Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ενισχύεται σταθερά η αξιοπιστία των ελληνικών ομολόγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχύεται σταθερά η αξιοπιστία των ελληνικών ομολόγων

Η μεταμόρφωση των ελληνικών ομολόγων από "Ελντοράντο" των κερδοσκόπων σε ορθολογική μεσομακροπρόθεσμη επιλογή των θεσμικών επενδυτών συνιστά πλέον κοινό τόπο των αναλυτών των αγορών κεφαλαίων. Το δε θετικό "outlook" από τη Standard & Poor's την περασμένη Παρασκευή σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβάθμιση αύριο από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS δημιουργούν ένα καλό momentum και δεν είναι άσχετο ότι η Citigroup επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά περαιτέρω αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, καθιστώντας ακόμη ελκυστικότερα τα ελληνικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα, η Citigroup επισημαίνει σε σχετικό σχόλιό της ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά περαιτέρω αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, αναφέροντας ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται ακόμη από τις σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές, που έχουν συμφωνήσει σε σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης τα επόμενα χρόνια.

Το πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να παραμείνει θετικό στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές ακόμη και μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, σημειώνει ο οίκος.

Νέα έξοδος

Αναφορικά με την επικείμενη νέα έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ευελπιστεί να προσελκύσει περισσότερα μεγάλα ονόματα, παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων, παρά κερδοσκοπικά, που ήταν εκείνα τα οποία τοποθετούσαν κεφάλαια σε ελληνικούς τίτλους τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα πούλησε δύο νέα ομόλογα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο και σχεδιάζει να επανέλθει στην αγορά έως τον ερχόμενο μήνα.

"Προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως την BlackRock και την Amundi. Και ένα μεγάλο εμπόδιο προβάλλει εδώ: το αξιόχρεo, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το επίπεδο της επενδυτικής διαβάθμισης, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εξαιρούνται από τους μεγάλους δείκτες που χρησιμοποιούν ως σημεία αναφοράς οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων" σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας: "Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου και η βελτίωση της οικονομίας αρχίζουν να βάζουν ξανά τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των μεγάλων επενδυτών".

Για το ζήτημα αυτό, ο Iain Stealey, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της JP Morgan Asset Management, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 369 δισ. Δολαρίων, χαρακτήρισε καθησυχαστικό το ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους το διατηρούν δημόσιοι πιστωτές, σημειώνοντας πως μόνο 60 δισ. Ευρώ, από το συνολικό ελληνικό χρέος των περίπου 350 δισ. Ευρώ, είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά, ενώ το υπόλοιπο το έχουν επίσημοι πιστωτές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων μετέβαλαν δραστικά το προφίλ των επενδυτών. Οι θεσμικοί επενδυτές ήταν λιγότεροι του 30% των αγοραστών, όταν η Ελλάδα προχώρησε σε έκδοση το 2014, με τα hedge funds να αγοράζουν τότε σχεδόν το 50%. Στις φετινές, όμως, εκδόσεις πενταετών και δεκαετών ομολόγων, οι θεσμικοί επενδυτές αντλούν σχεδόν το 70%, με τα hedge funds να αποτελούν μόνο το 11% των αγοραστών.

Ο Λι Κιουμπς, επικεφαλής της Barclays για τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δήλωσε ότι, για να προσελκύσει ένα νέο κύμα επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις αγορές της - πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε τακτικές εκδόσεις με διαφορετικές διάρκειες. Εν προκειμένω, το Reuters σημείωσε ότι μια νέα πώληση ομολόγου αποτελεί μια ευκαιρία δοκιμής για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει περισσότερη χρηματοδότηση από επενδυτές με μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα hedge funds, καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία που είχαν πάρει, όχι πολύ παλιότερα, χώρες που είχαν διασωθεί, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά η αποκατάστασή της μπορεί να είναι βραδύτερη.

Εξάλλου, ο Μαρκ Ντάουνινγκ, υψηλόβαθμος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι περισσότεροι επενδυτές θα προσελκυσθούν καθώς θα αυξάνονται οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL