Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"Πυρ ομαδόν" για τα μέτρα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πυρ ομαδόν" για τα μέτρα Μητσοτάκη

Από μερικές επιφυλάξεις έως και κάθετη αντίθεση περιέχουν οι πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του προχθεσινού πακέτου στήριξης της οικονομίας και τις ανά τομέα εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εμποροβιοτέχνες θεωρούν εμπαιγμό τη μείωση του ΦΠΑ στους καφέδες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καταγγέλλουν έντονα «μεσοσταθμικές αλχημείες» επικοινωνιακού χαρακτήρα. Οι ξενοδόχοι δεν γνωρίζουν ακόμη από ποιες χώρες θα μπορούν να έρχονται τουρίστες από την 1η Ιουλίου, οπότε δεν μπορούν να «ξεκλειδώσουν» ζήτηση και κρατήσεις.

«Έμειναν σπίτι» για να έρχονται τουρίστες χωρίς τεστ

Οι σφοδρότερες αντιδράσεις, οι οποίες ήρθαν από σύσσωμη την κοινή γνώμη της χώρας, περιλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, του Τύπου, αλλά ακόμη και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν να κάνουν με την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποβάλλονται σε τεστ οι τουρίστες, αλλά ούτε και σε καραντίνα. Και τούτο καθώς η χώρα αναλαμβάνει ένα μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, όταν μάλιστα οι Έλληνες πολίτες, σε αντίθεση με ό,τι θα συμβεί με τους ξένους επισκέπτες, «έμειναν σπίτι» για δύο μήνες χάνοντας εισοδήματα, μισθούς, θέσεις εργασίας, ακόμη και την ίδια τους την επιχείρηση.

Γ. Καββαθάς: «Nτροπιαστική» η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Για λάθος έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στη μείωση στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ σε ροφήματα, καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει απολύτως καμία στήριξη στον κλάδο. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη για πέντε μήνες μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Υπενθύμισε δε, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, πως όταν πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωνε τον ΦΠΑ από το 24% στο 13% για το 50% του κλάδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν πως θα στήριζε την εστίαση μειώνοντας τον ΦΠΑ για το σύνολό της. Για να φέρει έναν χρόνο μετά μια μείωση για μόλις πέντε μήνες, «όταν ξέρουν πολύ καλά ότι η εστίαση έχει χάσει το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών τού έτους και έχει μπροστά της αβέβαιο περιβάλλον».

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι απαιτείται οριζόντια μείωση ΦΠΑ κατά 6%, ώστε μέρος αυτής της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές, και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς εμπλοκή τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24%. Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν αφορά ολόκληρη την εστίαση, οπότε το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι περιορισμένο. Μάλιστα, για να μειωθούν οι τιμές του καφέ, των αναψυκτικών και των λοιπών μη αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται από εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης κατά 9% από την 1η Ιουνίου, θα πρέπει να περάσει η μείωση στις τελικές τιμές διάθεσης των προϊόντων αυτών προς τους πελάτες.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα έπρεπε να ήταν οριζόντια σε ολόκληρη την εστίαση, που ανοίγει πάλι σε 72 ώρες.

Στις καλένδες η μείωση του ΦΠΑ διαμονής στο 6%

Δυσαρεστημένοι είναι και οι ξενοδόχοι, καθώς δεν είδαν ούτε τη μείωση του ΦΠΑ των υπηρεσιών διαμονής στο 6%, αλλά ούτε και την κατάργηση του φόρου διαμονής. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Όσον αφορά δε την ακτοπλοΐα, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις άφησαν πίσω τους αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα για τις γραμμές τής Αδριατικής και τον ΦΠΑ που θα ισχύει για τη μεταφορά των Ι.Χ. στις γραμμές εσωτερικού. Το ίδιο αναπάντητο όμως παραμένει και το ερώτημα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς, αν και τύποις υπάρχει η απόφαση να επιτρέπονται από 1η Ιουλίου οι πτήσεις από το εξωτερικό σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι χώρες δεν είναι ακόμα γνωστές και θα καθορίζονται με επιδημιολογικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως δεν γνωρίζουν ακόμη οι ξενοδόχοι από ποιες χώρες θα μπορούν να έρθουν τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Έτσι, δεν μπορούν να «ξεκλειδώσουν» η ζήτηση και οι κρατήσεις.

Έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων: ‘Κουβαρνταλίκι’ εις βάρος μας

Έντονη υπήρξε η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων για την παράταση του καθεστώτος μειωμένων ενοικίων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έκανε γνωστό ότι καθίσταται καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών από αγανακτισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, που, αντί να καθιερωθεί επιδότηση ενοικίου εκεί που πράγματι χρειάζεται, βλέπουν να παρατείνεται το ίδιο «κουβαρνταλίκι» εις βάρος τους χωρίς ορατό τέλος και χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντίβαρο υπέρ τους κι αυτοί να αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι - πολίτες δεύτερης κατηγορίας από την κυβέρνηση ενός κόμματος που πάντοτε διακήρυττε ότι οι «νοικοκυραίοι» είναι η πραγματική «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας και επισημαίνει:

- Τη συνεχιζόμενη παράλειψη σε όλες τις ομιλίες του πρωθυπουργού οποιασδήποτε αναγνώρισης ή και έστω απλής αναφοράς στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εις βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων από τις πολιτικές προστασίας σχεδόν όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων προς τις οποίες η μείωση των ενοικίων προβάλλεται ως κυβερνητική παροχή.

- Τη συνεχιζόμενη έλλειψη οποιασδήποτε σαφούς δέσμευσης τόσο για τον τερματισμό αυτής της αφαίμαξης όσο και για ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση των εκμισθωτών από τη συνεχιζόμενη αναγκαστική μείωση μισθωμάτων, που προδιαθέτει για «μεσοσταθμικές» αλχημείες καθαρά επικοινωνιακού τύπου και χωρίς αποκατάσταση τουλάχιστον του 50% της ζημιάς του κάθε ιδιοκτήτη.

- Την έλλειψη οποιουδήποτε φορολογικού κινήτρου για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων θελήσουν «οικειοθελώς» να συνεχίσουν τη μείωση αυτή για τους επόμενους μήνες του έτους ώστε να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους.

- Την έλλειψη πρακτικού τρόπου αντιμετώπισης της άρνησης μερίδας ενοικιαστών να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος, που θα έπρεπε να είναι εξαρχής προϋπόθεση για τη μείωση, ενόσω παρεμποδίζεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη σύμφωνα με την τελευταία απόφαση λειτουργίας των δικαστηρίων.

- Τη συνεχιζόμενη έλλειψη πλατφόρμας δήλωσης της μείωσης ενοικίου από τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν να επιβάλλουν αυθαίρετες μειώσεις μισθωμάτων στους εκμισθωτές τους χωρίς κάποια τεκμηρίωση και χωρίς δυνατότητα των ιδιοκτητών να αποδείξουν τις μειώσεις αυτές, οπότε και θα χάσουν και κάθε σχετική «ελάφρυνση».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL