Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Έρευνα ΕΒΕΑ για την οικονομία / Έρευνα ΕΒΕΑ για την οικονομία: Το 57% των πολιτών είναι απαισιόδοξοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα ΕΒΕΑ για την οικονομία / Έρευνα ΕΒΕΑ για την οικονομία: Το 57% των πολιτών είναι απαισιόδοξοι

Αυξημένη ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το «λουκέτο» για σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εκφράζουν στην πλειονότητά τους οι πολίτες, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse RC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020.

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Οι πολίτες εμφανίζονται σε ποσοστό 42% σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ υπερτερούν με ποσοστό 57% όσοι δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι.

Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, με το 50% να δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουροα και μάλλον απαισιόδοξοι.

Αξιολογώντας την κυβέρνηση, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, το 53% των ερωτηθέντων την κρίνουν θετικά και το 44% αρνητικά. Αξιολογώντας την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, το 51% την κρίνουν θετικά και το 47% αρνητικά.

Πρόβλημα σε τουρισμό και επιχειρήσεις

Στο αν οι προσπάθειες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον τουρισμό αρκούν, το 36% απαντούν πολύ και αρκετά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.

Το αν τα ιατρικά πρωτόκολλα για τουρίστες και ξενοδοχεία που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην προστασία για να μην υπάρξουν νέα κρούσματα, το 36% απαντούν πολύ και αρκετά, το 28% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.

Στην ερώτηση αν οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ.) το 56% φοβούνται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.

Έντονοι είναι και οι φόβοι για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού με το 75% των ερωτηθέντων να φοβούνται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.

Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως, για παράδειγμα, κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνουν ως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνουν το 9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL