Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Προβληματισμός στα ΕΛΠΕ για τη νέα πραγματικότητα στην αγορά ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμός στα ΕΛΠΕ για τη νέα πραγματικότητα στην αγορά ενέργειας

Μια νέα πραγματικότητα καλείται να αντιμετωπίσει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων κίνησης, λόγω του κορωνοϊού, στις αγορές πετρελαίου, σε περιβάλλον μειωμένων τιμών, δραματικής πτώσης των περιθωρίων διύλισης και ανάκαμψης μεν στη ζήτηση, που πάντως παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στον τουρισμό.

Κανονικότητα με ρεαλισμό

Όπως επισήμανε μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν θετικά, αλλά “θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν είμαστε στην ίδια αγορά, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε την ίδια απόδοση και για το υπόλοιπο του 2020 ή ακόμη και το 2021”. Στόχοι μας, τόνισε, είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, να ξαναδούμε “τα σχέδιά μας προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες και με μια δόση ρεαλισμού”. Πάντως, πρόσθεσε, η στρατηγική στόχευση να φέρουμε τον όμιλο στη νέα ενεργειακή εποχή με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% δεν θα αλλάξει, όμως είναι πιθανό να αλλάξουν ο χρονισμός και κάποιες τακτικές (προτεραιότητες, πόροι) στους επόμενους μήνες και ίσως και ενάμιση χρόνο.

Πτώση ζήτησης στα καύσιμα

Σε σχέση με την πτώση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης, επισήμανε ότι το β’ τρίμηνο 2020 υπήρξε ακραία μείωση στην αεροπορία 90%-95%, με αντίκτυπο και στις εξαγωγές, μείωση στα καύσιμα για αυτοκίνητα 40%-50%, κυρίως στις βενζίνες και λιγότερο στο πετρέλαιο, μείωση καταγράφεται και στη ναυτιλία, λόγω κυρίως της πτώσης του τουρισμού. Για το υπόλοιπο του χρόνου, εκτίμησε ότι η πτώση της ζήτησης θα κινηθεί, στην καλύτερη περίπτωση, στο 20%-30%.

Σε βάθος χρόνου οι υδρογονάνθρακες

Αναφορικά με την πορεία στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο ίδιος επισήμανε πως δεν κάνεις στρατηγική για πράγματα που θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να υλοποιηθούν και ορίζοντα ζωής 20-25 χρόνια με βάση τι έγινε το προηγούμενο τρίμηνο. Χαρακτήρισε λάθος σημαντικές διαφοροποιήσεις στη στρατηγική αυτή, ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, και “εμείς θα προσπαθήσουμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο απλοί και σταθεροί σε αυτή τη διαδικασία”. Σημείωσε ότι στις κοινοπραξίες που εντάσσονται τα ΕΛΠΕ υπάρχουν και πιο μεγάλοι όμιλοι, που σε κάποιες περιπτώσεις καθορίζουν τις εξελίξεις, ενώ τα κριτήρια είναι να είμαστε σίγουροι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων και να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη οικονομικότητα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εννέα περιοχές σε διαφορετική χρονική φάση και στάδιο εργασιών και προωθείται κάθε περιοχή ανάλογα με τα δεδομένα που έχει (π.χ. αδειοδότηση), με πιο ώριμη αυτή του Δ. Πατραϊκού, όπου η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται στα επόμενα τρίμηνα.

Εντός του 2021 η πώληση της ΔΕΠΑ

Ως προς την υπό πώληση ΔΕΠΑ (τα ΕΛΠΕ κατέχουν 35%), ανέφερε ότι εφόσον δεν υπάρχει υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, η αξία αγοράς θα είναι κατ' ελάχιστον αντίστοιχη της ιστορικής λογιστικής αξίας που εμφανίζεται στα ενοποιημένα βιβλία του ομίλου, ευελπιστώντας ότι οι συμμετέχοντες στις δύο διαδικασίες (100% ΔΕΠΑ Υποδομών και 65% έως 100% ΔΕΠΑ Εμπορίας) θα απεικονίζουν τις πραγματικές αξίες που έχουν τα περιουσιακά στοιχεία. Τοποθέτησε δε την ολοκλήρωση της πώλησης της “πιο προχωρημένης” ΔΕΠΑ Υποδομών στο πρώτο εξάμηνο 2021.

Προχωράει η επέκταση στις ΑΠΕ

Σχετικά με την επέκταση στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης σε ένα με ενάμιση χρόνο θα φέρει 230 MW συνολικά στον όμιλο, που με επόμενες κινήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 300 MW έως το τέλος του 2021, έναντι του στόχου των συνολικά 600 MW από ΑΠΕ έως το 2025. Ερωτηθείς για την ηλεκτροκίνηση ανέφερε ότι ένα από τα κανάλια που θα αξιοποιηθεί είναι τα 1.700 υφιστάμενα πρατήρια του ομίλου με τοποθέτηση σταθμών φόρτισης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL