Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αργεί το τέλος της κρίσης προβλέπουν τράπεζες και νοικοκυριά

Συνέχιση υφεσιακού ζόφου για αρκετό καιρό ακόμη στην Ελλάδα προδικάζουν και οι πλέον ετερόκλιτοι μεταξύ τους παρατηρητές. Χαρακτηριστική είναι η πλήρης ταύτιση των προβλέψεων νοικοκυριών και τραπεζών ότι αργεί ακόμη το τέλος της κρίσης.

Συνέχιση υφεσιακού ζόφου για αρκετό καιρό ακόμη στην Ελλάδα προδικάζουν και οι πλέον ετερόκλιτοι μεταξύ τους παρατηρητές. Χαρακτηριστική είναι η πλήρης ταύτιση των προβλέψεων νοικοκυριών και τραπεζών ότι αργεί ακόμη το τέλος της κρίσης. Από την μία πλευρά στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen δείχνουν ότι οι 8 στους 10 Έλληνες αμφιβάλουν αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση σε σύντομο διάστημα, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες. Από την άλλη, μία τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα, η Eurobank, εκτιμά ότι το τέλος της κρίσης απέχει χρόνια ακόμη και θα χρειαστούν -και μάλιστα υπό προϋποθέσεις- τουλάχιστον 8 έτη από την έναρξη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα που χάθηκε τη εξαετία 2008 -2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ο δείκτης της Ευρώπης, υποχώρησε το δ' τρίμηνο 2013 κατά 1 μονάδα, στις 73 (94 παγκοσμίως) ενώ οι 9 από τις 10 χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη παγκοσμίως ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης (!) μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, καθώς και η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πορτογαλία. Ειδικά για την Ελλάδα, η μείωση του δείκτη κατά 3 μονάδες (στις 45) κατοπτρίζει την παρατεταμένη αγωνία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια και την οικονομία, καθώς σε αυτά αφορούν οι κυριότερες ανησυχίες τους, σε ποσοστό 47% και 32% αντίστοιχα.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της Αυγής.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο