Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μεγάλη άνοδος κερδών και επενδύσεων το 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη άνοδος κερδών και επενδύσεων το 2018

Με μεγάλη αύξηση κερδών και υλοποίηση μεγάλων αλλά και περισσότερων επενδύσεων έναντι των παρελθόντων ετών έκλεισε το 2018 για τον υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όχι μόνο προχωρά σε εμβληματικά έργα υποδομής, όπως η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, αλλά εισέρχεται και στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών αξιοποιώντας το δίκτυο που διαθέτει.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 183 εκατ. το 2018, αυξημένα κατά 6,3% έναντι του 2017, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Συγχρόνως, καταγράφηκε δραστική μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 73% με παράλληλη αύξηση των χρηματοοικονομικών εσόδων, ενώ οι επενδύσεις ανήλθαν σε 178 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 154% σε σχέση με το 2017.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του διαχειριστή Μ. Μανουσάκης μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο υγιής ισολογισμός του ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή του θέση επιτρέπουν την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, ύψους 4 δις. ευρώ περίπου έως το 2027, που θα εδραιώσουν τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος, αναφερόμενος στις επιδόσεις του διαχειριστή με στρατηγικό εταίρο τη State Grid Corporation of China, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “ο ΑΔΜΗΕ έχει μεταμορφωθεί, έχει μετασχηματιστεί, από μια ΔΕΚΟ παλαιάς κοπής, σε πρότυπο σύγχρονης και αποδοτικής δημόσιας επιχείρησης”.

Είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η είσοδος του ΑΔΜΗΕ στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών με τη σύσταση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας GRID Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (14.1.2019) με στόχο την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, την εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων κάθε είδους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συναφών υπηρεσιών σε τοπικό, εθνικό, διακρατικό και διεθνές επίπεδο.

Η νέα εταιρεία κατά τον Μ. Μανουσάκη, εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, θα διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους. Ο διαχειριστής διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ., το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι νησιωτικές διασυνδέσεις εμπεριέχουν οπτικές ίνες, ενώ και το οπτικό δίκτυο επίσης επεκτείνεται. Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα μας από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών.

Όπως τόνισε, με όχημα την GRID Telecom, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας που θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη διεθνή κίνηση δεδομένων και να καταστεί σημαντικότερος, από ό,τι είναι ήδη σήμερα, διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος.

Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Σε σχέση με το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, που “τρέχει” με όχημα τη θυγατρική του “Αριάδνη”, ανήγγειλε εξελίξεις εντός του Απριλίου. Το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα θα γίνει η προκήρυξη των διαγωνισμών για τα υποβρύχια καλώδια και τους μετασχηματιστές που απαιτούνται για τη διασύνδεση. Επίσης, έως τα μέσα Απριλίου θα υπάρξουν νεότερα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στη ΡΑΕ για τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης” με την απόκτηση ποσοστού έως 39%. Σύμφωνα με τον Μ. Μανουσάκη, “ο ΑΔΜΗΕ προσβλέπει σε ανταπόκριση αξιόπιστων εταιρειών -με βάση τις επαφές που έχουν γίνει έως τώρα-, εγνωσμένης αξίας και εμβέλειας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL