Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Πέντε λόγοι προεξοφλούν την επιτυχία της έκδοσης - HSBC: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες *Εντολή σε έξι αναδόχους για την έκδοση *Βελτίωση κλίματος διαπιστώνει το ΙΟΒΕ *Χαμηλό 13 ετών η απόδοση του 10ετούς / 10ετές ομόλογο έπειτα από 3.280 ημέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε λόγοι προεξοφλούν την επιτυχία της έκδοσης - HSBC: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες *Εντολή σε έξι αναδόχους για την έκδοση *Βελτίωση κλίματος διαπιστώνει το ΙΟΒΕ *Χαμηλό 13 ετών η απόδοση του 10ετούς / 10ετές ομόλογο έπειτα από 3.280 ημέρες

Διπλή επιτυχία της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου (της πρώτης έπειτα από 3.280 ημέρες που μεσολάβησαν από εκείνην της 11ης Μαρτίου 2010 με κουπόνι 6,25%) για την οποία ήδη έδωσε "πράσινο φως" το ελληνικό Δημόσιο ώστε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα, τόσο στην ανταπόκριση εκ μέρους των θεσμικών επενδυτών όσο και στο επιτόκιο, προσδοκούν βάσιμα οι αρχές, καθώς αυτή πραγματοποιείται εν μέσω των ευνοϊκότερων δυνατών συνθηκών, όπως διαμορφώνονται για τους εξής πέντε λόγους:

Πρώτον, η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην οποία προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody's, η οποία όσο προβλέψιμη υπήρξε για τους οικονομικούς παρατηρητές και τους επαΐοντες περί τις αγορές, άλλο τόσο απροσδόκητη ήταν για αρκετούς όσον αφορά εύρος της, το οποίο επεκτάθηκε στις δύο βαθμίδες, από το Β3 στο Β1.

Δεύτερον, το γενικότερα ευνοϊκό κλίμα που διαπιστώνεται στην ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνεται καθημερινά με όλους τους τρόπους. Ενδεικτικά, η χθεσινή ειδησεογραφία, η οποία επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές, ήταν η καταγραφή της ανοδικής πορείας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, όχι απλώς κινήθηκε ανοδικά τον Φεβρουάριο, αλλά επιπλέον υπερέβη το όριο των 100 μονάδων, το οποίο ανέβηκε από τις 99,6 μονάδες στις 101,3 μονάδες, αλλά και σημείωσε την υψηλότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τρίτον, η αποδόμηση των -τεχνητών έως ενός σημείου- φοβικών σεναρίων αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτική είναι η ανάλυση που δημοσιοποίησε η HSBC, στην οποία ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός όχι απλώς αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της αγοράς ως υπερβολικές, αλλά επιπλέον εντοπίζει θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, εφικτή μείωση των NPE και βελτίωση των τάσεων.

Τέταρτον, το συνεχιζόμενο "ράλι" των ελληνικών κρατικών ομολόγων και κυρίως στην απόδοση του 10ετούς διάρκειας ομολόγου, η οποία υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό 13 ετών και δύο μηνών (και συγκεκριμένα από τα επίπεδα Ιανουαρίου του 2006) καθώς εκινείτο πέριξ του πεδίου του 3,60%, και πάντως χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, προτού "διορθώσει" το απόγευμα στα επίπεδα του 3,64%.

Πέμπτον, η απουσία ανάλογων ελκυστικών αποδόσεων στη ζώνη του ευρώ, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον έως την τυπική κατάταξή τους στο πεδίο των "επιλέξιμων" τίτλων (κάτι πάντως που δεν αναμένεται να συμβεί τουλάχιστον έως τις θερινές βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης) να αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για τους διεθνείς επενδυτές.

"Εντολή" σε έξι αναδόχους

Ήδη χθες το ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε σε έξι χρηματοοικονομικούς οίκους (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan) την αναδοχή νέου τίτλου αναφοράς (benchmark) 10ετούς ωρίμανσης. Επισήμως αναφέρεται ότι η δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει ενδεχομένως και σήμερα, με στόχο να αντληθούν κεφάλαια περί τα 2 δισ. ευρώ, και να επαναληφθεί η επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης του πενταετούς για συγκέντρωση υψηλού ποσοστού μακροπρόθεσμων επενδυτών. Άτυπος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα επιτόκιο κάτω από το 4%. Σημειώνεται ότι χθες η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο 3,63%, το χαμηλότερο από το 2006.

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Στη δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων, συνεχίστηκε χθες το ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, εν αναμονή μιας θετικής έκβασης της πρώτης ύστερα από 9 χρόνια έκδοσης 10ετών χρεογράφων και της περαιτέρω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες σε χαμηλό 13 ετών και πλέον -στα επίπεδα Ιανουαρίου 2006- και διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά σε 3,60%, περίπου τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, στο οποίο βρέθηκε αργότερα το απόγευμα.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά εφικτό τον άτυπο στόχο να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από το 4% η απόδοση των νέων τίτλων, για τους οποίους έχει ήδη εκδηλωθεί τεράστια ζήτηση. Μεγάλη ζήτηση όμως εκδηλώνεται και για το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε πρόσφατα. Η τιμή του σημειώνει ρεκόρ -η απόδοση του αντιστοίχως υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα έκδοσής του: Ενώ εκδόθηκε με επιτόκιο 3,60%, η απόδοσή του προσέγγισε χθες το 2,75%, υποχωρώντας κατά 85 μονάδες βάσης από την ημερομηνία έκδοσής του.

"Επενδυτική όαση" τα ελληνικά ομόλογα

Σημειωτέον ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν χθες τα μοναδικά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη που ενισχύονταν, καταγράφοντας άνοδο των τιμών και ως εκ τούτου υποχώρηση των αποδόσεών τους. Αλλά και κατά τον Φεβρουάριο κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, με την απόδοση στο ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 να υποχωρεί σε χαμηλά 13 ετών, με συνολική πτώση 25 μονάδων βάσης. Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους αποτυπώθηκε σαφέστατα στην ΗΔΑΤ, όπου ο τζίρος τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2014.

HSBC: Υπερβολικές οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες φαίνονται υπερβολικές, παρατηρεί η HSBC στην πρόσφατη ανάλυσή της. Όπως σημειώνει, στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν μεταξύ 22% και 115%, κάτι που συνδέεται με δύο παράγοντες που είναι:

Αφενός, οι ελπίδες μιας καλύτερης μακροοικονομικής επίδοσης (και ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το τελευταίο έτος) σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές προοπτικές, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το υψηλό ταμειακό απόθεμα, και αφετέρου, τα σχέδια για επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Εθνική Τράπεζα σημείωσε ένα σημαντικό ράλι ανόδου, μετά την είδηση ότι η Bank Audi ξεκίνησε τις ενέργειες για να αγοράσει τη μονάδα της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου (η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ), ενώ η Πειραιώς υπεραπέδωσε εξαιτίας της προσδοκώμενης συμφωνίας με hedge fund για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα σενάρια ανάλυσης της HSBC, η αγορά είναι σήμερα πολύ απαισιόδοξη σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα, αλλά η ίδια συντηρεί τις συστάσεις για “αγορά” για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως γράφει, η μακροοικονομική προοπτική παραμένει θετική: η χώρα θα βρεθεί σε στέρεα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα υποστηριχτεί από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η δημοσιονομική προοπτική είναι επίσης στέρεα, με το Δημόσιο πλήρως χρηματοδοτημένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ενώ προς το παρόν δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους. Κίνδυνοι για τη μακροοικονομική προοπτική παραμένουν, αλλά εμφανίζονται περιορισμένοι (το χρέος παραμένει υψηλό, στο 183% του ΑΕΠ, αλλά με χαμηλά επιτόκια).

Η σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs είναι μακροοικονομικά ουδέτερη. Οι τάσεις διαχείρισής τους βελτιώνονται και οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους. Η HSBC πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων θα είναι μακροοικονομικά ουδέτερη, καθώς η σταδιακά αυξανόμενη πίεση από τους επόπτες έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην παροχή πίστωσης και τη ζήτηση.

Στοιχεία του ΙΟΒΕ: Ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Ανοδικά κινήθηκε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο, κάτι που οφείλεται στη σαφή βελτίωση όσον αφορά την βιομηχανία και τις υπηρεσίες, ενώ σε άλλους τομείς όπως είναι το λιανικό εμπόριο, καταγράφηκε διόρθωση της έντονης ανόδου που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ κινήθηκε ανοδικά τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες (από 99,6 μονάδες). Αυτή είναι η υψηλότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2018, και αναλυτικότερα:

* Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε αισθητά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε, με τον δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να εξασθενεί

* Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όπως πτωτικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση

* Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν, όπως και οι προβλέψεις βραχυπρόθεσμης εξέλιξής τους, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων καταγράφει αποκλιμάκωση

* Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ανακάμπτουν, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και την ανεργία. Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει, ωστόσο, η πρόθεση αποταμίευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL