Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Ορθιοι" / ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Ορθιοι": Μέτρα στήριξης στον αγροτικό κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Ορθιοι" / ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Ορθιοι": Μέτρα στήριξης στον αγροτικό κόσμο

Συγκεκριμένες, κοστολογημένες και βιώσιμες προτάσεις για την πραγματική στήριξη του αγροτικού τομέα και της διατροφικής ασφάλειας με σχέδιο και αρχές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Πρόκειται για άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου πέραν των οριζόντων μέτρων και της ενεργοποίησης των εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που έτσι κι αλλιώς είχαν προβλεφθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπεται των αναγκών και επισημαίνει ότι αυτό που διακρίνει την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροτικό τομέα μέχρι σήμερα είναι η αποσπασματικότητα, η προχειρότητα, η αναβλητικότητα και τελικά η έλλειψη σχεδίου για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη, με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, ελληνική γεωργία.

Τα μέτρα αφενός στηρίζουν το εισόδημα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα αλλά και τις αγροτικές επιχειρήσεις και αφετέρου θωρακίζουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης - Το δίχτυ ασφαλείας

Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑμεΑ. Το επίδομα αφορά σχεδόν 4 εκατ. άτομα, έχει διάρκεια τέσσερις μήνες και το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης προβλέπονται μέτρα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα:

Γεωργία - Κτηνοτροφία

1. Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών

* Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή), σύνολο 80 εκατ.

* Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκατ. (πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας).

* Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ. του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου για την αλλαγή χρήσης των αποθεμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας αυτή την καλλιεργητική περίοδο.

* Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20%, με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.

* Επιτάχυνση των πληρωμών του Δημοσίου προς δικαιούχους (παλιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ κ.λπ.).

Το κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων

* Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων, ύψους 30 εκατ., για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία / τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου.

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

* Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα και γάλα στα σχολεία» ύψους περίπου 4,8 εκατ. για το 2020 που λόγω «ανωτέρας βίας» μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής, για αγορά και διανομή σε δημόσια νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων.

2. Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων.

* Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας (έχουν εξαγγελθεί πόροι 250 εκατ. για τη χρηματοδότηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (μέχρι 200.000 για αγρότες και 500.000 για επιχειρήσεις), σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., για την παροχή μερικών εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης καθώς και για τη μερική ή πλήρη επιχορήγηση προμηθειών εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων (αφορά και την αλιεία).

* Άμεση ενεργοποίηση του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στη γεωργία άνω των 10.000 ευρώ με πόρους κοντά στα 450 εκατ. και με την εγγύηση 80 εκατ. του ΠΑΑ.

* Άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων που προέβλεπε η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΠΑΑ με τη νομοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

* Καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν το καλοκαίρι στη βάση του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

* Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης (για παράδειγμα αλιέας παντρεμένος με δύο παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000 ευρώ θα λάβει 3.200 ευρώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο).

* Άμεσα μέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020).

* Αντιστάθμιση για την απώλεια εισοδήματος με το μέτρο για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων για τους αλιείς εκτιμώμενου ύψους 10 εκατ.

* Παροχή αντιστάθμισης και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για την παραγωγή στην υδατοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση με το μέτρο για τη δημόσια Υγεία συνολικού ύψους 30 εκατ.

Σ. Αραχωβίτης:

«Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς δεν είναι αόρατοι»

«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας είναι τώρα σε θέση να κρίνει και να συγκρίνει» τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αραχωβίτης αναφερόμενος αναλυτικά στα ανωτέρω μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας, ανασφάλειας που υπάρχει για τη διάθεση των προϊόντων, έλλειψης εργατικών χεριών. Παράλληλα, τόνισε, η συμπίεση των τιμών παραγωγού από τους εμπόρους και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που φαίνεται να ασκούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που ενισχύεται από τη χαμηλή συλλογική οργάνωση των παραγωγών και τη μικρή διαπραγματευτική τους ισχύ. Στα παραπάνω, πρόσθεσε, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται πολύ από τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές, οι εξαγωγές, η αγοραστική ικανότητα του καταναλωτικού κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL