Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Εν όψει τρίτης αξιολόγησης και της δόσης των 6,7 δισ. / Ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει τρίτης αξιολόγησης και της δόσης των 6,7 δισ. / Ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα

Λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται η χώρα μας, καθώς το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Είναι βέβαιο ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα έχει εκπληρωθεί το 100% των προαπαιτούμενων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί καμία ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς λίγο κάτω από 10 από τα 110 προαπαιτούμενα, κυρίως υπουργικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα. Άλλωστε, αυτό ισχύει και για ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 29 Ιανουαρίου. Η εκπλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων θα γίνει έως την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 αναμένεται να δείξουν υπέρβαση ακόμα και του πρόσφατα αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ.

Ο γερμανικός Τύπος

Εκτενή αναφορά στη μεταμνημονιακή εποχή και στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας κάνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος. "Η Ελλάδα ήταν χαμένη υπόθεση και τώρα τα καταφέρνει υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα" αναφέρει η "Hannoversche Allgemeine Zeitung". "Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, απομένει ένας δύσκολος δρόμος" σημειώνει ηSüddeutsche Zeitung. «Οικονομική ανεξαρτησία για την Αθήνα;»,τιτλοφορείται η ανταπόκριση της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα μπορούσε να μείνει στην Ιστορία ως ο πολιτικός ο οποίος απελευθέρωσε τη χώρα από τη δυσάρεστη όσο και αποτελεσματική επιτήρηση των ξένων».

Αισιόδοξος ο Σεντένο

"Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της κρίσης" υπογράμμισε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

Όπως ανέφερε, το Eurogroup αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών, «αλλά παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι με την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα».

Μιλώντας στη Φραγκφούρτη, ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση του ευρώ, για τον οποίο παρουσιάζεται ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. "Η δουλειά μας να θωρακίσουμε το κοινό νόμισμα από μελλοντικές κρίσεις δεν έχει ολοκληρωθεί" τόνισε.

"Πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης" είπε. "Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα στείλει ισχυρό σινιάλο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ότι μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρώπη" συμπλήρωσε.

Επίσης, επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται και ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, «αλλά αυτό είναι ένα μελλοντικό βήμα».

Σε σχέση με την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, είπε ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εθνικών εγγυοδοτικών σχημάτων. Στο σημείο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι «θα χρειαστούν χρόνια» έως ότου τεθεί σε εφαρμογή.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για αύξηση του ορίου του 3% στα ελλείμματα των χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Ικανοποίηση της Κομισιόν

Την ικανοποίησή της για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης από τη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει την ψήφιση του μεταρρυθμιστικού πακέτου από τη Βουλή των Ελλήνων» δήλωσε ο Γιοχάνες Μπάρκε, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε και γενικότερα την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σχετική έκθεση της Επιτροπής θα είναι έτοιμη εγκαίρως και θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου.

«Η Επιτροπή έχει εμπιστοσύνη στη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν εποικοδομητικά με στόχο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και άρα την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) που επετεύχθη τον Δεκέμβριο», δήλωσε, τέλος, ο Γ. Μπάρκε.

Ευ. Τσακαλώτος: Οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη με σύμμαχο την κοινωνία

«Μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν ανακόπτει την παλίρροια του λαϊκισμού» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινό άρθρο του με τον τίτλο «Ευρώπη ξανά, με την κοινωνία σύμμαχο», που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

Ο υπουργός έκανε λόγο για δύο περιοχές στην Ευρώπη που εγείρουν ανησυχίες. Η πρώτη, αναφέρει, αφορά το επίπεδο της πολιτικής και η δεύτερη έχει να κάνει με το πώς η εμβάθυνση της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει το κοινωνικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει, «οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να δουν θεσμούς που να είναι κοινωνικά δίκαιοι τόσο στις διαδικασίες όσο και στα αποτελέσματά τους. Χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών - μελών να συγκλίνουν».

Ακόμη, αναφέρει πως "η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα βελτιώσει αισθητά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ικανότητα αντιμετώπισης μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, ειδικά αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναβαθμιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με κάποιες εγγυητικές αρμοδιότητες", ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για χώρες του Βορρά, σημειώνοντας ότι "φυσικά, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του Βορρά εξακολουθούν να ασχολούνται με τη μείωση του κινδύνου προτού προχωρήσουν στον διαμοιρασμό των κινδύνων", ενώ πρόσθεσε: "Και από την ελληνική πλευρά υπήρξε ήδη πολύ μεγάλος διαμερισμός των κινδύνων, καθώς το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010 βοήθησε τις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης, κυρίως μέσω του προγράμματος αγοράς χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο και επέτρεψε στις τράπεζες αυτές να μεταβιβάσουν τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τους τράπεζες".

Για το ενδεχόμενο ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αναφέρει πως "η ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών είναι εξίσου σημαντική. Η σημασία της όμως θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ένας τέτοιος υπουργός θα διαθέτει έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης αλλά και αρμοδιότητες που θα ασκεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας οι μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά και άλλες που συζητούνται, να συνοδεύονται από ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει μεγαλύτερη αίσθηση δημόσιας λογοδοσίας και δημοκρατικού ελέγχου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL