Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ανακοινώθηκε από την υφυπουργό Οικονομικών στη Βουλή Κατ. Παπανάτσιου: / Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των πληγεισών περιοχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώθηκε από την υφυπουργό Οικονομικών στη Βουλή Κατ. Παπανάτσιου: / Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των πληγεισών περιοχών

Φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις με έκτακτη οικονομική βοήθεια από κυβέρνηση και μέτρα στήριξης από τράπεζες (αποχή εισπράξεων, αναστολή πλειστηριασμών, ελαστικότερος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, χαμηλότοκα δάνεια, κ.λπ.) αποφασίστηκαν χθες προκειμένου να ανακουφιστούν στον όποιο βαθμό ταμειακά, διαχειριστικά και οικονομικά οι πληγέντες από τις πυρκαγιές. Από την πλευρά του, το ΕΒΕΑ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό ενίσχυσης των πληγέντων, ενώ συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα:

Παράταση δηλώσεων

Σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε:

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τέλος Σεπτεμβρίου, υποβολής φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, παρακρατουμένων φόρων σε πρώτη φάση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς και καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών. Επίσης, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ 2018 για ακίνητα των πληγεισών περιοχών και αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και παράταση για έξι μήνες της καταβολής των δόσεων οι οποίες έχουν σχέση και με ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Εξειδικεύοντας στην συνέχεια τα εν λόγω μέτρα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος έως 30 Ιουλίου και ειδικά για τις πληγείσες περιοχές έως 28 Σεπτεμβρίου με απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ 2018. Επίσης, χορηγείται εξάμηνη παράταση πληρωμής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η προθεσμία καταβολής πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος για τους υπόλοιπους (μη πληγέντες) λήγει 31 Ιουλίου.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ρυθμίσεις από τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε έμπρακτη στήριξη των πληγέντων (όπως οι πληγείσες περιοχές και το είδος των περιουσιακών και μη ζημιών θα καθοριστούν επίσημα από τις αρμόδιες αρχές) και οι τράπεζες προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων ανακούφισής τους. Ειδικότερα, μετά από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν:

* Υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή κληρονόμων αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

* Αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για διάστημα 6-12 μηνών.

* Παροχή χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες αποφάσισαν:

* Αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

* Αναστολή διεξαγωγής πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η ΕΕΤ θα διερευνήσει και θα ανακοινώσει άμεσα την εκ μέρους των μελών της περαιτέρω οικονομική συνδρομή για ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, κ.λπ.), καθώς και για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κατ’ ιδίαν μέλη της θα προχωρήσουν άμεσα στην παροχή νοσοκομειακού υλικού, τροφίμων και στέγασης των πληγέντων.

Λογαριασμός από το ΕΒΕΑ

Λογαριασμό στον οποίο καλεί τις 100.000 επιχειρήσεις - μέλη του να καταθέσουν χρήματα στους πληγέντες της πυρκαγιάς, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης ή ακόμη και υπηρεσίες, άνοιξε το ΕΒΕΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο λογαριασμός είναι:

Εθνική Τράπεζα Νο 040/015702-35 με επωνυμία «ΕΒΕΑ - Πληγέντες» & με ΙΒΑΝ «GR2801100400000004001570235».

Η επικοινωνία με το ΕΒΕΑ όσων θέλουν να βοηθήσουν γίνεται στα τηλέφωνα 210-3382150, 210-3382334. Επιπλέον, επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές να επικοινωνήσουν με το ΕΒΕΑ στο 210-3622158 για την καταγραφή των ζημιών.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρός του Κ. Μίχαλος εξέφρασε την οδύνη του ΕΒΕΑ για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τονίζοντας πως η τραγωδία επισκιάζει τα πάντα. "Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τις κρατικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων που επλήγησαν, προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια", τόνισε.

Προτάσεις από ΓΣΕΒΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Οικονομικών και την περιφερειάρχη Αττικής προτείνει παρεμβάσεις όπως:

* Δημιουργία κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις.

* Πλήρης αποζημίωση επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από τη συντελεσθείσα καταστροφή.

* Αποζημίωση για κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

* Για όσους επαγγελματίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο.

* Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

* Απομείωση συντελεστή φόρου εισοδήματος για 2018 και 2019.

* Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

* Αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

* Επέκταση κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για ένα έτος

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL