Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ο εμπορικός κόσμος «καλωσορίζει» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εμπορικός κόσμος «καλωσορίζει» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Με θετικό... μάτι υποδέχτηκε ο εμπορικός κόσμος της χώρας τις προτάσεις που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Ως φαίνεται, οι επαγγελματίες και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούν ότι χρειάζεται μια πολυεπίπεδη στήριξη στην πραγματική οικονομία, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα στην ύφεση, η οποία έχει ήδη κάνει εμφανή τα σημάδια της στην Ελλάδα.

Η ΑΥΓΗ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΒΕ) Γιώργο Καββαθά και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί των συγκεκριμένων προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιώργος Καββαθάς (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) στην ΑΥΓΗ: 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει απαντήσεις σε πολλές προκλήσεις

Χρειάζονται έγκαιρα και γενναία μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και, βεβαίως, των εισοδημάτων, προκειμένου να αποφύγουμε ένα καταστροφικό σπιράλ ύφεσης, συρρίκνωσης της ενεργού ζήτησης, λουκέτων, αύξησης της ανεργίας

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης η ΓΣΕΒΕΕ έχει τονίσει ότι χρειάζονται έγκαιρα και γενναία μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και, βεβαίως, των εισοδημάτων, προκειμένου να αποφύγουμε ένα καταστροφικό σπιράλ ύφεσης, συρρίκνωσης της ενεργού ζήτησης, λουκέτων, αύξησης της ανεργίας. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ούτε όσα πρέπει ούτε όσα μπορεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, για τη στήριξη των εισοδημάτων. Χρειάζονται περισσότερα, χρειάζονται άμεσα και χρειάζονται με μεγαλύτερη ένταση.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στην κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας και δίνει απαντήσεις σε πολλές προκλήσεις που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας. Όπως είπε άλλωστε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ’ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά». Και αυτό το χρήμα έχει τη μοναδική ιδιότητα να «δημιουργεί» άλλο χρήμα, καθώς τονώνει την κατανάλωση, αυξάνει τα έσοδα των επιχειρήσεων, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει τα φορολογικά έσοδα.

Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο που να μας διδάσκει ότι οικονομίες βαριά δοκιμασμένες από πολέμους, κρίσεις, καταστροφές μπορούν να κάνουν restart χωρίς την παρουσία του κράτους, χωρίς την αξιοποίηση δημόσιων πόρων και την εφαρμογή επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών. Ειδικά σήμερα, που οι ενωσιακοί περιορισμοί έχουν χαλαρώσει και οι περισσότερες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. έχουν δαπανήσει ή προβλέψει να δαπανήσουν αναλογικά πολύ περισσότερα χρήματα.

Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά ως βάση συζήτησης και αξιοποίησης, έστω επιμέρους στοιχείων από την κυβέρνηση. Μια τέτοια στάση -η αξιοποίηση δηλαδή της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση-, εκτός από κοινωνικά και πατριωτικά υπεύθυνη, είναι και ένδειξη πολιτικής ευφυΐας. Συνεπώς οι κοινωνικοί εταίροι, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι περιμένουν από την κυβέρνηση της χώρας να τοποθετηθεί, θετικά ή αρνητικά, με επιχειρήματα σε μια τέτοια πρόταση και όχι με ευφυολογήματα.

Αυτού του επιπέδου Δημοκρατία και λειτουργία του πολιτικού συστήματος αξίζει ο τόπος και απαιτεί η συγκυρία. Το πρώτο κύμα της πανδημίας στο υγειονομικό σκέλος το αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί. Το δεύτερο κύμα, αυτή τη φορά στην οικονομία και στην εργασία, πάλι απαιτεί συναίνεση και συστράτευση όλων.

Σταύρος Καφούνης (πρόεδρος ΕΣΑ) στην ΑΥΓΗ:

Οι προτάσεις οδηγούν σε σύντομη επάνοδο σε αναπτυξιακούς ρυθμούς

Τα προτεινόμενα μέτρα ελαφρύνσεων, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, εξασφαλίζουν την απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας πλούτου με τη σύντομη επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς

Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε τις οικονομικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση, οι οποίες αδιαμφισβήτητα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι διά στόματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε απόλυτα κατανοητό ότι προτεραιότητα για την ανάταξη της οικονομίας είναι η άμεση στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης όλων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα οι οποίες επλήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η κοινωνική συνοχή.

Τα προτεινόμενα μέτρα ελαφρύνσεων, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις πραγματικές ανάγκες που θα διαμορφωθούν, με ταυτόχρονη υποστήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, είναι απόλυτα συμβατά με τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και εξασφαλίζουν την απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας πλούτου με τη σύντομη επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Μας προβληματίζει η μη σαφής τοποθέτηση στο κρίσιμο θέμα των ενοικίων, το οποίο αποτελεί θηλιά για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων, και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία απαιτεί στενή παρακολούθηση, ώστε, με εργαλείο τις τράπεζες, να φτάσουν χρήματα σε όλους τους νοικοκύρηδες που επιβίωσαν στη δεκαετή οικονομική κρίση και κινδυνεύουν σήμερα από την υγειονομική.

Το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, θα βοηθούσε στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην κάλυψη μέρους των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να επανέλθουμε το 2021 σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία.

Είμαστε ευτυχείς γιατί διαπιστώνουμε σήμερα πως το σύνολο του πολιτικού συστήματος δηλώνει απερίφραστα ότι πρόθεσή του είναι να σταθεί αρωγός στην ιδιωτική οικονομία και στις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αυτές που έσυραν και που αναμένουμε για άλλη μια φορά να σύρουν και στο μέλλον το άρμα της οικονομίας, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα βελτιώσουν τις ζωές όλων των συμπολιτών μας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL