Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Έρχεται" απόφαση για τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης

Συμμορφώνεται η Ελλάδα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Εντός του πρώτου τετραμήνου 2019 θα έχει διευθετηθεί η τελευταία εκκρεμότητα για την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως προς την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση, γεωργικής προέλευσης, αποφεύγοντας την επιβολή κυρώσεων, επισημαίνουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει, εκ νέου, την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., ζητώντας επιβολή οικονομικών κυρώσεων (κατ’ αποκοπή ποσού 2.639,25 αλλά και ημερήσιας χρηματικής ποινής 23.753,25 μέχρι την πλήρη συμμόρφωση). Το 2015 το Δικαστήριο είχε αποφανθεί κατά της Ελλάδας για το θέμα, όμως η Κομισιόν αναγνώρισε συμμόρφωση ως προς τον ορισμό των ευπρόσβλητων περιοχών και εκκρεμούσαν τα προγράμματα δράσης για τις νέες αυτές ζώνες.

Κατά τα δύο υπουργεία, εντός του πρώτου τετραμήνου 2019, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ ολοκληρώνουν την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα περιλαμβάνει τα προγράμματα δράσης για την μείωση της νιτρορύπανσης των υδάτων, που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, θα διασαφηνίζονται οι απαιτήσεις για την εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στη ρύπανση των υδάτων γεωργικών περιοχών και οι υποχρεώσεις των καλλιεργητών. Θα προταθούν δράσεις για έλεγχο των γεωργικών πρακτικών που ενδεχομένως συμβάλλουν στη νιτρορύπανση, καθώς και μέτρα πρόληψης για μη ευπρόσβλητες περιοχές.

Σημειώνουν δε ότι έχουν προηγηθεί η απόφαση για τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την προστασία των νερών από τη νιτρορύπανση (2015), η διάθεση από το ΥΠΕΝ όλων των απαραίτητων στοιχείων-πληροφοριών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη σχετικής μελέτης (ολοκληρώθηκε Ιούλιο 2018) και η προκήρυξη σχετικής δράσης του ΠΑΑ (γ' τρίμηνο 2017) στο οποίο εντάχθηκαν 4.169 δικαιούχοι, με συνολική έκταση 85.000 εκτάρια, συνολικού προϋπολογισμού 254.627.000 ευρώ, καλύπτοντας το 70% της καλλιεργήσιμης γης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο