Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
"Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό" / Ευ. Τσακαλώτος: Η καθαρή έξοδος δεν επηρεάζεται από την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό" / Ευ. Τσακαλώτος: Η καθαρή έξοδος δεν επηρεάζεται από την Τουρκία

Τη βεβαιότητα πως οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επηρεάζουν τη διαδικασία της καθαρής εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου εκφράζουν στο οικονομικό επιτελείο. Μιλώντας στο newpost.gr ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος τόνισε πως "τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα Μνημόνια".

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, "η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία. Η ευχή μας είναι οι γείτονες να ξεπεράσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. Ωστόσο τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα Μνημόνια".

Όπως εξηγεί, η καθαρή έξοδος βασίζεται στους εξής άξονες: Στη συμφωνία του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους και στο μαξιλαράκι ρευστότητας (cash buffer) που έχει δημιουργηθεί και, όπως επισημαίνει ο Ευ. Τσακαλώτος, διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

"Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις χρηματαγορές. Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό" υπογράμμισε ο υπουργός.

Ρέγκλινγκ: Επίλογος της κρίσης του ευρώ

Πολυσέλιδο αφιέρωμα για την ολοκλήρωση, σε λίγες ημέρες, των Μνημονίων στην Ελλάδα φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" με τίτλο "Τα διδάγματά μας από την κρίση". Στο πλαίσιο του αφιερώματος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επιτροπος για την Οικονομική Πολιτική Πιερ Μοσκοβισί μιλούν για την περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί ο Κλ. Ρέγκλινγκ, λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων και των χαμηλών επιτοκίων η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Επιπλέον, σημειώνει, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές ή κόστος για άλλους φορολογούμενους.

"Η κρίση στον χώρο του ευρώ έχει προ πολλού παρέλθει. Το τέλος του ελληνικού προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος" υπογραμμίζει ο Γερμανός υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον Μηχανισμό. "Θα ευχόμουν αυτές οι θυσίες να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από τη Γερμανία" σημείωσε ακόμη εκφράζοντας τον "τεράστιο σεβασμό" του για τους Έλληνες.

Μοσκοβισί: "Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει"

"Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει" τονίζει ο Πιερ Μοσκοβισί. "Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος - μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται -αν και παραμένει πολύ υψηλή" επισήμανε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο. Παράλληλα χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη από άποψη δημοκρατίας" τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL