Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το σχέδιο της επόμενης τετραετίας / Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 5 δισ. μόνιμες φοροελαφρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της επόμενης τετραετίας / Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 5 δισ. μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Σχέδιο τετραετίας με μόνιμες φορελαφρύνσεις και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να εκπονήσει η κυβέρνηση. Η προεργασία γίνεται εδώ και καιρό, ενώ η προ ημερών συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη έδωσε το έναυσμα για την τελική ευθεία, η οποία αναμένεται να φέρει τόσο τη νομοθέτηση όσο και τον σχεδιασμό για ένα οικονομικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, με τη βασική στόχευση να αφορά τα χαμηλότερα αλλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα. Γ

ια τον λόγο αυτό, θα υπάρξει νέα συνάντηση του κυβερνητικού με το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ούτως ώστε να εκτιμηθεί το τελικό ύψος των μέτρων, αλλά και να αποφασιστούν οι συνιστώσες των παρεμβάσεων.

Ο συνολικός σχεδιασμός αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2011. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε συνολικό δημοσιονομικό «χώρο» 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεων για την τετραετία 2018-2021.

Ήδη στο τέλος του 2018 ελήφθησαν μόνιμα μέτρα (φοροελαφρύνσεις και μείωση δαπανών) 910 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,5 δισ. Τώρα, στη συζήτηση θα εισέλθει και το 2022, ανεβάζοντας τον συνολικό διαθέσιμο «χώρο» στα 5 δισ. ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Τα σενάρια αφορούν τη μείωση του μεγάλου συντελεστή από το 24% στο 22% (και του μεσαίου από το 13% στο 12%) ή τη μετάταξη ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή σε χαμηλότερο. Επίσης, εξετάζονται η μείωση του χαμηλού συντελεστή στον φόρο εισοδήματος, όπως και η επαναφορά της έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος κατά 1,5% εφόσον πληρωθεί εφάπαξ το ποσό μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ούτως ώστε να επιβραβευτούν οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Μειώσεις εξετάζεται να γίνουν και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ 2019 προκειμένου να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση επί των ακινήτων, ενώ στη λίστα υπάρχει και η πρόταση για τη μείωση του ειδικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στα καύσιμα.

Το μέτρο για τον ΕΝΦΙΑ 2019 είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί από 2021 και δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, ενώ επίκειται και η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (φέτος πραγματοποιήθηκε κατά 10%), όπως και η συνέχιση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% την επόμενη τριετία.

Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη πάρει την "κρυάδα" των εκκαθαριστικών της φορολογικής δήλωσης.

Η μείωση 10% μεσοσταθμικά, που θα ισχύσει έτσι κι αλλιώς στον φετινό φόρο ακινήτων, δεν θα αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους "μεσαία" περιουσία. Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται.

Άλλα σενάρια

Συν τοις άλλοις, εντός των κυοφορούμενων σεναρίων περιλαμβάνεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από την εφαρμογή νέας κλίμακας υπολογισμού, η οποία προβλέπει μηδενικό συντελεστή για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ. Αυτό το μέτρο ήταν προγραμματισμένο «αντίμετρο» για το 2020 και δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Επίσης, ενδέχεται να προχωρήσει η μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

Παράλληλα, αναμένεται και η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

Αρχές Μαΐου οι αποφάσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Πέραν της τρέχουσας περιόδου, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει και ένα γενικότερο σχέδιο, το οποίο θα αφορά όλα τα επόμενα χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελεί τη βασική οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην επόμενη ΔΕΘ.

120 δόσεις και αφορολόγητο

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εκπονήσει το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις. Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχουν "σκανάρει" όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τις δύο ρυθμίσεις οφειλών τόσο ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς τις εφορίες, η οποία θα δώσε "ανάσα" σε πολλές χιλιάδες πολιτών που την έχουν ανάγκη.

Επίσης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για μη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1.1.2020, διατηρώντας στο στα σημερινά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL