Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παλινωδίες - Άνοιγμα συνόρων ζητάει το δυσαρεστημένο Βελιγράδι * Την επόμενη Τετάρτη έρχονται οι επισκέπτες από Βρετανία * Αδικαιολόγητη έλλειψη υποδομών ανά την Ελλάδα / Αλαλούμ με την τουριστική περίοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παλινωδίες - Άνοιγμα συνόρων ζητάει το δυσαρεστημένο Βελιγράδι * Την επόμενη Τετάρτη έρχονται οι επισκέπτες από Βρετανία * Αδικαιολόγητη έλλειψη υποδομών ανά την Ελλάδα / Αλαλούμ με την τουριστική περίοδο

Έλλειψη υποδομών, αποφάσεις που προκαλούν διπλωματικές τριβές, όπως είναι το «μπλόκο» στους επισκέπτες από Σερβία, παράπονα από επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες, ακόμη και πισωγυρίσματα σε πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών συνθέτουν το σημερινό προβληματικό τοπίο του ελληνικού τουρισμού. Στα δε νεότερα δεδομένα προστίθεται το άνοιγμα σε μία εβδομάδα, στις 15 Ιουλίου, των συνόρων με τη Βρετανία στο οποίο προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, να έχει ληφθεί αντίστοιχη απόφαση για τη Σουηδία.

Ελλείψεις στη Ρόδο

Η κυβερνητική αμέλεια για τη δημιουργία των υποδομών απόλυτης προτεραιότητας έχει προκαλέσει έως τώρα πλείστες όσες «αρρυθμίες» στον ελληνικό τουρισμό. Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η μη λειτουργία του μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο Ρόδου που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία το «υγειονομικό» αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με την οικονομία και τον τουρισμό. «Έστησαν φιέστα κατά την παράδοσή του στο νοσοκομείο και ο μοριακός αναλυτής είναι ακόμη στη συσκευασία» τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της μεταφοράς με πλοίο των τεστ που διενεργούνται στους τουρίστες διερωτώμενος ποια πρωτόκολλα διασφαλίζουν την κατάλληλη συντήρηση των δειγμάτων ώστε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα.

Ελλείψεις στη Νυμφαία

Και ενώ καταγγέλλεται η έλλειψη μέσων και υποδομών στα Δωδεκάνησα, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στη Μακεδονία, η ίδια έλλειψη προκαλεί επίσης «αρρυθμίες» στον τουρισμό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκου Δέμπα στη «Νέα Εγνατία» ότι «με το κλείσιμο της Νυμφαίας γυρίσαμε στο μοντέλο οδικού τουρισμού του 1980», καθώς εκτιμάται ότι «η Νυμφαία έκλεισε επειδή δεν υπάρχουν υποδομές για τους ελέγχους της Covid-19» και όχι για επιδημιολογικές αιτίες. Σημειώνεται ότι από χθες, στις 6 το πρωί, ξεκίνησε το μέτρο απαγόρευσης εισόδου από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας Κομοτηνής με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι Βούλγαροι, που έρχονται αναγκαστικά από τον Προμαχώνα Σερρών.

Άνοιγμα των συνόρων με Ελλάδα ζητά η Σερβία

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Σερβίας έχει προκαλέσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών. Η απαγόρευση ισχύει επί του παρόντος έως τις 15 Ιουλίου. Στο επίμαχο αυτό ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Ι. Ντάσιτς δήλωσε χθες το πρωί σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα του και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες. Εκτίμησε δε πως όταν η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την πανδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» τη σχετική με το κλείσιμο των συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

Την έντονη δυσφορία για το θέμα δεν εκδήλωσε μόνο η σερβική κυβέρνηση, αλλά εξέφρασαν και τουριστικοί πράκτορες. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε τους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα να αντιδράσουν. Υπενθυμίζεται ότι προχθές η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε την αναστολή της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, απόφαση η οποία ελήφθη με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων. «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της» αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Ουρές στον Προμαχώνα

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των αυτοκίνητων και από τις δύο μεριές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Προμαχώνα.

Λόγω των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται στο συνοριακό φυλάκιο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τον μεγάλο αριθμό των τουριστών - επισκεπτών, τον διαβατηριακό έλεγχο που πραγματοποιείται και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας είναι το μοναδικό συνοριακό φυλάκιο για την τουριστική διέλευση στα χερσαία σύνορα της χώρας, παρατηρείται όχι μόνο αυξημένη ροή στην κίνηση των αυτοκίνητων αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις.

Στον μεθοριακό σταθμό σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων, καθώς εγκλωβίστηκαν πολλοί Σέρβοι τουρίστες που είχαν βρεθεί εκεί από προχθές το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση χθες στις 6 το πρωί.

Η πρόσβαση Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα έχει ανασταλεί έως τις 15 Ιουλίου από όλα τα σημεία εισόδου.

Ανοίγουν τα σύνορα με τη Βρετανία

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε, η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης των ειδικών και σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη Σουηδία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας το επόμενο διάστημα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL