Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Σχέδιο για την επόμενη μέρα με όραμα και σε επαφή με την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο για την επόμενη μέρα με όραμα και σε επαφή με την κοινωνία

Η στήριξη των άμεσων αναγκών του αγροτικού κόσμου μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η συγκυρία της πανδημίας, αλλά και η σημασία της διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου, που θα αναγνωρίζει την αξία του πρωτογενούς τομέα και θα δίνει βιώσιμες λύσεις σε δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα με θέμα «Αγροτικό: Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσαν το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν ως ομιλητές ο Σ. Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Κόκκαλης, αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουρεμπές, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βουλγαράκης, υπεύθυνος από την Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά θέματα, ο Σ. Τζουμάκας, υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και ο Β. Αποστόλου, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με αφορμή το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», που περιλαμβάνει ξεχωριστά μέτρα, συγκεκριμένα και κοστολογημένα, για τον πρωτογενή τομέα, μίλησαν για τις προτάσεις στήριξης του αγροτικού κόσμου, αναφέρθηκαν στα σημερινά, σοβαρά προβλήματα του τομέα και συγκεκριμένων κλάδων, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης συνολικά του πρωτογενούς τομέα ως βασικού συστατικού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα

«Σε λογική ‘ανοσίας της αγέλης’ εξελίσσεται η κυβερνητική πολιτική, δηλαδή όποιος μείνει όρθιος να τον ενισχύσουμε, ενώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ‘Μένουμε Όρθιοι’ εμείς λέμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εμπροσθοβαρή τώρα, άμεσα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους κλάδους που επλήγησαν, ώστε να μην σταματήσει η παραγωγική διαδικασία που δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί» τόνισε ο Σ. Αραχωβίτης. «Από τα 150 εκατ. που ανακοινώθηκαν, ελάχιστα και σε εκλογικές περιφέρειες συγκεκριμένες έχουν δοθεί, τα υπόλοιπα δεν τα έχει δει κανένας» σημείωσε. Παράλληλα, γιγαντώθηκαν τα προβλήματα, με τις τιμές να κατρακυλούν σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα για το ελαιόλαδο (2,3 ευρώ / λίτρο από 3,6 πέρσι) και την ελιά (70 λεπτά / κιλό η Καλαμών) και την κτηνοτροφική παραγωγή, με αποκορύφωμα το Πάσχα (-80 εκατ.), «συνθέτοντας ένα εκρηκτικό τοπίο στον αγροτικό κόσμο με μια κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί»... Συγχρόνως, ανέφερε, η είσοδος ιδιωτών στους συνεταιρισμούς και στις αγροτικές ασφαλίσεις αναδεικνύουν το σχέδιο άλωσης του αγροτικού χώρου, ενώ έχουν διαλυθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Προστασία από την αστάθεια της αγοράς

Στα εργαλεία και στους μηχανισμούς προστασίας τιμών και αγοράς αγροτικών προϊόντων εστίασε ο Β. Κόκκαλης, μιλώντας για ανάγκη προστασίας των αγροτών από τις αστάθειες των τιμών και της αγοράς, τα οποία υπήρχαν, αλλά η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε». Με δεδομένη την κρίση της αγοράς, τόνισε ότι χρειάζεται σύμπραξη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στα αγροτικά προϊόντα, με δικλείδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κέρδους εις βάρος των παραγωγών και τη μείωση επιρροής των μεσαζόντων.

Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα της κτηνοτροφίας, μετέφερε την αγωνία των παραγωγών που πλέον λένε προς την κυβέρνηση Ν.Δ., αλλά και την Ε.Ε., «αν δεν μας θέλουν, να μας το πουν».

Να μην χαθεί ούτε μία παραγωγή

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγροτικός χώρος όχι μόνο είναι απαραίτητος, αλλά μέσα σ’ αυτή την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας αλλά και την κλιματική κρίση, που είναι εδώ, πρέπει να στηριχθεί ώστε να μην χαθεί ούτε μία παραγωγική μονάδα στη χώρα, στην οποία περίπου 12% απασχολείται στον πρωτογενή τομέα» απάντησε ο Φ. Κουρεμπές. «Ήδη», πρόσθεσε, «εμείς επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας για τη νέα οικονομική κρίση, που θα είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη. Μέσα στην καραντίνα τα μέτρα και η πολιτική της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει το μεγάλο εμπόριο, τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού μέσω εργαλείων όπως η εξυγίανση του συστήματος εμπορίας, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, μέτρα και τεχνικές για εξοικονόμηση νερού, διασύνδεση με τον τουριστικό τομέα, προϊόντα με ταυτότητα, ορθολογική κατανομή ενισχύσεων κ.ά.».

Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης

«Η διαβούλευση ήταν και παραμένει για εμάς το ζητούμενο», τόνισε ο Γ. Βουλγαράκης, «και συνεχίζουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε την ενεργό συμμετοχή των παραγωγών, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για τον πρωτογενή τομέα. Να χτίσουμε μαζί τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Πολιτείας. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε μια αμφίδρομη σχέση» σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε αύριο, χωρίς τα στενά δεσμά των μνημονιακών δεσμεύσεων, ένα παραγωγικό σχέδιο για τη χώρα, γιατί θα το τολμήσουμε και θα τολμήσουμε να ‘σπάσουμε και αυγά’”. Στάθηκε επίσης στους νέους αγρότες που πλήττονται γιατί η κυβέρνηση Ν.Δ. δεν τους δίνει όραμα, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να τους δώσουμε όραμα και προοπτική να μείνουν στον τόπο τους και να παράξουν».

Εθνικό σχέδιο συναπόφασης

«Η χώρα έχει 70% υπηρεσίες και 28% παραγωγή. Αυτή η τάση πρέπει να ανακοπεί» επισήμανε ο Σ. Τζουμάκας αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα συνολικό εθνικό σχέδιο που «θα συναποφασίσουμε παραγωγοί, πολιτικές δυνάμεις και φορείς και ο δημόσιος τομέας για την εξέλιξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων κατά κλάδο, κατά προϊόν και κατά περιοχή και με βάση τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυνατότητες, δηλαδή παραγωγή, εκπαίδευση με νέες τεχνολογίες και με δεξιότητες στη διάθεση, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή. Χρειάζεται να γίνει μια σοβαρή εθνική συζήτηση, γιατί η χώρα μπορεί να παράγει, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να εξάγει και θέλει βέβαια και υποστήριξη».

«Το 2015 ως κυβέρνηση βάλαμε τάξη»

«Κληθήκαμε το 2015 να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα» επισήμανε ο Β. Αποστόλου και σημείωσε ότι «πρώτο μας μέλημα ήταν η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, ειδικά στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων. Βάλαμε τάξη και σταθερούς χρόνους, καταθέσαμε στους θεσμούς συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου με βασικό εργαλείο την αξιοποίηση του ΠΑΑ (2014-2020)». Όπως ανέφερε, «παραδώσαμε στη νέα κυβέρνηση ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 6 δισ. που υλοποιούνταν από εμάς με θεαματικούς ρυθμούς, με το 88% της δημόσιας δαπάνης δεσμευμένο και το 43% πληρωμένο, ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε και σε κομβικές παρεμβάσεις που έφεραν τον αγροτικό χώρο στο προσκήνιο».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL