογιά, οι πολλοί δηλαδή, έχει εξίσου τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλεια της διατροφής με την ελίτ, η οποία έχει ούτως ή άλλως και άλλες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το ‘Καπάνι’, που βρίσκεται στη βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, θα γίνει αντικείμενο δεσμευτικού διαλόγου της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές αρχές, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί πλήρως και οριστικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL