Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οι τραγικές συνέπειες του PSI σε κοινωνία και οικονομία / Οι δύο "ελαφρύνσεις" χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τραγικές συνέπειες του PSI σε κοινωνία και οικονομία / Οι δύο "ελαφρύνσεις" χρέους

Η δεύτερη ελάφρυνση (περίπου 95 δισ. ευρώ) αφορά τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τη σημερινή κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο

Δύο ήταν οι ελαφρύνσεις χρέους οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εντός των μνημονιακών χρόνων. Η πρώτη αφορά το λεγόμενο PSI επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο από τη μία πλευρά μείωσε την ονομαστική αξία του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά από την άλλη δημιούργησε πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρειάστηκαν δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, συνέβαλε στη δημιουργία "τρύπας" στα ασφαλιστικά ταμεία, έπληξε πολλούς μικροομολογιούχους, ενώ οδήγησε επί της ουσίας και στο δεύτερο Μνημόνιο.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων επί ημερών της νυν κυβέρνησης, τα οποία έχουν μόνο θετική επίδραση.

Τι συνέβη με το PSI

To PSI (Private Sector Involvement), που πραγματοποιήθηκε το 2012, επεδίωξε να ανταλλάξει τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 205 δισ. ευρώ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 31,5% της αρχικής. Προσφέρθηκε επίσης ως αντάλλαγμα ένα επιπλέον μπόνους σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, ύψους 15% της ονομαστικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο η ονομαστική αξία της προσφοράς έφτανε το 46,5% των αρχικών απαιτήσεων.

Το ποσό των ομολόγων που τελικά παραδόθηκε ήταν αξίας 198 δισ. ευρώ (έναντι ομολόγων αξίας 92 δισ. ευρώ), που αναλογεί στο 96,5% του συνόλου των ομολόγων που καλύφθηκαν από την πράξη. Οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 7 δισ. ευρώ αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο κούρεμα και αργότερα πληρώθηκαν στο έπακρο. Ως εκ τούτου, το "κούρεμα" του PSI ανήλθε στα 106 δισ. ευρώ, το οποίο αναλογούσε στο 53,5% της αξίας των ομολόγων του 2010.

Τον Δεκέμβριο 2012 η Ελλάδα επαναγόρασε ένα μέρος των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκαν τον Μάρτιο για το ένα τρίτο περίπου της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι οι κάτοχοι ομολόγων ύψους 32 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν την προσφορά και έλαβαν σε αντάλλαγμα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αξίας 11 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ονομάστηκε PSI+.

Οι δυσμενείς συνέπειες

Στην πράξη η μείωση του χρέους είχε πολλές δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Στο σύνολο των ομολόγων που εντάχθηκαν στο PSI υπήρχαν ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ τα οποία είχαν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα με τεράστια "τρύπα".

Επίσης οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση καθώς η μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων άνοιξε ένα σημαντικό κενό στους λογαριασμούς τους. Από το συνολικό ποσό των 37,3 δισ. ευρώ που δόθηκε στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μόνο περίπου 17 δισ. ευρώ αποδίδονται στην αναδιάρθρωση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περίπου 20 δισ. ευρώ θα ήταν απαραίτητα για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και χωρίς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον σύλλογο των πληγέντων απο το PSI 15.000 ομολογιούχων-φυσικών προσώπων, κουρεύτηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Συνεπώς η ζημιά που υπέστησαν προσδιορίζεται σε 1,23 δισ. ευρώ.

Ελάφρυνση 95 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ μια συνολική ελάφρυνση χρέους, η οποία είναι περίπου 95 δισ. ευρώ, έχει πετύχει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, μετά και την τελευταία απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν ένα πεδίο απελευθέρωσης πόρων για την ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο αγγίζει τα 24,1 δισ. ευρώ, ενώ, αν αφαιρεθούν τα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την εξαγορά μέρους του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, το παραπάνω ποσό γίνεται 20,8 δισ. ευρώ.

Τα επιμέρους στοιχεία

Η φετινή απόφαση αναδιάρθωσης του χρέους αφορά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ενώ ήδη στο πρώτο δωδεκάμηνο του 2017 “έτρεξε” η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων.

Όπως τόνισε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ESM, η συγκεκριμένη απόφαση θα μειώσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25% ώς το 2060 και θα μειώσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ κατά 6%. Το παραπάνω μεταφράζεται ουσιαστικά σε ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα αναλυθούν παρακάτω, προκύπτει ελάφρυνση 2,3 δισ. ευρώ από την αναβολή πληρωμών, περίπου 500 εκατ. από τις επιμηκύνσεις την περίοδο μέχρι το 2032, ενώ η επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα θα είναι της τάξης των 1,2 δισ. για την περίοδο 2019-2022. Επίσης θα υπάρχει και κέρδος τόσο από την εξαγορά μέρους του χρέους μας προς το ΔΝΤ. Τα παραπάνω αθροίζουν ένα ποσό της τάξης των 45 δισ. ευρώ.

"Ανάσα" τουλάχιστον δεκαετίας

Σχετικά με τα κέρδη από την τελευταία απόφαση για το ελληνικό χρέος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται περίοδος χάριτος δέκα χρόνων για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032.

Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η απόφαση προβλέπει δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα περίπου 32 χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL