Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής χιλιάδες επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής χιλιάδες επαγγελματίες

Εκτός του δευτέρου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής μένουν χιλιάδες επαγγελματίες την ώρα που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για όσους συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, γεωπόνοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καλλιτέχνες, τεχνικοί στον χώρο του θεάματος και μια σειρά από άλλους κλάδους μένουν χωρίς ρευστότητα. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα μπορεί να υποβάλλεται έως την 22η Ιουνίου 2020 στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή τη δεύτερη φάση εισέρχονται και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Δηλαδή αποκλείονται οι ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν διέθεταν ταμειακές μηχανές. Στον πρώτο γύρο εντάσσονται οι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούσαν έστω και 1 εργαζόμενο.

Εντάσσονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν 501-1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020. Στον πρώτο γύρο του μέτρου εντάσσονταν οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, που απασχολούσαν από 1 έως 500 εργαζόμενους και έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Τώρα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις με αριθμό απασχολούμενων από 501 έως και 1.000.

Για την επιλογή των δικαιούχων του δεύτερου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των μηνών από Ιανουάριο έως και Μάιο 2020, ενώ για τον πρώτο γύρο ελήφθη υπόψη ο τζίρος του πρώτο τριμήνου του 2020, ο οποίος συγκρίθηκε με τον τζίρο του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Η... λίστα του αποκλεισμού

Την ίδια ώρα, προκύπτει μεγάλη λίστα όσων δεν εντάσσονται στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για όσους έχουν επιλέξει την ατομική επιχείρηση ως νομική μορφή, που δεν έχουν απασχολούν εργαζόμενους, καθώς και για πολύ μικρές οντότητες. Ατομικές επιχειρήσεις που εξαιρούνται της επιστρεπτέας προκαταβολής (δεν απασχολούν προσωπικό, δεν έχουν ταμειακή μηχανή):

1. Γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φυσιοθεραπευτές, βιολόγοι, ψυχολόγοι, μαίες, ομοιοπαθητικοί, ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, λογοπεδικοί, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, εργοθεραπευτές.

2. Εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας.

3. Χώροι στάθμευσης.

4. Εκμεταλλευτές θεαμάτων.

5. Πράκτορες κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών.

6. Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη.

7. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές.

8. Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι.

9. Χημικοί.

10. Γεωπόνοι, γεωλόγοι, δασολόγοι, ωκεανογράφοι.

11. Σχεδιαστές.

12. Δημοσιογράφοι, συγγραφείς, διερμηνείς, ξεναγοί, μεταφραστές.

13. Καθηγητές, δάσκαλοι.

14. Καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, σκιτσογράφοι, χαράκτες).

15. Ηθοποιοί, εκτελεστές μουσικών έργων, μουσουργοί.

16. Χορευτές, χορογράφοι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, διακοσμητές.

17. Οικονομολόγοι, αναλυτές, προγραμματιστές, ερευνητές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές, φοροτεχνικοί, αναλογιστές.

18. Κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εμπειρογνώμονες.

19. Εκμεταλλευτές γεωργικών μηχανημάτων, ελαιουργεία, αλευρόμυλοι.

20. Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες).

21. Κτηματομεσιτικά γραφεία, γραφεία τελετών, γραφεία συνοικεσίων, γραφεία διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφεία ευρέσεως εργασίας.

22. Ενοικιάσεις επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων.

23. Οντότητες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς κατ’ αποκοπή καταβολής ΦΠΑ του άρθρου 40 του Ν. 2859/2000, όπως στην πλειονότητά τους είναι οι αλιείς.

24. Αγρότες που απαλλάσσονται του ΦΠΑ λόγω ύψους εσόδων.

Με άλλα λόγια, οι παραπάνω ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν μικρή οικονομική δυνατότητα, τόσο μικρή που δεν αντέχουν να προσλάβουν ούτε έναν άνθρωπο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, δεν χωράνε στα μέτρα επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ν. Παππάς: «Επιβεβαιώνεται η στρατηγική Μητσοτάκη για ‘ανοσία της αγέλης’»

«Η στρατηγική Μητσοτάκη για ‘ανοσία της αγέλης’ στην οικονομία επιβεβαιώνεται» δήλωσε χθες ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, συμπληρώνοντας ότι «μετά την αποτυχία της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου εντάχθηκαν μόνο 53.000 επιχειρήσεις από τις 750.000 της χώρας και τη διάθεση μόνο 600 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. που είχε εξαγγελθεί, στη δεύτερη φάση του προγράμματος η κυβέρνηση αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, γεωπόνοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καλλιτέχνες, τεχνικοί στον χώρο του θεάματος και μια σειρά από άλλους κλάδους μένουν χωρίς ρευστότητα».

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση «εντάσσει μεγάλες επιχειρήσεις με 500 έως 1.000 εργαζόμενους, με σκοπό το -χωρίς σχέδιο- μοίρασμα 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος», ενώ «περιλαμβάνει επιλεγμένες δημοτικές επιχειρήσεις και όχι όλες, αφήνοντας τους δήμους αντιμέτωπους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα». Και κατέληξε: «Οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις βιώνουν τις συνέπειες του σχεδίου των Μητσοτάκη και ΣΕΒ».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL