Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Η βελτίωση της οικονομίας και τα κυβερνητικά σχέδια για την επόμενη μέρα / Φοροελαφρύνσεις και "στροφή" στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η βελτίωση της οικονομίας και τα κυβερνητικά σχέδια για την επόμενη μέρα / Φοροελαφρύνσεις και "στροφή" στην κοινωνία

Με τον “άσο” της ανάκαμψης της οικονομίας σε πολλά επίπεδα και με τη δυνατότητα να μεταφράσει τη “γλώσσα” την αριθμών σε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω μόνιμων φοροελαφρύνσεων και αύξησης των κοινωνικών δαπανών, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1.1.2019, μείωση εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση σε φορολογικούς συντελεστές μισθωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση παράλληλα με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αύξηση του κατώτατου και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται στη βάση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς και δεν πρόκειται για προσπάθεια παροχολογίας, καθώς φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος έως 1,2 δισ. ευρώ.

Ολοένα και λιγότεροι οι άνεργοι

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι η μείωση της ανεργίας κάτω του 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία μειώθηκε στο 19,1% τον Ιούνιο του 2018 έναντι του 21,3% τον Ιούνιο του 2017, ενώ όντως αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων έως 24 ετών βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάτω από το 40% και συγκεκριμένα στο 39,1% (παραμένει ωστόσο υψηλό).

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο μέσος όρος του ποσοστού της ανεργίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώνεται κάτω από το “ψυχολογικό” όριο του 20%, αφού διαμορφώνεται στο 19,95% και φαίνεται πως θα μειωθεί και περαιτέρω για το σύνολο του 2018. Αξίζει δε να υπενθυμιστεί πως ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε για το σύνολο του 2014 στο 26,55%, κάτι το οποίο σημαίνει πως έχει συντελεστεί μείωση άνω των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι άνεργοι ανήλθαν σε 909.258 άτομα, με τον αριθμό τους να περιορίζεται κατά 112.401 άτομα, ενώ τα στοιχεία αποτυπώνουν πως περίπου 300.000 πολίτες βρήκαν δουλειά κατά την τελευταία τριετία.

Εφικτή ανάπτυξη 2% για φέτος

Ισχυρή παρέμεινε η πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχουν έξι συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., κινήθηκε ανοδικά η ελληνική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ, αν γίνει σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, προκύπτει και πάλι αύξηση της τάξης του 0,2%.

Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως θετικό είναι και το γεγονός πως η στατιστική αρχή προχώρησε και σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Με τα νέα στοιχεία διαμορφώνεται σε 2,5% έναντι του 2,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει άνοδο 2,15% σε ετήσια βάση, ήτοι βρίσκεται πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί για το έτος, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκτιμά πως είναι εφικτός ο στόχος του 2%.

Αύξηση κατανάλωσης και ανάκαμψη αγοράς αυτοκινήτου

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (πρώτο τρίμηνο: 0%, δεύτερο τρίμηνο: 1,0%). Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες καταναλωτικής ζητήσεως, όπως ο όγκος των λιανικών πωλήσεων και οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων.

Τον Ιούλιο οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών οχημάτων αυξήθηκαν 21,5%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), ενώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών εμπορίου αυτοκινήτου αυξήθηκε σε ποσοστό 15% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Προς ρεκόρ οι εξαγωγές

Την ίδια ώρα σε “ράλι” εξελίσσεται η αυξητική πορεία των εξαγωγών για το 2018, η άνοδος των οποίων έφτασε το 15,6% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι το οποίο αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα οι εξαγωγείς αναμένουν αύξηση - ρεκόρ για φέτος. Με βάση τις προβλέψεις τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 8% - 10% το 2018.

"Πέφτουν" οι τιμές των ομολόγων

Εν τω μεταξύ πολύς λόγος έγινε για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες δήθεν αυξάνονταν εξαιτίας της "παροχολογίας Τσίπρα εν όψει ΔΕΘ", παραγνωρίζοντας τα σημαντικά οικονομικά γεγονότα που συνέβησαν σε Τουρκία και Αργεντινή. Χθες συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα το περιθώριο (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει κάτω από το 4%.

Το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν χθες το απόγευμα με απόδοση 4,25%, αισθητά κάτω από το 4,45% που έκλεισε προχθές. Πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων με αυτή του πενταετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 3,35% και του επταετούς στο 3,81%.

Η μείωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου είχε αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 3,65%) να περιοριστεί στο 3,89% από 4,07%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL