Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κλίμα ευφορίας στις αγορές για την ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλίμα ευφορίας στις αγορές για την ελληνική οικονομία

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, φαίνεται πως οι αγορές έχουν αξιολογήσει θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικράτησε κλίμα ευφορίας χθες στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις τιμές να διατηρούν την ανοδική τους πορεία.

Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε μέχρι και κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,73% από 3,79% της προηγούμενης συνεδρίασης. Το περιθώριο (spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου περιορίστηκε στις 365 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε στο 2,57% (χαμηλό 22 ετών σύμφωνα με το Bloomberg) από 2,62% της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ η απόδοση του τίτλου λήξης το 2022 υποχώρησε κάτω από το όριο του 2%.

Λύση στα κόκκινα δάνεια

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στο EWG της 25ης Μαρτίου (σε σχέση με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας) και η κατεύθυνση παραμένει να έχουν όλα ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αρμοδίων, ο διάδοχος του Νόμου Κατσέλη θα “κλείσει” λίγο πριν από το Eurogroup του Απριλίου δίνοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Άλλωστε η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποια αιτία επιπλέον καθυστέρησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτό το σημαντικό για την κοινωνία πεδίο.

Η μεγάλη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις ένταξης των επαγγελματικών δανείων που έχουν δοθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας του επαγγελματία. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για τα οποία οι θεσμοί ζητούν αυστηρότερα κριτήρια ένταξης. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης κάποιοι εκ των θεσμών δεν συμφωνούν με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση απέστειλε τις απαραίτητες απαντήσεις για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, εμμένοντας στα ίδια όρια και δείχνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν, ενώ και οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει.

Τι γίνεται με τις 120 δόσεις

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί το κρίσιμο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες 120 δόσεις. Το θέμα προγραμματίστηκε να συζητηθεί με τους θεσμούς ως τμήμα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται σε συζητήσεις με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο πλαίσιο, καθότι θεωρεί κορυφαίας σημασίας για την κοινωνία τόσο τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία όσο και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάθεση των προτάσεων είναι πιθανό να γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ή την επόμενη. Στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνουν την πρόταση που προβλέπει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει ορισμένη διάρκεια ζωής, κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα σε μια ορισμένη χρονική περίοδο εντός του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL