Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Ισχυρή ανάπτυξη για την επόμενη διετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Ισχυρή ανάπτυξη για την επόμενη διετία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Την εδραίωση ισχυρής ανάπτυξης για την επόμενη διετία στην ελληνική οικονομία καταγράφει στις εαρινές της προβλέψεις τις οποίες δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου για να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια συνηθισμένη, προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθεί το Ταμείο για κάθε χώρα που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε "Πρέπει να πω άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα", προσθέτοντας: "Δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη", διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τη Ν.Δ., ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και είναι σε σωστό δρόμο, η ανάπτυξη έχει δυναμισμό και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.

Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνει η Κομισιόν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, στις οποίες επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,3% το 2019.

Όπως αναφέρει, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Θυμίζει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια, σε ό,τι αφορά την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που "επιβεβαιώνει ότι το φρενάρισμα στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινό και ότι η Ελλάδα ανακάμπτει".

Το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζει, η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις εξαγωγές, που συνέβαλαν κατά 1,4 μονάδες βάσης (τριμηνιαία βάση) στην ανάπτυξη, γεγονός που προέκυψε τόσο από την αύξηση των εξαγωγών όσο και από τη μείωση των εισαγωγών. Η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η συμβολή αυτών των δύο να είναι ουσιαστικά ουδέτερη (0,1%). Υπήρξε σημαντική μείωση στις επενδύσεις, ωστόσο αυτό αναμενόταν καθώς το τρίμηνο σύγκρισης (α' 2017) υπήρξε μεγάλη εφάπαξ αύξηση.

Η αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατά 0,7 μονάδες βάσης από τα τέλη του 2017, ενώ η απασχόληση βελτιώθηκε κατά σχεδόν 2% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια της χρονιάς.

Σολτς και Παπαδημούλης... κατά Μητσοτάκη

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και είναι σε σωστό δρόμο, η ανάπτυξη έχει δυναμισμό και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Αυτά επισήμανε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι και αυτή μια απόδειξη της επιτυχίας των μηχανισμών σταθεροποίησης που διαθέτει πλέον η Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής: "Η απάντηση του κ. Σολτς συνιστά ένα ακόμη ηχηρό ευρωπαϊκό ράπισμα στα ψεύδη του Κυρ. Μητσοτάκη περί δήθεν 4ου Μνημονίου" και διερωτήθηκε: "Θα καταγγείλουν μήπως και τον υπ. Οικονομικών και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας όπως έκαναν με τον επίτροπο Μοσκοβισί;".

"Συνοδεύουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και αυτό γίνεται σε πλαίσιο εμπιστοσύνης", τόνισε επίσης ο Γερμανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες, όποια κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί" δήλωσε, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας.

ΔΝΤ: Συνηθισμένη διαδικασία η μεταμνημονιακή εποπτεία

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου για να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), αναμένεται ότι θα δημοσιευτούν λίγες μέρες αργότερα. Όσον αφορά τη μεταπρογραμματική εποπτεία, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε πως είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθεί το Ταμείο για κάθε χώρα που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές αποστολές ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας στενής συνεργασίας, λέγοντας ότι θα συντάσσονται δύο εκθέσεις σε ετήσια βάση, οι οποίες θα συνδυάζονται με έναν αριθμό επισκέψεων των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.

Μείωση ELA

Στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ όρισε η ΕΚΤ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, ποσό μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ. Η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL