Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τις γεωργικές ασφαλίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τις γεωργικές ασφαλίσεις

Η ώρα της εισόδου ιδιωτικών συμφερόντων και στις αγροτικές ασφαλίσεις φαίνεται πως πλησιάζει, καθώς η συστηματική απαξίωση του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με τα γνωστά σχέδιά της για δημιουργία «χώρου» δραστηριοποίησης ασφαλιστικών εταιρειών στον συγκεκριμένο κρίσιμο τομέα για τους αγρότες.

Έρχονται «ρυθμίσεις» για τον ΕΛΓΑ

Ήδη έγινε η προαναγγελία νομοθετικών ρυθμίσεων για «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, που μάλιστα θα δημοσιοποιηθούν σύντομα. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός είχε από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου αναφερθεί σε μορφοποίηση της συζήτησης για τον ΕΛΓΑ εντός του πρώτου εξαμήνου 2020, ενώ και η αντίστοιχη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε για το θέμα αναμενόταν να αποφανθεί το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βόριδης προχθές από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου που θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τον ΕΛΓΑ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ρυθμίσεις που «θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων. Σημείωσε δε ότι βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών.

Το σχέδιο απαξίωσης

Ήδη χειρισμοί όπως η μη πρόσληψη όλου του προβλεπόμενου εποχικού προσωπικού, οι καθυστερήσεις χρωστούμενων αποζημιώσεων του Οργανισμού προς τους αγρότες σε μια περίοδο που τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, η πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μια σειρά από καλλιέργειες, αλλά και η μη κατακύρωση του διαγωνισμού για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, καθώς, αν και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τελική απόφαση, είναι στην κατεύθυνση της απαξίωσης και υποβάθμισης του φορέα, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της Ν.Δ. για να... αιτιολογήσει την ανάγκη εισόδου ιδιωτικών συμφερόντων σε σειρά τομέων.

Άλλωστε, από το φθινόπωρο ο Μ. Βορίδης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση «έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να εμπλέξει την ιδιωτική ασφάλιση» και ότι προσπαθεί να μην αυξηθούν οι εισφορές, αλλά να υπάρξει ένα μεικτό σύστημα με ιδιωτική ασφάλιση και ΕΛΓΑ, παρέχοντας «μια ομπρέλα καλύψεων», χωρίς βέβαια να αποκαλύπτει ποιες θα είναι αυτές για καθεμία από τις δύο πλευρές και κυρίως πώς θα κοστολογούνται. Έχει επίσης πραγματοποιήσει συναντήσεις κυρίως με ξένες ασφαλιστικές εταιρείες για να «διερευνήσει» το πεδίο μιλώντας για πολύ έντονο ενδιαφέρον...

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μεθοδεύει την παράδοση του ΕΛΓΑ, δηλαδή της ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των Ελλήνων αγροτών, σε ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL