Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γιάννης Στουρνάρας: Έπεα -όχι και τόσο- πτερόεντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Στουρνάρας: Έπεα -όχι και τόσο- πτερόεντα

Με αφορμή το (μερικό) mea culpa του ΔΝΤ σχετικά με την Ελληνική κρίση, ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε πως "τα είχε πει" τα προβλήματα στο ΔΝΤ εξ'αρχής - και άργησαν να τον ακούσουν:"Είναι πολύ θετικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας" δήλωσε στα ΝΕΑ, ενώ πρόσθεσε πως είχε συμβουλέψει σχετικά τότε το ΔΝΤ υπό την ιδιότητα του ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας πως "κακώς το πρόγραμμα έδινε έμφαση κυρίως στη μείωση του ελλείμματος και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές".

Δεν γνωρίζουμε βεβαίως τι διημείφθη μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του ΔΝΤ το 2010. Μπορούμε όμως να πούμε μετά βεβαιότητας πως η γενική αντιμετώπιση του μνημονίου από το ΙΟΒΕ υπό την διεύθυνσή του, ήταν μάλλον ενθουσιώδης. Κατ' αρχάς έβλεπε την μείωση του ελλείμματος τότε πολύ θετικά:

"Με την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία (Ιούλιος 2010) το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών εκτιμά, αναφορικά με τη συντηρούμενη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, πως η δημιουργία πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, πιθανότατα θα πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό, επειδή θα οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση του λόγου του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 2013 και μετά"

Το ΙΟΒΕ θεωρούσε τότε ότι δεν υπήρχε περίπτωση αναδιάρθρωσης, αλλά θεωρούσε κρίσιμη την ταχεία μείωση του ελλείμματος και την δημιουργία πλεονάσματος 6% (!) μέχρι το 2013. Δύσκολα αυτό ερμηνεύεται σαν "κακώς το πρόγραμμα έδινε έμφαση στη μείωση του ελλείμματος". 

Παραπέρα όμως, το ΙΟΒΕ ήταν σαφές πως την εποχή εκείνη θεωρούσε το μνημόνιο "ευλογία". Η Ελευθεροτυπία της εποχής έγραφε χαρακτηριστικά, σε άρθρο με τίτλο Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020:

"Υμνους για το Μνημόνιο και την τρόικα πλέκει το ΙΟΒΕ, με τα στελέχη του να το χαρακτηρίζουν τομή για την οικονομική πολιτική και διαβατήριο σωτηρίας της χώρας, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας των πολιτικών δράσεων πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο, φτάνοντας μέχρι και το 2020."

Παρότι δε σχεδόν όλες οι "παρεμβάσεις" που επιθυμούσε ο κ. Στουρνάρας στην αγορά (βασικά η πλήρης αποχαλινωμένη απελευθέρωσή της εις βάρος της εργασίας) έχουν υλοποιηθεί, δυστυχώς τα θεαματικά αποτελέσματα που προέβλεπε δεν έχουν υλοποιηθεί... Υπό μια έννοια ο κ. Στουρνάρας -αντίθετα και με το ίδιο το ΔΝΤ (όπως προκύπτει)- πίστευε ανεπιφύλακτα στις μαγικές ιαματικές ιδιότητες της συνταγής, που πολλοί παρατηρούσαν από την πρώτη στιγμή πως ήταν δηλητήριο, χειρότερο από την αρρώστια που υποτίθεται πως θα γιάτρευε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL