Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: / Γιάννης Δραγασάκης: Κάλυψη αποτυχιών και κενών της αγοράς μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: / Γιάννης Δραγασάκης: Κάλυψη αποτυχιών και κενών της αγοράς μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι «να κάνουμε μια τράπεζα η οποία θα είναι το αντίθετο των παθογενειών και των αμαρτωλών παραδειγμάτων του παρελθόντος» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Κατά την ακρόαση των φορέων υπήρξε ικανοποίηση από τους περισσότερους εκπροσώπους της αγοράς για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως ενός χρήσιμου εργαλείου για την ενίσχυση της παραγωγής.

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «οι αναπτυξιακές τράπεζες καλύπτουν αποτυχίες της αγοράς, κενά που δεν τα καλύπτει η αγορά», ενώ επίσης μπορούν να αξιοποιούν δυνατότητες που παρουσιάζει η αγορά. Ο Γ. Δραγασάκης έφερε το παράδειγμα των εταιρειών που θέλουν να δράσουν στο εξωτερικό, όπου η αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορούσε να κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα δανειοδότησης ή το παράδειγμα των επιχειρήσεων τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου «οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα δάνεια, τα θεωρούν μεγάλο ρίσκο».

Τα εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή της η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Αναλύοντας τα εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή της η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε τις μικροπιστώσεις, τις εγγυήσεις, τη δυνατότητα για ομολογιακά δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «όσο καλό νόμο και να κάνουμε, η λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων εξαρτάται από δύο παράγοντες: τα πρόσωπα που θα τα διαχειριστούν και, ευρύτερα, το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα».

Ο Γ. Δραγασάκης έκανε ιστορική αναδρομή στον Απρίλιο του 2015, όταν πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποκαλύπτοντας την αντίδραση των θεσμών, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν «εγγυάστε ότι δεν θα κάνετε μια νέα ΕΤΒΑ;», δηλαδή μια τράπεζα που ξεκίνησε με θετικό έργο, αλλά «στην ύστερη φάση της είχε κακοδιαχείριση». Ο Γ. Δραγασάκης θύμισε ακόμα ότι η συζήτηση για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είχε ξεκινήσει από το 1989, επί οικουμενικής κυβέρνησης, όταν υπήρχε η σκέψη για ίδρυσή της ως φορέα υποδοχής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Αναγκαία η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες

Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι με τις νέες εξελίξεις στην Ε.Ε. το 30% των εγγυήσεων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα μπορεί να δίνεται μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών, σχολιάζοντας ότι «ακόμα κι αν δεν είχαμε αρχίσει, θα έπρεπε να φτιάξουμε μια τράπεζα, ούτως ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες». Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε, κυρίως από τον ΣΕΒ, για γραφειοκρατία, παρατήρησε ότι «η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια και τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης υπάρχουν και σε δημόσιους φορείς και σε ιδιωτικούς φορείς» φέρνοντας το παράδειγμα της Folie Folie.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θέλει να εποπτεύει την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παραβρέθηκε στην ακρόαση των φορέων, αλλά έστειλε υπόμνημα με το οποίο ζητά να μην της ανατεθεί η εποπτεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι στην ΤτΕ ανατίθεται μόνο μερική αρμοδιότητα εποπτείας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όμως «η αποτελεσματική άσκηση εποπτείας θα προϋπέθετε ενιαία άσκησή της». Ο Γ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «η ανάθεση εποπτικής αρμοδιότητας που δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά προκαλεί κινδύνους τόσο για τον επόπτη όσο και για τον εποπτευόμενο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL