Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
e-σύγκριση τιμών στην ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

e-σύγκριση τιμών στην ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα και εντός του Ιουλίου, αναμένεται να είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, που έχει ήδη ολοκληρώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ήδη στο πλαίσιο της πιλοτικής διάθεσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών και συγκεκριμένα της Διαδικτυακής Εφαρμογής ειδικού σκοπού, υπό την αιγίδα της, η ΡΑΕ απέστειλε επιστολή στις καταναλωτικές οργανώσεις, προκειμένου, εντός δύο εβδομάδων, να αξιολογήσουν το εργαλείο και να υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις ή και προτάσεις / βελτιώσεις, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο “φιλικό” το περιβάλλον του για τους καταναλωτές. Στόχος είναι η άμεση, διαδικτυακή λειτουργία του Εργαλείου μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ.

Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών αφορά στα τιμολόγια μικρών πελατών χαμηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας -οικιακοί πελάτες και επαγγελματικοί πελάτες με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ- καθώς και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια τελικών πελατών φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής μέσω του Εργαλείου μπορεί:

* Να αναζητήσει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθεί για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.

* Να ενημερωθεί για τις εταιρείες και τις προσφορές τους.

* Να επιλέξει ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.

* Να συγκρίνει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.

* Να εξοικονομήσει χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών.

* Να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.

* Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στον σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.

* Να πληροφορηθεί για τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών.

* Να υπολογίσει το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

Επιβεβλημένη η λειτουργία

Η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, παραλήπτης της προαναφερθείσας επιστολής από τη ΡΑΕ, χαιρετίζει την ολοκλήρωση του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών και σημειώνει ότι η λειτουργία του είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές. Θυμίζει δε το πλήθος καταγγελιών που έχει δεχτεί κατά καιρούς από καταναλωτές που διαμαρτύρονται σχετικά με:

- την παρουσίαση των τιμολογίων προμήθειας,

- την αδυναμία κατανόησης της σχετικής μεθοδολογίας,

- την παραπλάνησή τους ως προς το πραγματικό κόστος που συνεπάγεται η από μέρους τους κατανάλωση ενέργειας και

- τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στη σύγκριση των προσφορών των προμηθευτών.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σημασία να απολαύουν και οι Έλληνες καταναλωτές τα ίδια οφέλη των διαδικτυακών Εργαλείων Σύγκρισης Τιμών, όπως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών, που ήδη κάνει χρήση αντίστοιχων εργαλείων.

Πρόκειται για πρακτική που είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές των κατευθυντηρίων γραμμών που έχουν εκδοθεί ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα (Guidelines of Good Practice on Price Comparison Tools,10.07.2012) και έχει υιοθετηθεί από τη ΡΑΕ, η οποία ολοκλήρωσε τη σχετική διαβούλευση τον Φεβρουάριο 2019, ενώ η αναγκαία καταχώριση στοιχείων από τους παρόχους έληξε στα τέλη Μαΐου 2020, όχι χωρίς αντιδράσεις...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL