Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ: / Σταθερή ανάπτυξη και έξοδο από το Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ: / Σταθερή ανάπτυξη και έξοδο από το Μνημόνιο

Αυτό επισημαίνεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, με σκοπό την έγκυρη, συστηματική και σφαιρική πληροφόρηση για τις τάσεις και τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπου αναφέρονται και τα εξής:

* Οι προβλέψεις μεγέθυνσης φέτος κυμαίνονται από 1,6% έως 2,3%. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αλληλουχία θετικών γεγονότων, κατόπιν, έχουν τονώσει το οικονομικό κλίμα.

* Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σηματοδότησε την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επιδρώντας θετικά στο οικονομικό κλίμα, αίροντας την αβεβαιότητα και διασφαλίζοντας την απαραίτητη ρευστότητα για Δημόσιο και πραγματική οικονομία. Στο ζήτημα του χρέους, παρ’ ότι η απόφαση απέχει από μια δραστική λύση, διαθέτει θετικό πρόσημο, καθώς αποτυπώθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια η βούληση προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης. Θετικά αναγνώστηκε η εξέλιξη από Moody’s και Standard & Poor’s συμβάλλοντας στην επιτυχή δοκιμαστική έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τη χώρα να δανείζεται το χαμηλότερο επιτόκιο από την έναρξη της κρίσης, με μεγάλο αριθμό νέων επενδυτών, κυρίως από εξωτερικό και υπερκάλυψη ζήτησης. Η πρώτη έξοδος στις αγορές, που αναμένεται να ακολουθηθεί από αντίστοιχα βήματα το επόμενο διάστημα, αντανακλά τη μερική ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας.

* Η έξοδος της χώρας από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, όπου βρισκόταν από το 2009, αποτέλεσε επίσης γεγονός-ορόσημο για τη χώρα.

* Στην πραγματική οικονομία διαμορφώνονται ελπιδοφόρες εξελίξεις που, μέσω ανατροφοδοτούμενης διαδικασίας, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό ανεργίας βαίνει διαρκώς μειούμενο φθάνοντας στο 21,7% τον Απρίλιο, από το ανώτερο σημείο 27,5% το 2013.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης στο εξάμηνο, 1.936 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 431 εκατ. ευρώ προκύπτει από αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών εδραιώνοντας την αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βάλει τάξη στα «του οίκου της» και δεν θα επιστρέψει σε νοοτροπίες του παρελθόντος.

* Τον Ιούλιο ενισχύονται σημαντικά οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε σε ετήσια βάση 19,0% τον Μάιο και κατά 9,1% σε μηνιαία.

* Παρά τη διεύρυνση ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, στο πεντάμηνο καταγράφηκε σημαντική αύξηση εξαγωγών 19,2%.

* Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών τον Μάιο παρουσίασε πλεόνασμα 925,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο 2,5%. Οι αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις σημαντικά αυξημένης τουριστικής κίνησης.

* Αξιοσημείωτα αυξήθηκε η καθαρή ροή καταθέσεων των νοικοκυριών τον Ιούνιο κατά 771 εκατ. ευρώ και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά 947 εκατ. ευρώ, δείγμα αποκατάστασης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

* Στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό, κυρίως για παραγγελίες πλοίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL