Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Εύσημα από τις αγορές με επιτόκια και αξιολογήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύσημα από τις αγορές με επιτόκια και αξιολογήσεις

Το "φλερτ" της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου τα τελευταία 24ωρα με το ιστορικό χαμηλό του 3,27%, και ενώ από τις 12 Απριλίου κινείται σταθερά κάτω από το πεδίο του 3,30% (και με τους επενδυτές να προσδοκούσαν από ημερών νέο μπαράζ αναβαθμίσεων του ελληνικού αξιόχρεου) αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην οικονομία της χώρας που δείχνει ότι αυτή έχει αποκατασταθεί.

Μάλιστα, το "φλερτ" αυτό συμπίπτει χρονικώς με το κυριότερο θέμα της οικονομικής ειδησεογραφίας των ημερών, την επεξεργασία και κοστολόγηση από το οικονομικό επιτελείο σειράς μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σε αντίθεση με τις αντιπολιτευτικές επικρίσεις για προεκλογικές σκοπιμότητες και ακόμη περισσότερο σε αντίθεση με την πάγια "αλλεργία" τους για οποιαδήποτε συζήτηση περί φιλολαϊκών μέτρων παραμονές εκλογών οι αγορές με την στάση τους δείχνουν να αποδέχονται το ορθολογικόν της απόφασης για ανακούφιση της μεσαίας τάξης, η οποία έχει σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη τα τελευταία χρόνια.

Η εμπιστοσύνη αυτή μαρτυρείται παντοιοτρόπως, μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου θετικών μηνυμάτων για την οικονομία της χώρας, η οποία θα επιτρέψει κατά το προσεχές διάστημα δύο κινήσεις από πλευράς οικονομικού επιτελείου:

* Αφενός την υπό ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες νέα προσφυγή στις κεφαλαιαγορές για δανεισμό του ελληνικού κράτους.

* Αφετέρου τη λήψη μέτρων φοροελαφρύνσεων.

Οι οιωνοί φάνηκαν ευνοϊκοί ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I σε "Β+", αλλά και με το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή το "ακριβού" χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειωτέον δε ότι λίγες ώρες μετά την υποβολή του αιτήματος, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ήλθε και η εντυπωσιακή είδηση της δημοσιοποίησης από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, το οποίο ανήλθε στο απροσδόκητα υψηλό ποσοστό του 4,4% του ΑΕΠ, μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από ό,τι προεβλέπετο.

Η τριπλή αυτή εξέλιξη (αναβάθμιση από R&I, πρόωρη αποπληρωμή του "ακριβού" χρέος προς το ΔΝΤ και δημοσιοποίηση υπερπλεονάσματος "μαμούθ" από τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε.), πέραν των θετικών εντυπώσεων που δημιουργούνται στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, αξιολογείται και ως η αρχή ενός νέου γύρου "καλών" νέων όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των εξελίξεων πολλοί παράγοντες των αγορών θεώρησαν σχεδόν βέβαιες δύο ακόμη αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, μία από τη Standard and Poor’s και μία από τον καναδικό οίκο DBRS.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λίγο μετά την έγκριση από το Eurogroup τον Ιούνιο της δημιουργίας αποθεμάτων ρευστότητας και παράτασης της αποπληρωμής των υποχρεώσεων, Standard and Poor's και DBRS αναβάθμισαν την Ελλάδα κατά μία θέση στο "B+" και "B high" αντίστοιχα.

Αλλά και η Fitch βελτίωσε την κατάταξή της, και μάλιστα απροσδόκητα κατά δύο βαθμίδες αντί για μία, στο "BB-", ενώ και η Moody's αναβάθμισε προ μηνός την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο βαθμίδες στο Β1" και με "σταθερή προοπτική". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (τέσσερις για S&P, Moody's και DBRS).

Νέα έξοδος στις αγορές

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό, θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει μέσα στον ερχόμενο μήνα το Ελληνικό Δημόσιο στην έκδοση και νέου ομολόγου, με πρώτη έως τώρα επιλογή την τριετή διάρκεια. Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη (μεσολάβησε βεβαίως και η αργία του Πάσχα των Καθολικών) μεταξύ του 3,28% και του 3,30%, δηλαδή 43 με 45 μονάδες βάσης χαμηλότερα μέσα σε έναν μήνα και 70 με 72 μονάδες βάσης μέσα σε ένα έτος.

Με την εν λόγω απόδοση, το spread του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί κάτω και από το 0,70 της εκατοστιαίας μονάδας (68 μονάδες βάσης) έναντι του ιταλικού, το οποίο έδινε 2,60%. Έναντι δε του γερμανικού bund, το οποίο βρέθηκε στο 0,02% (και ενώ προ μηνός είχε και αρνητική απόδοση -0,02%), το spread ανέρχεται στις 331 με 332 μονάδες βάσης.

Τις αισιόδοξες προσδοκίες υπογράμμισε και ο ιαπωνικός οίκος R&Ι, που αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου σε "Β+" από "Β", καθώς επεσήμανε ότι μετά τον Οκτώβριο, οπότε είναι προγραμματισμένη η διενέργεια των εθνικών εκλογών, θα αναβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο, εάν επιβεβαιωθεί ότι η προκύψασα κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, διατηρώντας έτσι θετικό "outlook". Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε θετική τροχιά.

Η αλυσίδα των αναμενόμενων αυτών θετικών εξελίξεων, πέραν της έκδοσης και νέου ομολόγου από τον Οργανικό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επιτρέπει επίσης τον σχεδιασμό ελαφρύνσεων, όπως η παράταση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ο οποίος ισχύει έως 30 Ιουνίου, η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα συσκευασμένα τρόφιμα από το 24% στο 13%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL