Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στο σχέδιο της κυβέρνησης η μείωση των στόχων του 3,5%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο σχέδιο της κυβέρνησης η μείωση των στόχων του 3,5%

Βασικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό καθότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δώσει δυνατότητα για επιπλέον ελαφρύνσεις προς την κοινωνία. Το βασικό ερώτημα είναι: Πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Όπως εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η απάντηση είναι πως η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί φθάνοντας σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), που θα δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί πλεονάσματα χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ, που θεωρητικά παραμένουν «κλειδωμένα» έως το 2022. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα, οπότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων, θα έχει πραγματοποιηθεί η ολική επαναφορά της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Εφόσον -ανέφεραν χθες για το θέμα κυβερνητικές πηγές- η μείωση των πλεονασμάτων θα μειώσει την ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά των εταίρων, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά.

Είναι σαφές, βάσει της εικόνας των ελληνικών ομολόγων (χθες η απόδοση του δεκαετούς «έπεσε» κοντά στο 3,6%) δείχνει τον δρόμο... Γι' αυτό και ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει νέα έξοδο -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα- στις διεθνείς αγορές για την άντληση ποσού κοντά 2 δισ. ευρώ εκδίδοντας ομόλογο διάρκειας 10 ετών και στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επιταχύνουν τις κινήσεις, εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, σε δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, όπου με νέες τηλεδιασκέψεις το σαββατοκύριακο θα επιδιωχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το οριστικό σχέδιο, προκειμένου αυτό να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη. Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος ανέφερε ότι οι κύριες ενστάσεις από την ΕΚΤ οφείλονταν στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε το προγενέστερο σχέδιο από τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών την περασμένη Τετάρτη. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα γίνει ο νέος διαγωνισμός.

Μέσα Μαρτίου οι 120 δόσεις

Εν τω μεταξύ τις δύο ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον ευελπιστώντας πως τα σχετικά κείμενα θα είναι έτοιμα μέχρι περίπου τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους θεσμούς και να πάρουν δύο νομοσχέδια τον δρόμο προς τη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις αναφορές στην έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας πως τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup, είχε γίνει μια συζήτηση και είχε δοθεί η διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους θεσμούς σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι δύο ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνει η διαβούλευση και να κατατεθούν μετά ως νομοσχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά η ρύθμιση για την εφορία δεν πρόκειται να έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα αυστηρά κριτήρια, ώστε να βοηθηθούν πραγματικά όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και να αποκλειστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ανοικτός παραμένει ο χρόνος διάρκειας της νέας ρύθμισης, αλλά και το πώς και πότε θα εφαρμοστεί. Στο τραπέζι φέρεται να παραμένει η σύνδεση της αποπληρωμής των οφειλών με το όριο του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο επιβράβευσης ανάλογα με τη συνέπεια του οφειλέτη. Αρνητικό είναι το κλίμα για τις διαγραφές κεφαλαίου, αλλά θα μπορούσε να προβλεφθεί πλαίσιο για διαγραφές προσαυξήσεων και προστίμων υπό προϋποθέσεις.

Ψυχραιμία για δικαστικές αποφάσεις

Ψυχραιμία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Στις προκαταρκτικές συζητήσεις που φέρεται να έχουν γίνει για το θέμα, και οι ευρωπαϊκές αρχές φέρεται να εμφανίζονται ανοικτές σε λύσεις που θα διευκολύνουν τη διαχείριση του θέματος, όπως για παράδειγμα, εάν προκύψει μια πολύ μεγάλη δαπάνη, να μπορεί να θεωρηθεί ως "μία και έξω" και εξωγενής. Στο θέμα αυτό πάντως τα βήματα θα είναι προσεκτικά και θα αξιολογείται το κάθε τι, βήμα προς βήμα, ανάλογα με την περίπτωση.

Κομισιόν: "Παράθυρο" για δόση 1 δισ. στις 11 Μαρτίου

"Παράθυρο" να εγκριθεί η δόση τους ενός περίπου δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας ή διαφορετικά το αργότερο στο Eurogroup του Απριλίου, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

Η επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Από εκεί και πέρα, τα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα αρχικά την περίοδο κοντά στο Πάσχα και μετά τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ., η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των κόκκινων δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό Νόμο Κατσέλη, πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα κόκκινα δάνεια - APS). Η Ελλάδα αναμένει από μια θετική έκθεση των θεσμών τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL